Zdravko Mamić, ki je vrsto let v sporu z najzvestejšimi navijači Dinama, je bil že večkrat napaden. Nazadnje so ga sunili v vodo na otoku Braču. Foto: EPA
Zdravko Mamić, ki je vrsto let v sporu z najzvestejšimi navijači Dinama, je bil že večkrat napaden. Nazadnje so ga sunili v vodo na otoku Braču. Foto: EPA
V Hercegovini streljali na Zdravka Mamića
Modrić pričal na sojenju proti Zdravku Mamiću

Jutarnji list piše, da je bil Mamić ob obletnici smrti svojega očeta na grobu v Hercegovini. Do napada je prišlo v trenutku, ko je izstopal iz vozila. Zakrinkani napadalec ga je ustrelil v nogo nad kolenom. Mamića so takoj prepeljali v bolnišnico, kjer so mu oskrbeli rano. Kost naj ne bi bila poškodovana. Policija je v lovu za dvema napadalcema.

Kontroverzni Mamić je pod preiskavo hrvaškega urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Sumijo ga, da je med letoma 2007 in 2015 oškodoval klub za najmanj devet milijonov evrov. Gre za tretjo preiskavo proti Mamiću, ki je bil že dvakrat v priporu.

V klubu so prepričani, da je šlo za poskus umora. Trdijo, da je bil Mamić v napadu huje ranjen. V sporočilu zagrebškega nogometnega kluba so še zapisali, da so Mamića prvič fizično napadli marca 2014 na splitskem nogometnem stadionu Poljud, nato pa tudi pred splitskim sodiščem, ko so nanja in njegovega odvetnika metali dimne bombe, bakle in steklenice. Izpostavljajo, da je v začetku junija "mimoidoči" v Bolu na Braču udaril Mamića v glavo, ta pa je nato padel v morje in utrpel poškodbe glave.

Zdravka Mamića, njegova brata Zorana in sina Maria, nekdanjega glavnega direktorja Dinama Damirja Vrbanovića ter še dva podjetnika iz hrvaške Istre sumijo združevanja v kriminalno združbo, katere cilj so bile zlorabe v gospodarskem poslovanju. V protikorupcijskem uradu sumijo, da je bila sedmerica vključena v kazniva dejanja v podjetjih v več državah, od Velike Britanije in Švice do Belizeja, Združenih arabskih emiratov, ZDA in še nekaterih. Podpisovali naj bi fiktivne pogodbe za neobstoječe storitve pri kupovanju ali prodaji igralcev. Podjetja so potem izstavljala fakture za neobstoječe storitve, ki jih je Dinamo plačeval. Sumijo, da so na ta način Dinamo oškodovali za najmanj devet milijonov evrov.

Zdravka Mamića bremenijo tudi, da je z bratom Zoranom, Vrbanovićem in Milanom Pernatom iz davčne uprave oškodoval Dinamo za najmanj 117,8 milijona kun (15,5 milijona evrov), državni proračun pa za najmanj 12,2 milijona kun (1,6 milijona evrov). Poleg tega naj bi prek podjetij iz davčnih oaz Dinamo oškodovali še za najmanj deset milijonov evrov in pol milijona funtov.

Mamić kljub "papirnatemu umiku" iz Dinama še vedno velja za najmočnejšo osebo v hrvaškem nogometu.

V Hercegovini streljali na Zdravka Mamića
Modrić pričal na sojenju proti Zdravku Mamiću