Šport
www.alesfevzer.com
Najboljša slalomska uvrstitev Ane Bucik v svetovnem pokalu je sedmo mesto lani iz Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
       Vsi ljudje so tu zelo prijazni in dobro se počutim v tem okolju. Je pač zame nekaj novega in malce drugače, kot sem pričakovala. Mislila sem, da bo več nekega pompa. Malce se počutim kot v nekem študentskem naselju, čeprav sicer nikoli nisem bila v njem (smeh, op. a.). Se pa vsaj kar bolj navajam na to okolje in čutim olimpijsko vzdušje. Res se veselim in zelo ponosna sem, da sem del tega dogodka. Super je tudi, da smo vsa dekleta skupaj v istem apartmaju, ker se res dobro razumemo in potem se popoldne lahko malce hecamo, da nekoliko pozabimo, da smo na največjih tekmah.       
Ana Bucik
V Lenzerheideju sta jo na kombinaciji prehiteli le Wendy Holdener in Marta Bassino. Foto: EPA

Dodaj v

Ana Bucik na kombinaciji dobila prave slalomske občutke

Shiffrinova razred zase in vredna občudovanja
13. februar 2018 ob 13:07,
zadnji poseg: 13. februar 2018 ob 18:10
Pjongčang - MMC RTV SLO

Ana Bucik, prva dama slovenskega slaloma, je na olimpijske igre v Pjongčang prišla z odlično popotnico, saj se je v Lenzerheideju prvič v karieri povzpela na oder za zmagovalke.

Uspeh kariere je v Švici dosegal v kombinaciji. "Ta rezultat mi je dal zagotovo veliko nove energije. Letos sem od sebe veliko pričakovala, kar sem čutila tudi od sponzorjev in vseh drugih. Po tem rezultatu sem malo bolj mirna. Mi je pa dalo tretje mesto veliko zagona, čeprav vem, da to ne bo kar tako ponoviti. Tu na igrah bo treba predvsem dobro spoznati smukaško progo in si nabrati čim manj zaostanka za slalom, kjer bom skušala ponoviti tako vožnjo, kar pa ne bo najlažje," je povedala simpatična Primorka, ki bo na slalomu – prva vožnja bo v sredo ob 2.15, finalna pa ob 5.45 – glavni slovenski adut.

24-letna smučarka je tedaj po superveleslalomu zasedala 30. mesto. Tako je odprla slalomski del, odsmučala imenitno in z daleč najboljšim časom drugega dela kombinacije pridobila kar 27 mest. Slalomska predstava v Lenzerheideju jo navdaja z optimizmom tudi za klasično tekmo njene paradne discipline: "Tudi za slalom mi ta rezultat ogromno pomeni, saj se ne izmišljujem, ko pravim, da je občutek, ki sem ga začutila med slalomsko vožnjo, tisto, zaradi česar sem bila ta dan najbolj srečna. Če ti dolgo ne uspe prikazati tega, kar čutiš, da zmoreš, je vsakemu športniku težko. Ko sem med smučanjem začutila, kar sem si že dolgo želela, sem bila res srečna. Motivacije je za slalom ogromno. Ugotovili smo nekaj dobri nastavitev, zdaj se je treba samo prilagoditi na ta sneg in iti samozavestno na tekmo, ker je to ena tekma, na kateri nimaš česa izgubiti."

Z vrhunsko vožnjo lahko preseneti
Goričanka je takšne občutke nazadnje imela na začetku sezone okoli tekme v Leviju in tako poudarja: "Vmes so sicer bile dobre vožnje na treningih, a, če tega ne ponoviš na tekmi, je, kot da jih ni." V Pjongčangu bo poleg slaloma tekmovala še v kombinaciji in na veleslalomu, saj tako ne bo toliko bremena, pravi, a največ pričakuje seveda od sredine tekme, a v Južni Koreji vreme že kroji olimpijski spored: "Še vedno je slalom moja prva disciplina, ko bom skušala čim bolj napasti. To je ena tekma, kjer nimaš česa izgubiti. Vesela sem, da lahko štartam tudi v veleslalomu. Potem je tu še kombinacija, in mislim, da se lahko sproščeno lotim vsake posebej. V bistvu je težko priti tako daleč in vsa pričakovanja usmeriti le na eno tekmo. Ko se malce porazdeli, si kot tekmovalec lahko bolj miren. Zagotovo pa bo največ nervoze na slalomu."

"Pokazala sem, da z vrhunsko vožnjo lahko presenetim oziroma napadem stopničke. To mi pomeni veliko, da vem, da imam to v sebi. Seveda ni tako, da bi lahko kar vsak dan to pokazala, ampak, če veš, da zmoreš, je veliko lažje. Čutim v sebi, da mogoče lahko presenetim še enkrat. Sicer pa sem se kar malce bala Koreje, ker lani, ko so bile tu tekme, je bilo zelo ledeno, kar ni ravno po mojem okusu. Bala sem se, da bo znova tako, a sem prijetno presenečena nad snegom. Je zelo specifičen in treba je zelo natančno smučati. Zato je bil trening tu dobrodošel, vseeno pa pravim, da veliko raje kot po zelo ledeni površini smučam po taki," je dodal Bucikova, ki je bila lani na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu sedma.

Shiffrinova razred zase in vredna občudovanja
Absolutna favoritinja je Američanka Mikaela Shiffrin, trikratna slalomska svetovna prvakinja, zmagovalka štirih slalomskih globusov, ki letos brani tudi velikega, hkrati pa tudi letos vodi v skupni razvrstitvi in slalomskem seštevku. Na sedmih letošnjih slalomih je petkrat zmagala. Na prvem v Leviju je bila druga, na zadnjem v Lenzerheideju pa je odstopila. V Pjongčangu bo branila zlato iz Sočija.

"Včasih si res mislimo, da ni ranljiva, saj je zanjo drugo ali tretje mesto enako kot za nas 30., a tako pač je. Ko vidiš, da je tudi tako vrhunski športnik ranljiv, te kar malce pomiri, da nisi tako čuden, ko se ti zgodijo slabši nastopi in odstopi. Je pa še vedno razred zase in občudovanja vredna. Zagotovo je slalomistka, ki jo najraje analiziram, čeprav, recimo, Wendy Holdener, Petra Vlhova in še nekatere druge smučajo na zelo visoki ravni. Tej njeni lahkotnosti, ki jo pokaže med vožnjo, se nekako najlažje približam oziroma si najlažje predstavljam sebe smučati na tak način. To je tisto, k čemur stremim, da bi mogoče nekoč dosegla," je o sloviti Američanki še povedala Ana Bucik.

PJONGČANG             
                  
ALPSKO SMUČANJE (Ž), slalom    
                  
Štartna lista:           
 1 P. VLHOVA      SLK    
 2 A. SWENN LARSSON  ŠVE    
 3 M. SHIFFRIN     ZDA    
 4 B. SCHILD      AVT    
 5 W. HOLDENER     ŠVI    
 6 N. HAVER-LOESETH  NOR    
 7 F. HANSDOTTER    ŠVE    
 8 D. FEIRABEND    ŠVI    
 9 V. VELEZ ZUZULOVA  SLK    
10 L. DUERR      NEM    
11 K. GALLHUBER    AVT    
12 C. GEIGER      NEM    
13 M. GISIN      ŠVI    
14 C. COSTAZZA     ITA    
21 A. BUCIK      SLO    
24 M. FERK       SLO    
37 M. HROVAT      SLO 
   
Prva vožnja 2.15, druga pa ob 5.45.

Iz Pjongčanga

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
mr. pp
# 13.02.2018 ob 13:35
Hm, pod katerim člankom naj sploh pišem, povsod je namreč isto jamranje o turistih in slabih rezultatih... Pa dajte no, a vi resno mislite, da se bodo igre iz Sočija ponovile vsake 4 leta? Pač naši letos ne dosegajo takšnih rezultatov, da bi lahko realno pričakovali medalje. Še vedno jo lahko dobimo, a žal ni nobeden od naših med ožjimi favoriti za medaljo. Kar pa še ne pomeni, da ne sodijo na olimpijske igre... Kdo od vas bi pa ostal doma, četudi bi izpolnil normo? Me prav zanima...
stewie
# 13.02.2018 ob 14:22
2px_orbitala
# 13.02.2018 ob 13:10
Lepota je njen edini adut.


V tvoje dobro upam, da je (zunanja) lepota adut pri vsaj tebi, za tvoj lajf.
Tvoji posti namreč dokazujejo, da ostalih adutov, kot so npr. pamet ali etika, namreč ne premoreš.
zozozo
# 13.02.2018 ob 13:30
Dajte že enkrat nehat s temi "občutki". Kot da se v športu zmaguje zaradi "občutkov", ne pa zaradi nadarjenosti in treninga.
SpookyDonk
# 13.02.2018 ob 13:19
Brezvezno napihovanje pričakovanj za vse nas.
dingo
# 13.02.2018 ob 13:27
Turistično napihovanje se začenja .:D, ne, jest hočem zmage :).
dule95
# 13.02.2018 ob 14:57
Pa dobro RTV novinarji a ste res nesposobni, da ko vsak dan intervjujate istega športnika mu morate postaviti tudi vprašanje "kakšni so vaši občutki?"! Ulam, da vam bodo začeli odgovarjati "I am feeling very Olympic today"!
frlekin
# 13.02.2018 ob 13:34
JAz bi občutil Anči.
Damoklej
# 13.02.2018 ob 14:30
Res si takrat odpeljala slalom kot je treba, Vendar si potem že čez dva dni klonila koje bil pravi slalom na istem terenu. Takrat je Šteharnik na veliko kritiziral smuči. Toda voziš na smučeh ki jih imajo še druge naše reprezentantke. Bral sem en intervju z Massijem in on pravi da je kritiziranje preveč treba se je pogovorit z lastnikom smuči kaj se naj popravi. Tudi on je to delal za Tino in tudi Ilka tako dela.
Želim ti vso srečo in da se na tekmo psihično dobro pripraviš.
KiNgKoNg
# 13.02.2018 ob 14:00
Ana Bucik, prva dama slovenskega slaloma ...

Dobesedno.
pingvi
# 13.02.2018 ob 13:34
no Bucka ce so obcutki pravi, potem
pa 100 procentno v napad ,za dober rezultat...
Ples
# 13.02.2018 ob 14:04
Tej njeni lahkotnosti, ki jo pokaže med vožnjo, se nekako najlažje približam oziroma si najlažje predstavljam sebe smučati na tak način. To je tisto k čemur stremim, da bi mogoče nekoč dosegla,

To je pa kar presenetljiva in pogumna izjava, glede na to, kako že laiki vidimo veliko razliko med smučanjem Bucik in Shiffrin ... Ampak ok, jaz sem za!
Fleaa
# 13.02.2018 ob 13:34
še en dokaz več, da imamo lepe & simpatične športnice.... škoda samo, da za to ni nobenih olimpijskih medalj....
Kapitan Kljuka
# 13.02.2018 ob 20:09
Ojej, ponovno zguljene fraze o občutkih...
davide
# 13.02.2018 ob 16:27
Uvrstitev med 15 je realen domet
Kombo
# 13.02.2018 ob 14:44
Ok, lahko bi se hecale tudi doma.

Precej lažje se je hecati tam, ko imaš povsod polno Korejcev
pazi_mina
# 13.02.2018 ob 13:34
Ana Bucik na kombinaciji dobila prave slalomske občutke

a to se uči smučat ?!?
alfa333
# 14.02.2018 ob 16:28
upam da dekleta znajo ocenit kako bo postavljena proga,v nobenem primeru naj za nasvet ne vprašajo Hadalina.
kotzi
# 13.02.2018 ob 21:03
spicyweiner...ti kr...ni panike...ha
dule95
# 13.02.2018 ob 14:57
Upam*
SLOBloodPatriot
# 13.02.2018 ob 14:47
Lepo vas prosim, da še Maruško malce pocukate za rokav in jo povprašate o vtisih na snegu. Nenazadnje je naše glavno orožje za kombinacijo.
kotzi
# 13.02.2018 ob 13:13
ne sam njen...vse smucarke le lepe...katera pa ni lepa...
agggnes
# 13.02.2018 ob 15:06
A so vse novinarje RTVja poslai v Južno Korejo??!! Ne ve kaj tam delata Mišič in Čermelj? Naj raje pri kolesarstvu ostaneta.
Kombo
# 13.02.2018 ob 14:43
medalja
SpicyWeiner
# 13.02.2018 ob 14:35
kotzi
lahko se zgodijo presenecenja na oi v smucanju na vodi....nase do medalje...vonova in sfifrinova brez...ja zadnje case je vse mogoce


Malo sem popravil tvoje sporočilo :-)
kotzi
# 13.02.2018 ob 13:42
lahko se zgodijo presenecenja na oi v smucanju....nase do medalje...vonova in sfifrinova brez...ja zadnje case je vse mogoce
angelmanuel
# 13.02.2018 ob 13:24
Pa kaj je važno kakšno je počutje, kakšni so tam ljudje itd?
Večina naših športnikov mora biti v coni udobja. Da ne bo slučajno kaj izven teh okvirjev, ker se jim očitno podre ves sistem. Pri naših, če ni olimpijska vas takšna kot mora bit, če ni čajčekndovolj topel, če ni kavč udoben, če ni signal za telefon pravi, če ni počutje pravo pač ni rezultatov.
tedy123
# 13.02.2018 ob 13:24
...mediji, da ostaneš brez besed... ena redkih svetlih točk tisti Stankovič na hrvaškem, a kaj, ko bi pri nas takšen izginil neznano kam...
SpicyWeiner
# 13.02.2018 ob 13:22
Super je tudi, da smo vsa dekleta skupaj v istem apartmaju, ker se res dobro razumemo in potem se popoldne lahko malce hecamo, da nekoliko pozabimo, da smo na največjih tekmah.

Cele dneve se "malce hecajo" in pozabljajo kje so, ko pa pridejo na start, jih pa udarita realnost in trema, ko se končno zavejo, kje so. Potem bomo pa spet brali izjave kako so smuči za vse skupaj krive..
super_balotelli
# 13.02.2018 ob 14:37
"Super je tudi, da smo vsa dekleta skupaj v istem apartmaju, ker se res dobro razumemo in potem se popoldne lahko malce hecamo, da nekoliko pozabimo, da smo na največjih tekmah."

Ok, lahko bi se hecale tudi doma.
2px_orbitala
# 13.02.2018 ob 13:10
Lepota je njen edini adut.
Kazalo