Sacha Modolo je ekipi Lampre priboril novo etapno zmago, zanj pa je bila to sploh prva zmaga na Dirki po Italiji. Foto: Reuters
Sacha Modolo je ekipi Lampre priboril novo etapno zmago, zanj pa je bila to sploh prva zmaga na Dirki po Italiji. Foto: Reuters

Žal nam z ekipo 1.200 metrov pred ciljem pred najpomembnejšim odsekom, krožiščem, ni uspelo priti na dobro pozicijo, v zadnjem kilometru pa zaradi spolzkega cestišča nisem mogel nič popraviti.



Luka Mezgec
Alberto Contador
Alberto Contador si je prejšnji četrtek ob padcu izpahnil ramo, danes pa je bil spet na tleh. Neverjetno, koliko smole ima na etapah, kjer bi se moral spočiti in varčevati moči pred odločilnimi etapami. Foto: EPA
Aru odvzel roza majico Contadorju

Dobre tri kilometre pred ciljem v Jesolu blizu Benetk je bilo na spolzki cesti v padec vpletenih več kolesarjev, med njimi tudi nosilec rožnate majice Alberto Contador, ki jo je skupil že v šesti etapi. Novi vodilni na rožnati dirki je tako Italijan Fabio Aru, ki je v cilj prišel v času zmagovalca, medtem ko je Španec izgubil skoraj 40 sekund. Če bi se padec zgodil le 200 ali 300 metrov bližje cilju (torej znotraj treh kilometrov pred ciljem), bi Contador obdržal rožnato majico, saj pravila določajo, da v tem primeru šteje čas zmagovalca.

Žrtev 13. etape tudi Richie Porte
Contador, ki je moral prvič v karieri sleči majico vodilnega na treh največjih dirkah, je v skupnem seštevku z zaostankom 19 sekund drugi, priložnost, da bo spet v rožnatem sedlu, pa bo imel že na sobotnem zahtevnem kronometru (Treviso-Valdobbiadene; 59 km). Tretji je z minuto in 14 sekundami zaostanka Španec Mikel Landa. Zaradi padca je spet veliko izgubil tudi Richie Porte, ki ima skupno že več kot pet minut zaostanka.

Najmlajši na letošnjem Giru v begu
Glavnina je 17 kilometrov pred ciljem ujela vztrajno trojico ubežnikov (v tej skupini so bili 21-letni Rick Zabel - sin slovitega Erika Zabla, Jerome Pineau in Marco Frappor) in začela se je priprava na šprint, ki ga je najbolje izpeljal 27-letni Sacha Modolo. To je njegova prva zmaga na Giru in nov uspeh ekipe Lampre, ki se je prejšnji teden razveselila tudi zmage Jana Polanca.

Mezgec ni bil v dobrem položaju
Modolo se je v zadnjih metrih za zmago z ramo ob ramo boril z Giacomom Nizzolom, ki je zaostal pol metra. Za popolno italijansko zmagoslavje je bil tretji Elia Viviani, Luka Mezgec pa je povsem ravninsko etapo, dolgo 147 km, končal na 9. mestu: "Žal nam z ekipo 1.200 metrov pred ciljem pred najpomembnejšim odsekom, krožiščem, ni uspelo priti na dobro pozicijo, v zadnjem kilometru pa zaradi spolzkega cestišča nisem mogel nič popraviti," je za MMC povedal Mezgec.

Dirka po Italiji, 13. etapa

Montecchio Maggiore - Jesolo, 147 km: 
  1. S. MODOLO         ITA     3:03:08
  2. G. NIZZOLO        ITA            
  3. E. VIVIANI        ITA         vsi
  4. A. PORSEV         RUS            
  5. E. M. GROSU       ROM            
  6. A. M. RICHEZE     ARG        isti
  7. M. HOFLAND        NIZ            
  8. N. RUFFONI        ITA            
  9. L. MEZGEC         SLO         čas
 10. H. HAUSSLER       AVS            
 ...                                  
 46. A. CONTADOR       ŠPA       +0:40
 90. G. BOLE           SLO        1:36
102. R. PORTE          AVS        2:08
137. J. POLANC         SLO        2:47
.                                      

Skupni vrstni red

Po 13. etapi:                         
  1. F. ARU            ITA    54:20:35
  2. A. CONTADOR       ŠPA       +0:19
  3. M. LANDA          ŠPA        1:14
  4. R. KREUZIGER      ČEŠ        1:38
  5. D. CATALDO        ITA        1:49
  6. R. URAN           KOL        2:02
  7. D. CARUSO         ITA        2:12
  8. A. AMADOR         KOS        2:21
  9. G. VISCONTI       ITA        2:40
 10. J. TROFIMOV       RUS        3:15
...                                   
 17. R. PORTE          AVS        5:05
 41. J. POLANC         SLO       49:13
 54. G. BOLE           SLO     1:06:19
138. L. MEZGEC         SLO     2:16:35
                                      

Žal nam z ekipo 1.200 metrov pred ciljem pred najpomembnejšim odsekom, krožiščem, ni uspelo priti na dobro pozicijo, v zadnjem kilometru pa zaradi spolzkega cestišča nisem mogel nič popraviti.



Luka Mezgec
Aru odvzel roza majico Contadorju