Fabian Dahlem želi obrniti nov list v trenerski karieri, zato je tudi sprejel izziv v tujini. Foto: MMC RTV SLO
Fabian Dahlem želi obrniti nov list v trenerski karieri, zato je tudi sprejel izziv v tujini. Foto: MMC RTV SLO
Mušič: Stvari se le premikajo na bolje
Za začetek pri Olimpiji štirje tujci

48-letni strokovnjak je v hokeju skoraj vse življenje. Vratar je bil v Rosenheimu, Krefeldu, Ratingenu, Essnu, Neuwiedu, Sonthofnu in Ingolstadtu. Trenerskemu poklicu se je zapisal leta 2001, ko je bil glavni trener pri Neuwiedu. Šest sezon zapored je bil pomočnik trenerja pri Kasslu (štiri sezone v elitni nemški Ligi DEL). Od leta 2011 je deloval kot glavni trener v Eispiraten Crimmitschau v drugi nemški ligi.

Žiga Grahut, ki je junija razdrl pogodbo s Telemachom Olimpijo zaradi neizpolnjevanja obveznosti v pogodbi, je zanikal govorice direktorja Seklja, da se želi vrniti v Olimpijo, ob tem pa sporočil, da bo v prihodnji sezoni nastopal za švedskega tretjeligaša Vastvervik. "Trditve, da naj bi si želel vrnitve v Olimpijo, niso resnične! Z nikomer se o tem nisem pogovarjal in tudi nikoli ni bilo želje po vrnitvi," je sporočil 24-letni Celjan.

Nihče od njega ne pričakuje preboja v končnico, zato pritisk ne bo prevelik. Vodstvo ljubljanskega kluba se zaveda, da so avstrijski klubi precej boljši, saj imajo tudi veliko več denarja. Dahlem ta teden vadi s 27 slovenskimi hokejisti, čaka pa še na prihod štirih tujcev.


Ste prvi nemški trener v Tivoliju, in to prav v času, ko je klub v zelo težkem položaju. Zakaj ste se odločili za prihod v Ljubljano?
Zame je to popolnoma nov izziv. Prvič bom vodil ekipo v tujini, kar je za nemške trenerje prava redkost. Navajen sem težkega finančnega položaja iz kluba v drugi nemški ligi, kjer sem deloval zadnja leta. To je bil tudi glavni razlog, da smo hitro našli skupni jezik. Po precej razburljivih zadnjih sezonah so se pri Olimpiji odločili, da hočejo v klub vnesti red in disciplino. Od prvega trenutka pogovorov smo imeli enake ideje z vodstvom kluba. Rad bi začel neko novo zgodbo.

Olimpija je bila že druga v Ligi Ebel, leta 2012 je končala na odličnem tretjem mestu, nato pa je šla pot strmo navzdol. Lani le še 11. mesto in tudi za novo sezono prav nič ne kaže, da bi lahko bilo boljše. Na papirju so vse druge ekipe v Ligi Ebel boljše.
Točno tako, na papirju so naši nasprotniki močnejši. Športni neuspehi v zadnjih dveh sezonah so seveda povezani s težkim gospodarskim položajem. Tuje igralce je treba prepričati, da imajo lahko v naši ekipi številne prednosti.

Vsak trener in igralec si želi igrati v končnici in tudi osvojiti naslov prvaka. Štirikrat sem se že veselil naslova nemškega prvaka. To je najboljši občutek v našem športu. V novi sezoni moramo 60 minut garati na ledu in to bodo navijači znali nagraditi. Pazljivi moramo biti z napovedmi pred sezono, saj bo težko dobiti kakovostne tuje okrepitve. Lani je recimo za Olimpijo igral Jeff Ulmer, ki je zelo izkušen igralec. Rad bi imel velik moštveni duh, vsi posamezniki se morajo podrediti kolektivu. Najboljši igralci bodo po uspešni sezoni dobili ponudbe najboljših ekip v ligi.

Kako ste spremljali Ligo Ebel? Poznate tekmece in kakovost te lige?
Ogledal sem si veliko tekem na televizijski postaji Servus TV, ki jo lovimo tudi v Nemčiji. Veliko igralcev iz Lige Ebel poznam tudi iz Lige DEL in iz nemške druge lige. Liga Ebel je zelo močna, najboljše ekipe bi se verjetno borile za sredino lestvice v Ligi DEL, kjer sem deloval v Kasslu.

Kako boste načrtovali priprave in sestavo kadra do 12. septembra, ko gostujete v Celovcu?
Niti slučajno se ne bomo zaletavali s tujci. Najprej bomo vadili le s slovenskimi igralci. Priprave bodo zelo dolge. Upam, da se bomo v prihodnjem tednu dogovorili z vsemi tujci. V pripravljalnih tekmah sem si želel kakšno tekmo več proti nasprotnikom iz Lige Ebel. Pred desetimi dnevi sploh nismo poznali razporeda pripravljalnih tekem, zdaj pa jih bomo odigrali sedem ali pa celo devet.

Na vse skupaj gledam kot izziv, ne obupujem hitro in ne vidim le težav pred nami. Na prvi tekmi nas čaka izjemno težka tekma v Celovcu, čez dva dni novo gostovanje v Dornbirnu. Zelo pomembno je, da dobro začnemo sezono.

Kako ste se znašli v Ljubljani?
Pred svojim prvim prihodom sem malce prebrskal po spletu. To je res lepo mesto, ki ima tudi hokejsko tradicijo.

Mušič: Stvari se le premikajo na bolje
Za začetek pri Olimpiji štirje tujci