Džunhuj Ding je postal prvi igralec snookerja, ki je masters v Šanghaju osvojil dvakrat. Foto: World Snooker
Džunhuj Ding je postal prvi igralec snookerja, ki je masters v Šanghaju osvojil dvakrat. Foto: World Snooker
Džunhuj Ding
Dinga so po finalu oblile solze sreče. Foto: World Snooker
Mark Selby
Dvakratni svetovni prvak je še vedno trdno zasidran na prvem mestu jakostne lestvice. Foto: World Snooker
Ronnie O'Sullivan
Ronnie O'Sullivan si je Šanghaj izbral za prvi turnir v novi sezoni. Foto: World Snooker
Snooker
Stephenu Maguiru je v ponedeljkovem predkolu uspelo zgraditi popoln niz 147 točk, a zaradi slabe igre v polfinalu proti Dingu je razočaran zapustil turnir. Foto: World Snooker

Finalni obračun je bil ponovno srečanje najboljših tekmovalcev zadnjega svetovnega prvenstva in tako kot v Sheffieldu je tudi v kitajskem velemestu finale bolje začel 33-letni Anglež, povedel je s 3:1. A to so bile tudi edine tri igre, ki so v popoldanskem delu finala pripadle aktualnemu svetovnemu prvaku. Preostale je dobil najboljši azijski igralec snookerja do zdaj – do finala je izločil Donaldsona, Allena, Holta in Maguira – in na daljši odmor odšel s prednostjo 6:3.

Počitek je dobro del Marku Selbyju, ki je v prvih 45 minutah nadaljevanja zgrešil le eno pomembno kroglico in na svoj račun dodal nove tri igre ter izid izenačil. Nato pa je Ding prestavil v višjo prestavo in z odličnimi nizi 97, 52 in 63 točk ter pobudo v zadnji igri zanesljivo prvi prečkal ciljno črto. Selby se niti v že tako rekoč izgubljenem položaju ni želel predati, na vse načine je skušal Dinga siliti v napake (potreboval bi štiri), a ni bil dovolj uspešen.

Vseeno pa je s tem poskrbel za dodatnih 15 minut zabave za gledalce za piko na i izvrstnemu finalu, po katerem so zmagovalca oblile solze sreče: "Ne morem zadrževati čustev. V življenju špotnikov se v ozadju vselej dogaja veliko stvari, tudi v mojem, vendar o tem zdaj ne želim govoriti. V takšnih trenutkih čustva zato še bolj planejo na dan. Vesel sem, da sem drugič osvojil ta turnir, čeprav mislim, da sem bil l. 2013 še bolj ganjen. Takrat sem bil zelo živčen, danes pa sem precej mirneje doživljal ta finale."

Ding že pri osmih letih pokazal svoj talent
Džunhuj Ding je eden najbolj prepoznavnih športnikov na Kitajskem, zato milijoni vedo, da se je igranja snookerja naučil z opazovanjem očeta. Da njegov sin zna igrati, je oče ugotovil, ko si je vzel nekajminutni odmor med treningom, osemletni Džunhuj pa je medtem sam poprijel za palico in premagal profesionalnega igralca snookerja. Zaradi tega sta starša prodala dom in trgovinico ter vsa sredstva usmerila v razvoj sinove kariere.

V njej se je do zdaj nabralo 12 zmag na velikih turnirjih, vmes pa je kot prvi Azijec zasedel prvo mesto jakostne lestvice ter zaigral v finalu svetovnega prvenstva. Za te dosežke in še posebej osvojen šanghajski turnir mu je iskreno čestital tudi tokratni poraženec Mark Selby: "Vedno sem razočaran po porazu, ampak če mi že ni bilo usojeno osvojiti tega turnirja, sem vesel, da je uspelo Dingu. Vem, kaj preživlja. Je izvrsten igralec in izredno lepo je, da je ob jubilejnem mastersu zmaga ostala na Kitajskem."

O'Sullivan užival še večjo podporo navijačev kot Ding
Ding je igral tako rekoč pred svojim pragom, saj je rojen v Jišingu, le 200 km od Šanghaja, a si je vendarle ogromno kitajskih ljubiteljev snookerja v živo prišlo ogledat turnir zaradi prisotnosti evropskih zvezdnikov (mimogrede, pred dvorano so oblegali celo sodnika Verhaasa in Moora). Naziv prvega ljubljenca občinstva je po vseh pokazateljih pripadel Ronniju O'Sullivanu. Anglež je lani ta masters izpustil, tokrat pa le osrečil Kitajce, pa čeprav je za zeleno mizo stopil le dvakrat, v osmini finala ga je namreč premagal Michael Holt.

Glavna tribuna je bila do zadnjega kotička napolnjena le ob njegovih nastopih. Deležen je bil najbolj bučne podpore, ogromno navijačev ga je v času treningov in tekem potrpežljivo čakalo pred dvorano, da bi prišli do avtograma ali skupne fotografije, kar pa Dinga ni prizadelo: "Tudi jaz sem Ronniejev navijač. Tu je imel večjo podporo kot jaz in razumem, zakaj. Za vse je junak, zame že vse od otroštva. Rad se učim od njega, ampak na žalost ne trenirava pogosto skupaj. Meni in navijačem je bilo žal, da nisva skupaj zaigrala v finalu. Zdaj moramo čakati na novo priložnost."

Ta bo prišla že v začetku novembra, ko bo v Gvangdžuju potekalo odprto prvenstvo Kitajske. In O'Sullivan napoveduje, da bo tam bolje pripravljen: "Tukajšnji poraz me je pravzaprav motiviral. Vem, da v tem trenutku nisem dovolj dobro pripravljen, da nisem delal dovolj trdo, nisem dovolj treniral. Moram čim več tekmovati, da dvignem nivo igre. Moram biti potrpežljiv, discipliniran, osredotočen in prepričan sem, da se lahko vrnem močnejši."

Vrhunski snooker se bo kmalu igral tudi v Ljubljani
Še pred četrtfinalom so se od turnirja poslovili tudi tretji, četrti in sedmi igralec sveta Shaun Murphy, Judd Trump in Neil Robertson, ki se bodo pozimi v Hali Tivoli predstavili slovenskemu občinstvu. Seveda z dvakratnim svetovnim prvakom Selbyjem na čelu: "Prvič bom v Sloveniji, v njenem glavnem mestu, kar me veseli. Želimo promovirati snooker, kjer se le da. Upam, da je pred nami lep turnir. Prvotno je bilo mišljeno, da bomo nastopili 4. novembra, ampak ker je tedaj ravno na Kitajskem pomemben turnir, je dogodek prestavljen na 22. december. Bo takrat mrzlo? No, verjetno hladneje kot v Veliki Britaniji ne more biti. Letos je celo aprila v Sheffiledu v času SP-ja padlo nekaj snežink."

Iz Šanghaja