Zlatko Zahovič: Smo na pravi poti. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Zahovič: Smo na pravi poti. Foto: MMC RTV SLO
Viole so po izenačenju na 1:1 pripravile peklensko vzdušje na Areni Petrol. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Zlatkom Zahovičem

Najboljši strelec slovenske nogometne reprezentance vseh časov in idol množic v zlatih časih izbrane vrste je letos pošteno zavihal rokave. Jeseni so v Ljudskem vrtu preživljali težke čase, v drugem delu sezone pa so se dvignili. Pokala Hervis sicer niso osvojili, a ''Zahu'' je v klub že uspelo zvabiti največje bisere slovenske lige. Zadovoljen je z izjemno podporo navijačev in prepričan o tem, da bo Maribor v slovenskem prostoru znova razred zase.

Drugo leto zapored je Maribor izgubil finale pokala. Imeli ste tudi precej nesreče, tekmeca sta bila zelo izenačena. Kaj je odločilo finalni obračun?
Tekma je bila zelo dobra. Odločil je sam začetek tekme, kjer se je videlo, da naši nogometaši niso 100-odstotno pripravljeni. Ne vem, kakšni so razlogi za to, morda tudi sobotna tekma (proti Nafti ob odprtju prenovljenega Ljudskega vrta). Interblock je to izkoristil in na koncu zasluženo zmagal.

Vložek v tej tekmi je bil izjemen, motiva ni manjkalo. Imate morda preveč mladih igralcev, manjka nekaj izkušenejših nosilcev igre, igralcev za velike tekme?
Mi smo šele v procesu ustvarjanja ekipe. Imamo najmlajše moštvo v ligi. Skupaj smo šele tri mesece in pred nami je še dolga pot do naših želenih ciljev. Glave moramo dati gor in gremo naprej.

Maribor je v samostojni Sloveniji osvojil že sedem prvenstev in pet pokalov. Zahteve so velike, navijači pričakujejo samo lovorike. Vitrina je že četrto leto zapored prazna, za velik klub je to kar težko.
Privilegij je osvajati trofeje in privilegij je preživeti, tudi kadar se to ne dogaja. Mi delamo v tej smeri, da bodo lovorike slej ali prej prišle.

S spomladanskim delom ste gotovo zadovoljni. Ne samo finale pokala, uspela vam je stabilizacija ekipe v prvenstvu. Trener Branko Horjak se je izkazal, v jesenskem delu ste imeli velike težave. Kakšna je trenerska situacija za naslednjo sezono?
O naslednji sezoni bomo razmišljali, ko se bo začela. V drugem delu smo res naredili več, kot smo pričakovali. Smo na pravi poti, vendar nam nekaj še vedno manjka.

Mladim igralcem ste dodali rutinerja Pavloviča in Filekoviča, kar se je takoj poznalo. Za naslednjo sezono ste že pripeljali prvega strelca PrveLige TS Davida Bunderlo. Kako je z drugimi okrepitvami?
Aleš Mejač in Matjaž Lunder sta že naša, pričakujem pa še kakšno okrepitev. .

V soboto je bilo v Ljudskem vrtu neverjetnih 12.435 gledalcev, izjemen spektakel za slovenske razmere. Naslednje leto verjetno za vas šteje le osmi naslov.
Ne postavljamo si še takih ciljev, moramo razmišljati o vsaki tekmi posebej.

Na preostalih štirih tekmah PrveLige TS je bilo v soboto skupaj 1.500 gledalcev, v Mariboru pa največ v zgodovini slovenskega nogometa.
Točno takšna je razlika med Mariborom in preostalimi klubi!

Olimpija se vrača, zdaj je že v drugi ligi. V slovenskem prostoru zelo manjka pravi derbi.
Brez močne Olimpije ni močnega Maribora. Naši igralci in gledalci se lahko motivirajo 100-odstotno le proti njim.

Aleš Golob

Pogovor z Zlatkom Zahovičem