Zlatko Zahović in Darko Milanič sta zmagovita naveza v Mariboru, kjer je vitrina v zadnjih letih polna. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlatko Zahović in Darko Milanič sta zmagovita naveza v Mariboru, kjer je vitrina v zadnjih letih polna. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vijoličasto veselje ob dvojni kroni

41-letni Zahović je pred petimi leti začel delati v Ljudskem vrtu, ko so bili vijoličasti v velikih težavah. Ekipa je bila povprečna, denarja pa je primanjkovalo na vseh koncih. Zgradil je moštvo, ki se je prebilo v Evropsko ligo in pometlo s tekmeci v državnem prvenstvu, v sredo pa so vijoličasti proslavili prvo dvojno krono po letu 1999.

Celjani igrali nad svojimi zmožnostmi
Finale Hervisovega pokala Slovenije je bil napet, Celjani so dvakrat vodili, taktično so odigrali zrelo, šele pri streljanju enajstmetrovk pa so jim odpovedali živci. "Že pred finalom smo vedeli, da je finale pokala vedno posebna tekma. Nismo želeli prevzeti vloge velikega favorita, saj se lahko na eni tekmi marsikaj zgodi. Celjani si zaslužijo vse čestitke. Igrali so nad svojimi zmožnostmi. Če bi oni dobili finale, bi bilo tudi to zasluženo. V tej sezoni so šle vse stvari po naših načrtih, tudi enajstmetrovke, ki so loterija. Sem že navajen napetosti ob strelih z bele točke," je misli po koncu napetega finala strnil nekdanji napadalec Porta, Olympiacosa, Valencie in Benfice.

Proračun premajhen za naslednji korak
Maribor je dvojno krono nazadnje osvojil leta 1999, ko je jeseni igral tudi v Ligi prvakov. "Takšne napovedi so zelo težke. Liga prvakov je zelo zahtevno tekmovanje, Maribor pa nima tako visokega proračuna, da bi lahko šel eno stopnico višje. Če bo ta ekipa ostala skupaj, je vse mogoče. Vsi slovenski nogometaši se zavedajo, kaj je odskočna deska za igranje v Evropi," je pojasnil Zahović, ki se zaveda, da so v Mariboru po uvrstitvi v Ligo prvakov živeli na preveliki nogi in začele so se velike težave, iz katerih klub ni izplaval celo desetletje.

Prve sezone ne šteje, saj je bil glavni Pušnik
"To je bila za nas fantastična sezona, ki bo zelo težko ponovljiva. Zdaj je vprašanje, ali je ta proces prišel do vrha. Če je prišel, moramo začeti na novo, z drugimi igralci. Z mladimi igralci bi začeli proces treninga in ustvarjanja nove ekipe. Če ima ta zdajšnja ekipa še dovolj motiva, si zasluži še eno priložnost, o uvrstitvi v Ligi prvakov pa lahko odloča tudi ena vratnica. To bomo morali zdaj analizirati. Te uspehi so prišli hitreje od pričakovanj. Prve sezone v klubu sploh ne štejem, saj nisem vlekel glavnih potez, ampak jih je Marjan Pušnik. Tudi takrat smo igrali v finalu pokala, v naslednji sezoni pa smo takoj osvojili prvenstvo in nato nizali lovorike," je načrte v naslednjih tednih razkril najboljši strelec v zgodovini slovenske izbrane vrste.

Šest tekem v Evropi je minimum s tem "proračunčkom"

Vse ima pod nadzorom in ne plava v oblakih: "Šest tekem v Evropi je neki minimum, saj s tem "proračunčkom" težko konkuriramo. Mi vsi si želimo več, a s temi sredstvi so že ti izidi fenomenalen dosežek. Uspeh kluba ni odvisen samo od enega človeka, mi imamo sestavljen celoten mozaik. Cilj mora biti, da lahko izplačujemo redne plače, saj ljudje izgubljajo službe na vseh področjih."

Sanje o igranju v Ligi prvakov so vedno dovoljene: "Trenutno še ne bi podpisal igranja v Evropski ligi, saj upanje vedno umira zadnje."

Obisk v Stožicah je bil zelo skromen, zbralo se je 4.000 gledalcev, precej manj kot na finalu evropskega prvenstva do 17 let prejšnjo sredo na istem stadionu. "Kadar stalno zmaguješ, se ti obisk po navadi zmanjša. Ko bo Maribor zasedel drugo mesto, se bo nato obisk znova povečal. Ne bi rekel, da je bilo tako malo ljudi, saj je bil finale v Ljubljani. Če bi bilo obratno, pri nas še semaforji ne bi delali, kaj šele, da bi kdo prišel na stadion," je v svojem slogu zablestel Zahović.

Rešitev vidi v privatizaciji klubov
Morda je razlog tudi prevelika prevlada vijoličastih v slovenskem prostoru. "Če bodo konkurenti bolj nevarni, se bomo tudi mi še izboljšali. Sebi ne bomo konkurenčni. Slovenski nogomet dela velike korake v infrastrukturi, letošnji finale je bil napet, lani smo izgubili proti Domžalam v fantastični tekmi. Imamo derbije in lahko smo ponosni. Edino rešitev za nov napredek vidim v privatizaciji klubov, drugače bomo še naprej doživljali, da bodo klubi enostavno odpadali, ker ni dovolj denarja," je sklenil Zahović.

Vijoličasto veselje ob dvojni kroni