Ashton Eaton je postavil izjemen svetovni rekord v Pekingu (9.045 točk). Foto: EPA
Ashton Eaton je postavil izjemen svetovni rekord v Pekingu (9.045 točk). Foto: EPA

27-letni Eaton je na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Pekingu izboljšal svoj nekdanji svetovni rekord v deseteroboju. Osvojil je tudi zlato kolajno na SP-ju v Moskvi 2013, leto dni po tem, ko je bil zlat že na olimpijskih igrah v Londonu. Eaton je v letošnjem glasovanju premagal odličnega jamajškega šprinterja Usaina Bolta, ki je v Pekingu še petič osvojil tri zlata odličja.

"Počaščen sem, da sem atlet leta, na to ne gledam, kot da sem premagal Usaina Bolta in tretjeuvrščenega Christiana Taylorja, moje delo ima le nekoliko drugačen dizajn. Moja tekmeca sta ena izmed najbolj nadarjenih atletov na svetu in veseli me, da sem v njuni družbi," je po zmagi nad šprinterskim kolegom in tekmovalcem v troskoku dejal deseterobojec Eaton.

24-letna Dibaba je svetovna rekorderka v teku na 1.500 metrov, prav tako si lasti številne najboljše znamke na svetu v dvoranski atletiki. Je sestra slovite trikratne olimpijske prvakinje Tirunesh Dibaba, na letošnjem SP-ju v Pekingu je Genzebe osvojila zlato na 1.500 m.

"Potem ko sem bila lani v finalu in sem le za malo zgrešila zmago, sem zelo ponosna, da so navijači in strokovnjaki prepoznali moj talent v atletiki. Imela sem odlično sezono in res sem rada tekmovala po vsem svetu. Postavila sem svetovni rekord, na SP-ju pa posegla po prvem svetovnem naslovu na prostem," pa je po zmagi dejala Dibaba.