Svetovno prvenstvo v nogometu 2022 je že od samega izbora zapleten v škandale: obtožbe o kupljenem izboru, grozljive delovne razmere tujih delavcev ob gradnji stadionov, zaradi podnebja selitev turnirja v neobičajni zimski termin ... Foto: EPA
Svetovno prvenstvo v nogometu 2022 je že od samega izbora zapleten v škandale: obtožbe o kupljenem izboru, grozljive delovne razmere tujih delavcev ob gradnji stadionov, zaradi podnebja selitev turnirja v neobičajni zimski termin ... Foto: EPA
Fifa - Michael Garcia in Hans-Joachim Eckert
Fifa je za vodjo preiskave obtožb o korupciji izbrala Michaela Garcio, nekdanjega ameriškega tožilca, ki je nato močno kritiziral odločitev Züricha, da ne objavi obsežnega poročila v celoti. Vodja etične komisije Hans-Joachim Eckert je objavil le povzetek, v katerem je sklenil, da ni bilo korupcije, na kar se je Garcia pritožil. Foto: EPA

Nekdanja vodja odnosov z javnostmi pri izboru prireditelja svetovnega prvenstva Faedra Almadžid je za nogometni tednik France Footbal priznala, da je bila navzoča ob obljubah podkupnine, s katerimi so Katarci kupovali glasove podpore za svetovno prvenstvo.

Sestanek, na katerem je potekala predaja denarja, je bil januarja 2010 v hotelu v angolski prestolnici Luandi, ob robu kongresa afriške nogometne zveze CAF. Almadžidova se še dobro spominja, da je nekdo od navzočih v sobi opisal veliko katarsko zadovoljstvo, ker je bil tudi visoki predstavnik ene od afriških zvez, ki so mu namenili svoj prispevek en milijon dolarjev (810.000 evrov).

Zakaj pa ne milijon in pol?
"Ta človek je odgovoril, ne da bi pogledal Katarcem v oči: 'Oh, milijon, zakaj pa ne milijon in pol?', Katarci pa so dodali, da upajo na njegovo podporo in možakar jim je prikimal, in to je bilo to,"
je potek kupovanja glasov opisala žvižgačka, ki je sicer leta 2010 ostala brez službe. Enak postopek je potekal še na dveh sestankih, katerih sta se udeležila prav tako visoko rangirana afriška nogometna funkcionarja.

Almadžidova ni pričakovala, da bodo pri Fifi javno razkrili njeno ime, zaradi česar je na primer že bila deležna telefonskih groženj in je morala zaprositi za varstvo FBI, ki tudi vodi preiskavo glede sumljivih okoliščin Fifinega izbora Katarja.

Fifa razkrila ime anonimne priče
Nekdanji uslužbenki Fife je namreč posebni preiskovalni komisiji pod vodstvom Michaela Garcie, ki jo je Fifa ustanovila za preiskavo sumov o kupovanju glasov pri izboru Rusije in Katarja za organizatorja SP v nogometu v letih 2018 in 2022, predstavila svoje dokaze, vendar kot anonimna priča. A se je predsednik odbora za razsodbe Fifine etične komisije Hans-Joachim Eckert odločil drugače. "Eckert me je dejansko vrgel levom, ko me je razkril v svojem povzetku poročila," je še pojasnila Almadžidova, ki se boji zlasti za varnost svojih otrok, ki so bili omenjeni v grožnjah.

Za dodaten zaplet je poskrbela še francoska agencija AFP, ki je v povzetku intervjuja za France Football zapisala, da je bila Almajidova prisotna ob primopredaji denarja in v takšni obliki je novica obkrožil svet, čeprav je bila Fifina uslužbenka prisotna "le" ob obljubah Katarcev afriškim nogometnim funkcionarjem.

Fifa je Rusijo in Katar, kljub nedvoumnim ugotovitvam iz poročila Michaela Garcie, oprala suma korupcije, tako da omenjeni državi ostajata gostitelja nogometnih svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022. Fifa zaradi pravnih razlogov poročila ni želela razkriti javnosti v celoti. Namesto celotnega poročila je Eckert predstavil povzetek najpomembnejših odkritij in sklepe.

Vodja preiskave ogorčen nad Fifo
V enoletni preiskavi sumov o večmilijonskih podkupninah so se člani preiskovalnega odbora pogovorili s 75 pričami in zbrali približno 200.000 strani gradiva. Podali so mnenje, da ni bilo dokazov o korupciji in tako tudi ni potrebno ponovno odločanje o organizatorju SP ali odpiranje nove preiskave. A vodja preiskave Garcia je napovedal pritožbo, kajti Eckert je po njegovem mnenju predstavil izkrivljen in nenatančen povzetek dejstev in sklepov, predstavljenih v poročilu.