Foto:
Foto:

Cenjena sedemdnevna dirka, ki se bo v prihodnje imenovala Dirka po Beneluksu, se je končala z zahtevno etapo od Bornema do Geraardsbergna, dolgo skoraj 200 kilometrov, na katerem ni manjkalo kratkih klancev, vključno z legendarnim vzponom na Muur. Ciljni kilometri so bili razburljivi, saj so kolesarji vozili po ozkih ulicah in kockah, dodatno pa je etapo začinilo še deževno vreme.

Finiš v rahel klanec je bil po meri robustnega Norvežana Edwalda Boassona Hagena, ki je brez težav opravil z Nizozemcem Nikijem Terpstro in Belgijcem Oliverjem Naesnom. Boasson Hagen je bil tako utrujen, da se je v cilju komaj obdržal na kolesu.

Zaradi padca je odstopil vodilni po šestih etapah Avstralec Rohan Dennis. To je najbolje izkoristil Terpstra, ki je v taktičnem boju ostal v vodilni skupini in imel dovolj zaloge, da se je s skupno petega mesta prebil na prvo.

Izkoristil težave tekmecev
"Na vrhu so bile majhne razlike, pet nas je bilo v minuti, zato je bilo jasno, da se da še marsikaj storiti. Načrtovali smo napad, tega smo izvedli na enemu izmed vzponov, ko smo uvideli, da imata ekipi Tinkoffa in BMC-ja na mokrem cestišču težave. Če ne drugega, smo si želeli dobiti etapo, zato smo naredili vse. Izteklo se je odlično," je po 19. zmagi v karieri, tretji letošnji in po Pariz-Roubaixu leta 2013 drugi v svetovni seriji dejal 32-letni Terpstra. Za ekipo Etixx-QuickStep je to že 52. zmaga sezone. Najbližje je Sky z 38 zmagami.

Po sobotni etapni zmagi Luke Pibernika Slovenci tokrat niso bili med najboljšimi. Luka Mezgec je bil 25., Primož Roglič 38. Oba sta zaostala slabi dve minuti. Roglič je v skupnem seštevku dirko končal na 18. mestu.

Bornem - Geraardsbergen, 198 km:      
  1. E. BOASSON HAGEN   NOR    4:03:27
  2. N. TERPSTRA        NIZ      +0:02
  3. O. NAESEN          BEL   isti čas
  4. T. DOMOULIN        NIZ       0:43
  5. G. VAN AVERMAET    BEL       isti
  6. P. SAGAN           SLK        čas
 25. L. MEZGEC          SLO       1:50
 38. P. ROGLIČ          SLO       1:59
 58. L. PIBERNIK        SLO       7:01

Božič in Kump sta odstopila.          
                                      
Skupni vrstni red po 7. etapi:        
  1. N. TERPSTRA        NIZ   22:43:26
  2. O. NAESEN          BEL      +0:31
  3. P. SAGAN           SLK       1:00
  4. G. VAN AVERMAET    BEL       1:02
  5. J. VAN EMDEN       NIZ       1:03
 18. P. ROGLIČ          SLO       2:25