17. septembra 2017 je Slovenija v Carigradu stopila na vrh Evrope. Ker Ljubljana ne bo gostila ene od skupin Eurobasketa 2021, bodo morali Slovenci kot branilci naslova v kvalifikacije. Foto: EPA
17. septembra 2017 je Slovenija v Carigradu stopila na vrh Evrope. Ker Ljubljana ne bo gostila ene od skupin Eurobasketa 2021, bodo morali Slovenci kot branilci naslova v kvalifikacije. Foto: EPA

Že vnaprej je bilo jasno, da bo Nemčija z glavnim mestom Berlinom gostiteljica finalnih bojev, saj je bila za ta del tekmovanja edina kandidatka. Glavni odbor Fibe Europe je potrdil celotno kandidaturo Nemčije, ki predvideva še Köln za prizorišče predtekmovalne skupine.

Za preostala tri mesta pa so se poleg Ljubljane potegovale še Češka (Praga), Estonija (Talin), Gruzija (Tbilisi), Madžarska (Budimpešta) in Italija (Milano). Na koncu so bili Milano, Praga in Tbilisi močnejši od Ljubljane, ki je kandidirala z dvorano Stožice.

Demirel: Izbrali smo najboljše, vsi kandidati zelo izenačeni
Štiri soorganizatorke turnirja, ki bo v naslednji izvedbi potekal tri tedne prej kot doslej, in sicer v drugi polovici avgusta, je na današnjem slavnostnem dogodku v Münchnu sporočil predsednik Fibe Europe Turgay Demirel. Ta se je zahvalil vsem kandidatkam, ob tem pa pripomnil: "Izbrali smo najboljše, a vse so bile zelo izenačene."

Prvenstva odslej na štiri leta
Poleg bolj zgodnjega termina bo evropsko prvenstvo čez dve leti tudi prvič potekal po novem štiriletnem ciklu. Prvenstva stare celine so namreč doslej potekale vsaki dve leti, a so v Fibi Europe želeli igralcem med olimpijskimi igrami in svetovnim prvenstvom nameniti vsaj eno prosto poletno sezono.

Žreb kvalifikacijskih skupin za prvenstvo bo opravljen prihodnji ponedeljek. Takrat bodo izžrebane skupine tudi za evropsko prvenstvo za ženske, ki ga bosta gostili Francija in Španija. S skupno kandidaturo sta danes premagali Ukrajino in Švedsko.

Delegacijo je vodil Nesterović
Slovensko delegacijo v Münchnu je vodil generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Radoslav Nesterović, medtem ko je predsednik zveze Matej Erjavec sodeloval na seji glavnega odbora Fiba Europe, ki je odločala o prirediteljih. KZS je kandidaturo za organizacijo ene od skupin evropskega prvenstva oddal sredi marca. Erjavec je takrat pojasnil, da je predvideni proračun organizacije ene od predtekmovalnih skupin 4,5 milijona evrov.

Nesterović: Fiba se očitno ne drži standardov, ki jih sama postavlja
Nesterović je bil v svoji objavi na Twitterju kritičen do krovne košarkarske organizacije. "Vsaka normalna organizacija se drži pravil in standardov, ki si jih sama postavi. To očitno ne velja za Fibo. Žal," je zapisal v objavi. Dan pred izborom je namreč nekdanji vrhunski slovenski center ocenil, da Sloveniji kaže dobro. "Velik dan jutri. Če bo vse potekalo po pravilih in standardih Fibe smo v dobrem položaju," je tvitnil.

Erjavec: Žal se ni izšlo
"Čestitam vsem izbranim gostiteljem za organizacijo evropskega prvenstva leta 2021. Zahvaljujem se vsem sodelavcem za izredno pripravo in predstavitev naše kandidature. Žal se ni izšlo, da bi Ljubljana dobila izvedbo ene skupine Eurobasketa, čeprav je bilo narejeno vse, da bi se to zgodilo. Upamo, da bo dogodek vrhunski,"
pa je v izjavi dejal Erjavec.

Slovenci bodo morali v kvalifikacije
Če bi Sloveniji uspelo s kandidaturo, bi drugič od leta 1991 nastopila v vlogi gostiteljice prvenstva stare celine. Prvič je turnir samostojno organizirala leta 2013. S tem pa bi branilka naslova evropske prvakinje iz leta 2017 imela tudi zagotovljen nastop na prvenstvu in bi se izognila kvalifikacijam, kar je bilo po besedah vodstva KZS-ja eden od dveh glavnih razlogov za kandidaturo. Drugi je bil želja, da bi slovenski košarkarski as Luka Dončić lahko nastopil pred domačim občinstvom.