Tina Maze je v prvih mesecih leta požela največ zanimanja tudi med našimi uporabniki. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Tina Maze je v prvih mesecih leta požela največ zanimanja tudi med našimi uporabniki. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Redno ste spremljali tudi uspehe (in neuspehe) slovenske košarkarske reprezentance. Foto: EPA
Janez Janša
Pred računalniške zaslone vas je prikovala tudi sodba v zadevi Patria. Foto: BoBo

Najbolj brano novico leta smo objavili 5. februarja, ko je Mazejeva na kaotični tekmi v Schladmingu, ki jo je zaznamoval hud padec Lindsey Vonn, osvojila naslov svetovne prvakinje v superveleslalomu. Dober teden pozneje si je tam okoli vratu obesila še srebrno veleslalomsko kolajno, novica o tem uspehu pa je pristala na drugem mestu najbolj branih novic leta na našem portalu.

Na tretje mesto se je uvrstila novica, da je Korošica ostala brez možnosti, da bi v eni sezoni osvojila vse globuse, saj je zadnji smuk v Lenzerheideju odpadel zaradi megle, na peto pa veselje ob dejstvu, bo šel 24. februar 2013 v zgodovino slovenskega smučanja - Mazejeva si je z zmago na superkombinaciji v Meribelu devet tekem pred koncem sezone namreč že zagotovila veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu.

Na sedmo mesto najbolj branih novic leta se je Tina Maze uvrstila kot "zlata lisička", na deveto kot nova rekorderka v ženski konkurenci po številu stopničk v eni sezoni, na dvanajsto pa kot nova vodilna smučarka v slalomski razvrstitvi.

Na petnajsto mesto je prišla "afera frekvenca", ko sta se zaradi vpadanja v radijske frekvence sprla Tinin trener Andrea Massi in Mitja Kunc, trener tehničnih disciplin, sledil pa je še trojček Tininih novic - najprej v Garmischu, ko je dosegla magično mejo 2.000 točk v eni sezoni svetovnega pokala, kar je pred njo uspelo le še Avstrijcu Hermannu Maierju, v St. Antonu ji je uspel zgodovinski dosežek, ko se je uvrstila v elitni klub alpskih smučark z zmagami v vseh disciplinah, v Lenzerheideju pa je doživela razočaranje, saj ji ni uspelo osvojiti malega globusa v slalomskem seštevku svetovnega pokala.

Košarka in rokomet
Med najbolj brane novice leta se je uvrstilo tudi šest novic z evropskega prvenstva v košarki, ki ga je septembra gostila Slovenija. Na šestem mestu tako najdemo junake, ki so za španski skalp na igrišču pustili zob in srce, na osmem in desetem mestu poraza naših košarkarjev proti Fincem in Poljakom, na enajstem pa uvodno tekmo junakov na domačem parketu, ko so do zadnjega trepetali za zmago nad Češko.

Trk junakov ob francoski zid v četrtfinalu se je uvrstil na 13. mesto, sledil pa je še poraz proti Hrvatom v podaljšku. Kliki naših uporabnikov pa so poskrbeli, da dvajseterico najbolj branih novic leta končuje tudi uspeh slovenskih rokometašev, ki so se po zmagi nad Rusijo uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva.

Patria in menjava vlade
In politika? Krepko v manjšini. Med najbolj brane novice leta 2013 sta se namreč uvrstili le dve - na četrto mesto junijska sodba v zadevi Patria, ko so bili Janez Janša, Ivan Črnkovič in Tone Krkovič razglašeni za krive, na trinajsto mesto pa prihod Alenke Bratušek na premierski stolček, potem ko so poslanci s 55 glasovi za in 33 proti izglasovali konstruktivno nezaupnico Janševi vladi in za novo mandatarko potrdili vodjo Pozitivne Slovenije.

Sta se pa ti dve novici uvrstili v sam vrh najbolj komentiranih novic leta, saj sta zbrali 2.556 in 2.726 vaših komentarjev, mejo dveh tisočakov pa je prebila tudi novica o največji vseslovenski vstaji do zdaj, ko je 8. februarja na ljubljanskih ulicah protestiralo 20.000 ljudi.