Po dveh izgubljenih finalih in štirih prvih mestih v rednem delu sezone je CSKA-ju Moskvi le uspelo osvojiti prvi Gagarinov pokal. Foto: Twitter/@khl_eng
Po dveh izgubljenih finalih in štirih prvih mestih v rednem delu sezone je CSKA-ju Moskvi le uspelo osvojiti prvi Gagarinov pokal. Foto: Twitter/@khl_eng

Osrednji športni klub armade, Moskva oz. CSKA Moskva, je bil v času Sovjetske zveze neuradna reprezentanca, ki je s prevlado v 60., 70. in 80. letih vzbudila strahospoštovanje tudi v domovini hokeja Kanadi. A sovjetska ikona je po razpadu komunistične države zapadla v hudo krizo. Sicer so v Moskvi še vedno znali vzgojiti številne odlične hokejiste, ki so nato blesteli tudi v Ligi NHL, a na domačem odru so 32-kratni državni prvaki Sovjetske zveze postali nenevarni.

V zadnjih letih končno spet konkurenčni
Po resnično črnih 90. letih, ko so enkrat celo izpadli iz prve ruske lige, so sicer postali ustanovni člani Kontinentalne hokejske lige, a bolj spremljevalci bojev šampionskih moštev z Vzhoda: Ufe, Omska, Kazana in Magnitogorska, kjer so Salavat Julajev, Avangard, Ak Bars in Metalurg prevzeli primat v ruskem hokeju.

Šele državna intervencija leta 2013 je rešila padlega velikana, ki je bil na robu razpada. Sočasno se je še več vložilo v drugi vojaški klub SKA Sankt Peterburg in vojaški dvojec je zdaj razred zase po financah in kadru, počasi pa tudi po naslovih (zdaj skupaj 3 v zadnjih 5 sezonah).

Vzpostavila se je nova struktura, prišlo je ogromno svežega kapitala in prvi uspehi, med drugim je bil eden ključnih mož nekaj časa tudi Jan Muršak. A kot zakleto: rdeče-modri so blesteli v rednem delu sezone, trikrat zapored so bili najboljši klub rednega dela KHL-a, a naslov prvaka se jim je izmikal. Izgubili so veliki finale v letih 2016 in 2018.

MVP Sorokin nerešljiva uganka
Tretji poskus v štirih letih je obrodil sadove, lanske lekcije proti Ak Barsu se je naučil tudi trener Igor Nikitin. Nasproti je stal Avangard Omsk, ki zaradi nujne sanacije dvorane sicer zdaj začasno domuje v moskovskem satelitskem naselju Balašika. Po dveh bolečih finalnih porazih tokrat CSKA ni ničesar prepustil naključju in gladko s štirimi zmagami pometel z Avangardom. Zaradi granitne obrambe in MVP-ja končnice, vratarja 23-letnega Ilje Sorokina, (94,7 odstotka obramb v končnici) je bilo po 5:2, 3:0 in 2:0 še najtesneje na četrti tekmi v petek zvečer.

Mamin odločil podaljšek za prvo rusko zvezdico
Sokoli so v 1. tretjini po zaslugi Sergeja Šumakova in Codyja Fransona povedli z 2:0, a je naprej zaostanek CSKA-ja prepolovil veliki talent Kiril Kaprizov, podaljšek pa je izsilil Konstantin Okulov v 58. minuti. Sledil je prvi podaljšek v finalu, ki se je zavlekel vse do 78. minute tekme. Po obleganju Avangardovih vrat je z modre črte sprožil branilec Mat Robinson, pred vrati pa je spretno s palico v zraku plošček v mrežo preusmeril 24-letni Maksim Mamin.

Izbruhnilo je veliko slavje, saj so v dvorani prevladovali navijači CSKA-ja, sodniški pregled je potrdil pravilnost Maminovega gola in rdeča armada je po letu 1989 spet državni prvak. Zdaj prvič Rusije in KHL-a.