Do mišic in dobre pripravljenosti brez prepovedanih poživil! Foto: Reuters
Do mišic in dobre pripravljenosti brez prepovedanih poživil! Foto: Reuters

Pobudo za Play True Day je v letu 2014 dalo 17 južnoameriških držav, ki so v sodelovanju s Svetovno protidopinško agencijo želele športno in širšo javnost seznaniti z bojem proti dopingu.

Namen tega dne je prek preventivnih dejavnosti seznaniti športnike, športno in splošno javnost s svetovnim bojem proti dopingu. Kampanji se vsako leto pridruži več organizacij - letos bo Play True Day v organizaciji nacionalnih protidopinških organizacij potekal v sedmih evropskih državah (Avstriji, Estoniji, Latviji, Hrvaški, Romuniji, Malti in Sloveniji), 17 državah karibske regionalne protidopinške organizacije, treh državah južnoameriške regionalne protidopinške organizacije ter v eni državi Srednje Amerike (Kostarika) in Afrike (Tunizija). Kampanjo je podprla tudi Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB).

V letu 2016 se je v sklopu projekta Erasmus+ praznovanju dneva čistega športa pridružila tudi Slovenija. Na ta dan in v tednu pred 10. aprilom in po njem so tako Slovenska protidopinška organizacija (Sloado) in nekatere nacionalne panožne športne zveze in društva izvedli številne preventivne dejavnosti ter tako poizkušali dvigniti raven zavedanja o nevarnostih dopinga v Sloveniji in drugod po Evropi.

18. člen Svetovnega protidopinškega kodeksa od podpisnic kodeksa zahteva organizacijo in izvedbo izobraževalnih, informativnih in preventivnih programov za čist šport, v katero mora biti vključenih čim več ljudi. Še posebno izpostavljena skupina so športniki, katerih temeljna pravica je, da so informirani in ozaveščeni o nevarnostih dopinga.