Vincenzo Nibali je v petek in soboto prikazal izjemno predstavo. Izničil je kar štiri minute in 43 sekund zaostanka. Foto: EPA
Vincenzo Nibali je v petek in soboto prikazal izjemno predstavo. Izničil je kar štiri minute in 43 sekund zaostanka. Foto: EPA
Esteban Chaves, Vincenzo Nibali in Alejandro Valverde
Esteban Chaves, Vincenzo Nibali in Alejandro Valverde so stali na zmagovalnem odru v Torinu. Kratko je po padcu potegnil Steven Kruijswijck, ki je imel veliko prednost še tri etape pred koncem. Foto: EPA
Astana
Ekipa Astane je bila najboljša na letošnjem Giru. Foto: EPA
Nizzolo se je v Torinu veselil prehitro

Nizzolo se je najprej v okrnjeni šprinterski konkurenci na 163 km dolgi etapi od Cunea do Torina veselil prve zmage na velikih dirkah. Uro po koncu so sodniki po večkratnem ogledu posnetka presodili, da je Italijan v zaključku na nedovoljen način oviral rojaka Sacho Modola, zato so ga diskvalificirali.
V boju za etapno zmago je bilo kaotično že pred šprintom, ko je Italijan Sonny Colbrelli prišel v stik z gledalci, po trku pa grdo padel.
"Morski pes" iz Messine je imel na cilju 52 sekund prednosti pred Kolumbijcem Estabanom Chavesom, tretje mesto pa je z zaostankom minute in 17 sekund zasedel Španec Alejandro Valverde. Za kolesarja Astane je to po letu 2013 druga zmaga na Giru, skupno pa že četrta na največjih dirkah, leta 2014 je zmagal na Touru, leta 2010 pa na Vuelti.

Po gorskem kronometru v izgubljenem položaju
"Najtežji dan je bil vsekakor gorski kronometer, kjer je šlo vse narobe. Vse se je vrnilo v soboto, ko me je obiskala moja družina, in skupaj smo se veselili velike zmage," je pojasnil veliki junak Gira.
Rožnato majico je na zelo zanimivem Giru nosilo kar devet kolesarjev. Po gorskem kronometru prejšnjo nedeljo so Nibalija italijanski mediji že prekrižali, govorilo se je o njegovi domnevni bolezni in celo o morebitnem odstopu, še po 18. etapi v četrtek je za vodilnim Stevenom Kruoijswijckom zaostajal štiri minute in 43 sekund. Na zadnjih dveh gorskih etapah je z nekaj sreče vse nadomestil, pomagal pa mu je tudi padec Nizozemca pri spustu s prelaza Agnello v petek.
Kapetan Astane že obupal, a moštveni kolegi so mu pomagali
"Zmage je težko primerjati. Na treh največjih dirkah sem na Vuelti zmagal prvič, Tour je najprestižnejša dirka, prva zmaga na domačih cestah ima vedno mesto med najbolj priljubljenimi uspehi, a letošnja zmaga je zagotovo najbolj posebna. Povsem so me že odpisali, še pred dnevi ni nihče verjel vame, moram priznati, da sem tudi sam povsem obupal. A pogovor z moštvenimi kolegi je zalegel, oni so bili tisti, ki so mi dali dodatno spodbudo, oni so mi v težkih trenutkih pomagali in moram reči, da je moja fantastična vrnitev posledica ekipnega duha. Dolgo nisem mogel verjeti, da mi je uspelo. Dolgo sem premleval, ali je vse to res, zdaj lahko rečem le še: fantastično," je bil navdušen Nibali, ki v zadnji etapi ni kolesaril le v rožnati majici, ampak tudi na rožnatem kolesu.
Vinokurov: To je ena največjih zmag Astane
"To je ena največjih zmag Astane, res prava reklama za našo ekipo. Vincenzo je dokazal, iz kakšnega testa je. Utišal je vse kritike in se zapisal v zgodovino kot eden najboljših kolesarjev vseh časov. Resda konkurenca na dirki ni bila na najvišji mogoči ravni, toda način, s katerim je dosegel zmago, navdušuje. Vesel sem, da je v naši ekipi, naredili bomo vse, da ostane pri nas," je bil nasmejan športni direktor Astane Aleksander Vinokurov.
Nibali ima sanjsko ponudbo ekipe iz Bahrajna
Kazahstanec ni prepričan, da bo Nibali tudi v prihodnji sezoni kolesaril v svetlomodrem dresu Astane. Ponudba nove ekipe iz Bahrajna je sanjska, prav tako je znana napetost med njim in mladim zvezdniškim rojakom Fabiem Arujem, tako da najbrž ne bo ostal v kazahstanskem moštvu.
Nizzolu za tolažbo rdeča majica, Nieve najboljši hribolazec
Nesrečni Nizzolo se je moral tolažiti s tem, da je bil vseeno najboljši po točkah (rdeča majica). Najboljši na gorskih ciljih (v zadnji etapi jih ni bilo) je bil Španec Mikel Nieve (Sky), bela majica najboljšega mladega kolesarja je pripadla Luksemburžanu Bobu Jungelsu (Etixx-QuickStep), ekipno je bila najboljša Astana.
Roglič najboljši Slovenec na 58. mestu
Najboljši Slovenec v skupni razvrstitvi je bil Primož Roglič (LottoNL-Jumbo) na 58. mestu. Do cilja sta prišla še Matej Mohorič (Lampre) in Grega Bole (Nippo Vini-Fantini), medtem ko je Luka Mezgec, ki je pred dvema letoma dobil zadnjo etapo v Trstu, zaradi poškodbe odstopil že sredi dirke.

21. etapa, Cuneo-Torino, 163 km:
  1. N. ARNDT          NEM     3:48:18 
  2. M. TRENTIN        ITA             
  3. S. MODOLO         ITA         vsi 
  4. A. PORŠEV         RUS             
  5. S. DE BIE         BEL             
  6. I. SAVICKIJ       RUS             
  7. R. ZABEL          NEM             
  8. E. M. GROSU       ROM        isti 
  9. J. McCARTHY       AVS             
 10. A. BETTIOL        ITA             
 ...                                   
 28. G. BOLE           SLO             
 55. M. MOHORIČ        SLO             
118. P. ROGLIČ         SLO         čas 


Končni vrstni red po 21. etapi:        
  1. V. NIBALI         ITA    88:32:49 
  2. E. CHAVES         KOL       +0:52 
  3. A. VALVERDE       ŠPA        1:17 
  4. S. KRUIJSWIJK     NIZ        1:50 
  5. R. MAJKA          POL        4:37 
  6. B. JUNGELS        LUKS       8:31 
  7. R. URAN           KOL       11:47 
  8. A. AMADOR         KOS       13:21 
  9. D. ATAPUMA        ITA       14:09 
 10. K. SIVCOV         BLR       16:20 
...                                    
 58. P. ROGLIČ         SLO     2:43:25 
 99. M. MOHORIČ        SLO     3:49:14 
136. G. BOLE           SLO     4:32:04 

Zmagovalci Dirke po Italiji v zadnjih 30 letih:
1986 Roberto Visentini (Ita)
1987 Stephen Roche (Irs)
1988 Andy Hampsten (ZDA)
1989 Laurent Fignon (Fra)
1990 Gianni Bugno (Ita)
1991 Franco Chioccioli (Ita)
1992 Miguel Indurain (Špa)
1993 Miguel Indurain (Špa)
1994 Jevgenij Berzin (Rus)
1995 Tony Rominger (Švi)
1996 Pavel Tonkov (Rus)
1997 Ivan Gotti (Ita)
1998 Marco Pantani (Ita)
1999 Ivan Gotti (Ita)
2000 Stefano Garzelli (Ita)
2001 Gilberto Simoni (Ita)
2002 Paolo Savoldelli (Ita)
2003 Gilberto Simoni (Ita)
2004 Damiano Cunego (Ita)
2005 Paolo Savoldelli (Ita)
2006 Ivan Basso (Ita)
2007 Danilo Di Luca (Ita)
2008 Alberto Contador (Špa)
2009 Denis Menčov (Rus)
2010 Ivan Basso (Ita)
2011 Michele Scarponi (Ita)
2012 Ryder Hesjedal (Kan)
2013 Vincenzo Nibali (Ita)
2014 Nairo Quintana (Kol)
2015 Alberto Contador (Špa)
2016 Vincenzo Nibali (Ita)

Nizzolo se je v Torinu veselil prehitro