Gareth McAuley je po avtogolu takole nesrečno pogledal proti svojim vratom. Severna Irska na zadnjih devetih medsebojnih tekmah od leta 1980 ni premagala Walesa. Foto: Reuters
Gareth McAuley je po avtogolu takole nesrečno pogledal proti svojim vratom. Severna Irska na zadnjih devetih medsebojnih tekmah od leta 1980 ni premagala Walesa. Foto: Reuters
Aaron Ramsey
Gol valižanskega vezista Aarona Ramseyja je bil v 19. minuti zaradi prepovedanega položaja upravičeno razveljavljen. Foto: Reuters

Nesrečni branilec West Bromwich Albiona je sicer izredno taktičen, klasičen otoški obračun odločil v 75. minuti, ko je Wales povedel po krajšem pritisku pred vrati Severne Irske. Akcijo sta izpeljala glavna valižanska zvezdnika Aaron Ramsey in Gareth Bale, podajo zadnjega z leve strani pred gol pa je v lastna vrata pred vtekajočim valižanskim napadalcem Halom Robsonom Kanujem nesrečno preusmeril 36-letni visokorasli branilec.


Severna Irska v prvem delu celo nevarnejša
Severna Irska v dvoboju proti nekoliko favoriziranemu tekmecu sicer sploh ni razočarala, tudi zato, ker je Wales zlasti v prvem delu deloval živčno in nepovezano. Očitno je bila vloga rahlega favorita pred tekmo pretežka. Zeleno-beli so tako presenetljivo prevzeli pobudo in dvakrat resno zagrozili, čeprav žoge sicer niso imeli veliko v svoji posesti (45:55). V 10. minuti je z levico sprožil Stuart Dallas, v 22. pa še Jamie Ward z večje oddaljenosti, vendar je bil vratar Wayne Hennessey na mestu.

Bale v 58. minuti zagrozil z bombo s prostega strela
Wales ni imel izrazitih priložnosti v prvem delu, je pa v 19. minuti prek Aarona Ramseyja dosegel gol, ki pa je bil zaradi prepovedanega položaja pravilno razveljavljen. Wales je imel odlično priložnost še v 58. minuti, ko je Bale z bombo s 25 metrov s prostega strela namučil nasprotnega vratarja Michaela McGoverna.

Največji uspeh za Wales po SP-ju 1958
Severna Irska kljub pritisku v sklepnih minutah ni več resno zagrozila. Wales, ki je po uvrstitvi v četrtfinale SP-ja leta 1958 dosegel največji uspeh v reprezentančnem nogometu, zdaj čaka na boljšega iz obračuna med Belgijo in Madžarsko.

Coleman: Severna Irska je bila boljša od nas
"Vedeli smo, da bo to težka tekma. Severna Irska nam je obračun izredno otežila, nismo imeli veliko prostora, vedeli smo, da bo odločil en zadetek," je po tekmi povedal Bale, ki je bil na koncu znova odločilen dejavnik in tudi izbran za igralca tekme. Sedemkrat je poskušal s podajo v kazenski prostor in dvakrat streljal proti vratom.

"V številnih trenutkih so prevladovali in bili boljši od nas, a smo pokazali veliko srce in pogum. Ti fantje se nikoli ne predajo, niso se niti tokrat, čeprav je bilo težko. Vse pohvale Severni Irski, bili so boljši, vendar raje sem v četrtfinalu, kot pa da grem domov po boljši igri," je dodal valižanski selektor Chris Coleman.

EP V NOGOMETU, osmina finala

Pariz:
WALES - Severna Irska 1:0 (0:0)
44.000; McAuley 75./ag