V skupinskem delu je prevladovala miselnost ne izgubiti, zaradi česar je večina reprezentanc še bolj zaprla osrednji del igrišča. Foto: MMC RTV SLO
V skupinskem delu je prevladovala miselnost ne izgubiti, zaradi česar je večina reprezentanc še bolj zaprla osrednji del igrišča. Foto: MMC RTV SLO

Poenostavljeno lahko govorimo o miselnosti ne izgubiti, kar ni najbolj všeč navijačem. Več selektorjev se je v zadnjem krogu v skupini odločilo še bolj zapreti osrednji del igrišča in postavilo zadnjega zveznega igralca v vmesni prostor med branilci in zveznimi igralci zato, da bi imel nasprotnik manj možnosti za vhod v območje zadnje podaje oz. zaželeno cono v napadalni tretjini igrišča.

Strokovne kolumne s poudarki, ki so bili predstavljeni v uvodnem zapisu, bo Simon Rožman objavljal dan po koncu posameznega kroga oz. stopnje tekmovanja v Franciji. Naslednja bo objavljena po koncu osmine finala.

Ko govorimo v fazi napada, so se moja predhodna pričakovanja uresničila. Hiter prehod žoge po odvzeti žogi v globino, torej hitra transformacija in izvedba protinapada dajeta večjo možnost zaključka napada. Nasprotnik ni postavljen, prihaja do atipičnih postavitev v obrambi, česar si trenerji ne želijo in posledica tega so večkrat napačne odločitve branilcev, kar pa na drugi strani omogoča nasprotniku prostor in čas za zaključek napada ter s tem tudi gole. V izvedbi protinapada je zelo pomembno, da se žoga ohranja čim več časa v sredinski coni igrišča, da imaš v samem zaključku napada več možnosti.

Prvi in drugi gol Walesa proti Rusiji

Zmagoviti gol Hrvaške proti Španiji

Pri kontinuiranem napadu zasledimo manjšo novost v sami pripravi zaključka napada, saj za hrbet branilcem ne utekajo samo napadalci in zunanji zvezni igralci, ampak tudi sprednji ter notranji vezni igralci iz druge linije, kar pomeni nekakšno presenečenje za obrambo.

Španci izigrali obrambo Hrvaške

Nemci prebili bunker Severne Irske

V fazi branjenja ni večjih razlik med reprezentancami. Vse ekipe se zelo dobro odzovejo po izgubljeni žogi: takoj zožijo prostor, najbližji igralec napada igralca z žogo, da prepreči protinapad – drugi igralci se hitro vračajo na svojo polovico za branjenje v nizki coni, bliže svojemu golu. Pomembno je tudi vedeti, da se pri prejetih zadetkih le redko dogaja, da bi napako naredil samo en igralec, ampak pride do napak večjega števila igralcev v sosledju.

Pri prekinitvah se vsi igralci vračajo v obrambo, kar je verjetno posledica, da je bilo do zdaj veliko golov iz prekinitev in napak pri pokrivanju. Tudi ta segment kaže na bolj obrambno taktično naravnanost reprezentanc.

Selektorji imajo dovolj podatkov, da se dobro pripravijo na naslednje nasprotnike, a menim, da je pomembneje razvijati svojo igro in popravljati lastne napake. Vse reprezentance, ki so v nadaljnjem tekmovanju, so dokaj predvidljive in ne pričakujem več taktičnih novosti ali večjih sprememb. Največ so v obeh fazah igre pokazali Hrvati in Nemci.

Verjamem, da bodo igralci v nadaljevanju vložili še več energije in čustev, saj ni več popravnega izpita. Zdelo se je, da so večje reprezentance vložile v skupinski del manj napora in pričakujem, da bomo v nadaljevanju videli več akcije na igrišču.