Velika zmagovalca - Avstrijca Marcel in Anna. Foto: EPA
Velika zmagovalca - Avstrijca Marcel in Anna. Foto: EPA
Serena Williams
Smučarke lahko samo sanjajo o zneskih, ki se vrtijo v tenisu. Foto: Reuters

26-letni Hirscher je bil z osmimi zmagami, skupno pa 14 uvrstitvami na oder za zmagovalce prepričljivi zmagovalec na moški strani, medtem ko je bila njegova rojakinja, leto dni mlajša Fenningerjeva s šestimi zmagami oz. 15 uvrstitvami na zmagovalni oder edina druga smučarka, ki je presegla magično mejo 400.000 frankov.

Hirscherju po zaslužkih v sezoni 2014/2015 sledi Norvežan Kjetil Jansrud, edini smučar na moški strani, ki je presegel 300.000 frankov. Zmagovalec superveleslalomskega in smukaškega seštevka je to sezono v žep z nagradami pospravil 394.507 frankov (380.063 evrov). Na ženski strani so mejnik 300.000 presegle tri smučarke - Tina Maze (377.702 frankov), Lindsey Vonn (321.546 frankov) in Mikaela Shiffrin (303.783 frankov).

Ob tem je treba poudariti, da omenjene številke predstavljajo zgolj zaslužke od nagrad, pri tem pa niso upoštevana še sponzorska sredstva, ki lahko pri tistih najboljših precej presegajo zaslužke od samih tekmovanj.

Milijoni pri tenisu, tisočaki pri smučanju
A kot izpostavlja Skiracing - Serena Williams je samo po lanski zmagi na OP ZDA pobrala 3,9 milijona dolarjev nagrade, samo v tem letu je s turnirji že zaslužila več kot štiri milijone dolarjev, leta 2013 pa je podrla zaslužkarski rekord za eno sezono in si na računu nabrala kar 12,4 milijona dolarjev.

Podobno velike razlike med smučarkami in teniškimi igralkami so tudi, če pogledamo nižje po lestvici, recimo tam okoli 30. mesta - ruska teniška igralka Anastasia Pavljučenkova je tako lani zaslužila 865.828 dolarjev, švicarska smučarka Dominique Gisin pa 20.000 dolarjev.

Po analizi Wall Street Journala zaslužki od nagrad v smučanju ne zaostajajo zgolj za tistimi "največjimi" množičnimi športi, ampak smučarji zaslužijo tudi manj kot igralci kriketa, rodeo tekmovalci na bikih in poklicni jahači. Še najbližje jim pridejo profesionalni igralci pikada, ki pa še vedno zaslužijo malenkost več kot smučarji. Zaslužijo pa smučarji od nagrad recimo več kot deskarji ali pa tekmovalci v bovlingu.