Lani je dirko dobil Primož Roglič, ki se je letos preselil k ekipi LottoNL Jumbo. Foto: www.alesfevzer.com
Lani je dirko dobil Primož Roglič, ki se je letos preselil k ekipi LottoNL Jumbo. Foto: www.alesfevzer.com
Mark Cavendish
Po slovenskih cestah bo letos dirkal tudi sloviti šprinter Mark Cavendish. Foto: Reuters
Dirka po Sloveniji z dvema kraljevskima etapama

ekip UCI World Tour, ki bodo nastopile na doslej najmočnejši kolesarski Dirki po Sloveniji.

Dirka po Sloveniji je imela prejšnja leta vedno le eno kraljevsko etapo, letošnja, ki se bo v Ljubljani začela 16. junija, končala pa štiri dni pozneje v Novem mestu, bo vsebovala kar dve. Prva bo drugi dan, ko bo etapo odločil vzpon na Golte, druga dan pozneje, ko se bodo tekmovalci merili v gorskem kronometru iz Celja na Celjsko kočo. Na splošno bo dirka najdaljša v zgodovini, še nikoli pa ni vsebovala toliko zahtevnih vzponov. Ti se bodo začeli že v prvi etapi od Ljubljane do Kopra, ko bodo kolesarji prvič obiskali Rakitno, nato pa se prek Cerknice podali na Primorsko, kjer jih čaka tudi neugoden vzpon na Gažon, ki bo zagotovo naredil nekaj selekcije, vseeno pa pričakujejo sprint večje skupine. Druga etapa se bo začela v Novi Gorici, prek Tolmina pa bo tekmovalce pot vodila na Črni Vrh, nato jih čakata še vzpona na Črnivec in pa sklepni na Golte.

V prihodnosti bo dirka še močnejša
Čeprav bo druga etapa izklesala seznam favoritov, pa bo končni zmagovalec najbrž znan dan pozneje, ko bo po dolgem času na dirki spet na sporedu gorski kronometer. Začel se bo v Celju, prvi del 16,8 kilometra dolge proge bo ravninski, nato bodo najboljši najbrž zamenjali kolesa, saj jih bo čakal dobrih šest kilometrov dolg vzpon s povprečnim naklonom 6,4 odstotka, maksimalnim pa kar 16 odstotkov. Tudi četrta etapa od Rogaške Slatine prek Zasavja do Novega mesta bo težja kot po navadi, a po napovedih vrstnega reda ne bo spremenila. Kolesarji bodo tako v štirih dneh prevozili skoraj 600 kilometrov, kar pa ni edini rekord letošnje dirke. Ta bo rekordna tudi po številih ekip najvišjega ranga, nastopilo bo kar šest ekip z licenco svetovne serije.

"Za dirko je vladalo ogromno zanimanje, lahko bi imeli tudi deset ekip pro tour. A naš proračun tega ni dovoljeval, tako da smo morali ogromno ekip zavrniti. V glavnem smo sprejeli ekipe s slovenskimi kolesarji, menimo pa, da dirka še nikoli ni bila tako močna, vrhunskih kolesarjev ne bo manjkalo. S katerimi kolesarji bodo prišle ekipe, bo znano pozneje, Dimension Data je napovedala nekdanjega svetovnega prvaka Marka Cavendisha, od slovenskih legionarjev pa za zdaj vemo, da bo prišel Luka Mezgec. Dirka se lepo sklada s pripravami na Tour, zato verjamemo, da bodo ekipe v Slovenijo poslale najboljše kolesarje, čeprav je res, da istočasno poteka tudi dirka po Švici, ki nam bo nekaj vrhunskih kolesarjev odvzela," je dejal direktor dirke Bogdan Fink, ki je napovedal, da bo dirka v prihodnjih letih še močnejša.

Roglič ne bo branil zmage
Vsa ta moštva burijo bogato domišljijo, kdo bi lahko bil v četrtek, 16. junija, na startu pred Halo Tivoli. Žal tam zagotovo ne bo lanskega zmagovalca Primoža Rogliča, saj njegove ekipe LottoNL Jumbo ne bo. Lani je Zasavec, ki tako ne bo dopolnil zgodovinskega kolesarskega praznika v njegovem Kisovcu, dirka ga bo obiskala v zadnji etapi, zmagal v dresu domače Adrie Mobila, glavnega organizatorja dirke. Ta bo imela letos druge adute, predvsem Jureta Golčerja in Hrvata Rada Rogino, oba sta že bila zmagovalca dirke.

"Povsem mogoče je, da tudi letos zmaga Slovenec, čeprav bo udeležba vrhunska. Slabega kolesarja ne bo. Sam še ne vem, ali bom nastopil ali ne. V načrtu imam Dirko po Švici, ampak sem vodstvo kluba že prosil, ali bi lahko dirkal tu. Zdaj čakam na odgovor, v prihodnjih dneh bom dobil načrt dirk. Če bom nastopil, bom seveda imel v mislih predvsem zadnjo etapo s ciljem na glavnem novomeškem trgu. Tam bi si želel še kakšno zmago. Če pa me ne bo, pa je nekaj drugih slovenskih kolesarjev zmožno dobiti etapo. Zakaj na primer ne bi zmagal kolesar Adrie Gašper Katrašnik? Na zaključku četrte etape čez Kandijski most nekaj velja tudi prednost domačega terena, zato zagotovo lahko Slovenci uženejo tudi Cavendisha. Bo pa dirka težka kot še nikoli, zahtevne so lahko prav vse etape," meni zmagovalec lanske zadnje etape Marko Kump, ki letos tekmuje v dresu Lampreja.

Ekipe na dirki (19):

Ekipne svetovne serije: Sky, Tinkoff, Dimension Data, Katjuša (Simon Špilak), Lampre-Merida (Matej Mohorič, Marko Kump, Jan Polanc), Orica GreenEdge (Luka Mezgec).

Pro kontinentalne ekipe: Bora-Argon, Bardiani CSF Androni, Giacatolli Sidermec, Topsport Vlaanderen, Gazprom RusVelo, Nippo Vini Fantini (Grega Bole).

Kontinentalne ekipe: Adria Mobil, Radenska, Amplatz, Norda MG.K Vis, SKC Tufo.

Nacionalni ekipi: Slovenija, Avstrija.

Dirka po Sloveniji z dvema kraljevskima etapama