Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Do konca roka za oddajo naj bi po Erjavčevih neuradnih informacijah prišlo sedem kandidatur, med njimi le ena tudi za finalni del. "Glede na to, da bo ta zagotovo dobila zaključni del evropskega prvenstva, v igri za preostala tri mesta ostaja šest kandidatov, torej imamo 50 odstotkov možnosti, da bomo izbrani," je dejal Erjavec.

"Kandidaturo smo oddali iz dveh razlogov. Prvi je, da reprezentanci, v kateri so večinoma zelo mladi košarkarji, omogočimo dve leti dozorevanja brez pritiska rezultata, saj bi bili kot organizatorji neposredno uvrščeni na prvenstvo, drugi pa je želja oziroma realnost, da pred domačim občinstvom pripeljemo Luko Dončića. Zavedamo se namreč, da v takšnega sistema kvalifikacij, kot je bil za svetovno prvenstvo, igralci iz Lige NBA ne bodo mogli sodelovati," je dodal Erjavec.

Fiksni stroški 2,5 milijona evrov
Finančna konstrukcija EuroBasketa 2021 oziroma ene od predtekmovalnih skupin je: pristojbina je 1,8 milijona evrov, drugi fiksni stroški so še 700.000 evrov, skupni proračun pa je 4,5 milijona evrov.

"Državo smo zaprosili za donacijo oziroma neko vrsto posojila, saj si košarkarska zveza ne more privoščiti, da bi sama vnaprej nakazal Fibi Evrope teh 2,5 milijona evrov. To je praktično ves letni proračun zveze. Vemo pa iz izkušenj evropskega prvenstva 2013, da se ta vložek povrne po koncu prvenstva, ko pritečejo sredstva od prodaje vstopnic in pokroviteljev," pravi Matej Erjavec.

Trifunović obiskal Dončića: Luka želi igrati za reprezentanco

Garancija države in mesta do sredine aprila
Predsednik KZS-ja je pohvalil hiter odziv državnih organov, še posebej, ker je zadeva potekala medresorsko, ter poudaril, da mora KZS Fibi Evrope do sredina aprila predati garancijo države in mesta, se pravi Ljubljane, za varnost, finančna nakazala pa stečejo šele, ko bo upravni odbor Fiba Evrope določil organizatorje.

Erjavec in Nestrović kandidata za organe Fibe Evrope
Generalni sekretar KZS-ja Rašo Nesterović, ki se je s predsednikom Erjavcem pred dnevi mudil na sedežu Fiba Evrope, je povedal, da še ni popolnoma jasno, kako bodo organizatorji skupin vključeni v kvalifikacije, zagotovo pa bodo v njih sodelovali. "Glede na to, da je 24. maja v Münchnu skupščina Fibe Evrope, na kateri se bo izbiralo novo vodstvo, bo odločitev o prirediteljih zagotovo tudi politična," pravi Nesterović.

Slovenija bo v organe Fibe Evrope kandidirala kar nekaj predstavnikov; najpomembnejša sta Matej Erjavec, ki se bo potegoval za vstop v 25-članski upravni odbor, ter Rašo Nesterović, ki želi dobiti mesto v tekmovalni komisiji.

"V teh komisijah in odborih je zdaj veliko ljudi, ki so tam samo zaradi želje po neki funkciji, jaz pa si želim vstopiti v to organizacijo, da nekaj spremenim. V zadnjih letih je na najpomembnejše položaje v nacionalnih zvezah prišlo veliko nekdanjih košarkarjev, ki imajo precej drugačne poglede na košarko kot ljudje, ki zdaj oblikujejo košarkarsko politiko," razmišlja Nesterović.

OI: Turnirja pri nas ne bo, obstaja možnost vabila
Z vložitvijo kandidature za EP 2021 je Slovenija odstopila od ideje, da bi naslednje poletje organizirala kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Želja po nastopu v Tokiu še obstaja, vendar se zdaj KZS zanaša na povabilo Fibe. Večje možnosti zanj bi imela, če bi si na letošnjem svetovnem prvenstvu na Kitajskem mesto v Tokiu zagotovile evropske reprezentance, ki so na jakostni lestvici pred njo.

Slovenija je sedma reprezentanca sveta, prva so ZDA, od evropskih ekip pa so pred njo Španija, Francija in Srbija, ki so uvrščene od drugega do četrtega mesta, ter Litva na šestem.

Erjavec: EP 2021 edina možnost, da Dončić zaigra pred domačim občinstvom

Odločitev julija med EP-jem žensk
Odločitev o prirediteljih in sistemu kvalifikacij za EP 2021 bo znana v začetku julija med evropskim prvenstvom za ženske v Srbiji. Tam bo nastopila tudi slovenska reprezentanca, ki bo letos poleti gonilna sila slovenske košarke. KZS vse ljubitelje košarke vabi v Niš z geslom - "Niš nas ne ustavi". Tam izbranke selektorja Damirja Grgića čakajo tri tekme v štirih dneh proti Madžarski, Turčiji in Italiji.

Pogovor Trifunovića z Dončićem, Kokoškovom in Dragićem
Novinarske konference v Ljubljani se je udeležil tudi selektor moške reprezentance Rado Trifunović, ki bo ekipo vodil tudi v naslednjih kvalifikacijah. Trifunović se je ravno kar vrnil iz obiska v ZDA, kjer se je srečal z Luko Dončićem, svojim predhodnikom Igorjem Kokoškovom in kapetanom Goranom Dragićem.

Povedal je, da mu je Dončić znova zatrdil, da bo z veseljem igral za izbrano vrsto, srečanje z nekdanjim selektorjem je označil kot pristno in v obojestransko zadovoljstvo, obisk Miamija pa kot potezo, ki si jo Goran Dragić več kot zasluži. "Na Florido nismo šli, da bi ga o čemer koli prepričevali, ampak zato, ker je Goran naredil toliko velikih stvari za reprezentanco in nikoli ne veš, ali jih bo še kdaj. Veliko je še časa do olimpijskih kvalifikacij ali evropskega prvenstva," je dejal Trifunović.