Mischa Zverev ima za sabo zelo dober turnir, a Roger Federer je bil tokrat previsoka ovira. Foto: Reuters
Mischa Zverev ima za sabo zelo dober turnir, a Roger Federer je bil tokrat previsoka ovira. Foto: Reuters
Roger Federer
Federer je v Melbournu izvrstno pripravljen in v odlični formi. Foto: Reuters
Stan Wawrinka
V Avstraliji je Stan Wawrinka osvojil svoj prvi turnir za grand slam. Foto: Reuters
Venus Williams
Venus je leta 2003 igrala v Avstraliji v finalu grand slama, a tedaj morala priznati premoč sestri Sereni. Foto: Reuters
Coco Vandeweghe
Coco Vandeweghe je nekoč Venus Williams prosila za avtogram, zdaj pa se bo z njo pomerila za finale. Foto: Reuters
Besedni dvoboj Wawrinke in Tsongaja

Federer je v dobri uri in pol s 6:1, 7:5 in 6:2 premagal Nemca Mischo Zvereva. Švicar, zmagovalec 17 turnirjev za grand slam, je praktično ves čas narekoval ritem. Dvoboj je odlično začel in po dveh brejkih povedel s 4:0 ter se v 20 minutah sprehodil do vodstva v nizih. V nadaljevanju je Zverevu le steklo. V četrti igri drugega niza je odvzel Federerju začetni udarec, a je Švicar odgovoril z brejkom. Ključna je bila 11. igra, ki jo je štirikratni zmagovalec OP Avstralije dobil na servis Nemca. V tretjem nizu je Federer v peti in sedmi igri z brejkoma potrdil napredovanje med štiri.

Federer, ki igra prvič po Wimbledonu, ko je šest mesecev počival zaradi poškodbe kolena, je na mreži dobil 23 od 32 točk in se 41. uvrstil v polfinale turnirja za grand slam. "Nisem pričakoval, da bom v polfinalu in se pomeril s Stanom. Razmišljal sem, da bi lahko prišel v četrti krog ali v četrtfinale. Proti Stanu moram biti bolj agresiven. Več časa mu pustiš, boljši je. Vesel sem, da je prišel tako daleč, a zdaj mu ni treba narediti koraka naprej. Stan ve, da se šalim," je povedal Federer, ki je najstarejši udeleženec polfinala v Avstraliji po Arthurju Ashu leta 1978 in najstarejši polfinalist grand slama po Jimmyju Connorsu, ki je bil leta 1991 v polfinalu OP ZDA star 39 let.

Wawrinka pričakuje Federerja
Wawrinka, ki je bil v Melbournu najboljši pred tremi leti, je bil s 7:6 (2), 6:4 in 6:3 boljši od Jo-Wilfrieda Tsongaja. Po izpadu prvi dveh nosilcev Andyja Murrayja in Novaka Đokovića je za mnoge Wawrinka prvi favorit za osvojitev drugega zaporednega turnirja za grand slam, saj je 31-letni Švicar slavil že septembra na OP ZDA.

"Ni lahko igrati proti Tsongaju, ki je zelo močan igralec. Žogica je bila danes zelo hitra in jo je bilo težko nadzirati. A po igrišču sem se dobro premikal, bil sem napadalen od prvega udarca naprej. To je na koncu naredilo razliko," je povedal Wawrinka in dodal: "Biti v polfinalu je v Melbournu vedno nekaj posebnega. Tu sem pred izjemnim občinstvom osvojil svoj prvi grand slam. Če se bom pomeril z Rogerjem, upam, da jih bo vsaj nekaj navijalo zame."

Prvi niz je odločila podaljšana igra, Francoz pa je v drugem ob odvzemu servisa povedel s 4:3. Toda Wawrinka je hitro odgovoril z dvema brejkoma zapored za vodstvo v nizih z 2:0. Odlično je tudi nadaljeval. Uspelo mu je dobiti še tretji točko zapored na začetni udarec Tsongaja, s čimer je povedel z 2:0. Pri servisu je bil zanesljiv in z zmago v nizu s 6:3 je dvignil vstopnico za melbournski polfinale.

Nekoč po avtogram Venus, zdaj njena tekmica
Med dekleti se bosta za prvo finalno vstopnico pomerili Američanki Venus Williams in Coco Vandeweghe. Starejša izmed sester Williams je bila s 6:4 in 7:6 (3) boljša od Rusinje Anastazije Pavljučenko, Vandeweghejeva pa je s 6:4 in 6:0 odpravila Španko Garbine Muguruzo.

36-letna Venus bo drugič igrala v polfinalu Melbourna. Med štiri se je prebila prvič po 14 letih. "Želim si še naprej, nisem še zadovoljna," je po zmagi dejala nekdanja številka ena. Po težavah z boleznijo še ne razmišlja o koncu kariere: "Čutim, da je v meni še veliko vrhunskega tenisa. Ko se tako počutiš, potem moraš nadaljevati." S 50. posamično zmago na avstralskem turnirju je najstarejša polfinalistka turnirja za grand slam po Martini Navratilovi leta 1994 v Wimbledonu.

V četrtek ji bo nasproti stala rojakinja Coco Vandeweghe. 35. igralka sveta je po branilki naslova v osmini finala Angelique Kerber premagala še zmagovalko odprtega prvenstva Francije Muguruzo. "Čast mi bo igrati proti takšni šampionki, kot je Venus," je dejala Vandeweghejeva. 25-letnica se je prvič uvrstila v polfinale turnirja za grand slam, ob tem pa razkrila, da je nekoč stala v vrsti otrok, ki so čakali na avtogram Venus Williams. Ko je pozneje to zgodbo povedala soigralkam v ekipi za pokal federacij, jo je Venus v šali vprašala, ali si še želi njen avtogram.


TURNI ZA GRAND SLAM - OP AVSTRALIJE MELBOURNE
(11.222.625 am. dolarjev, trda podlaga)

Četrtfinale, tabela:
FEDERER (ŠVI/17) - M. ZVEREV (NEM)
6:1 , 7:5, 6:2

WAWRINKA (ŠVI/4) - TSONGA (FRA/12) 7:6 (2), 6:4, 6:3

RAONIĆ (KAN/3) - NADAL (ŠPA/9)
sreda

GOFFIN (BEL/11) - DIMITROV (BLG/15)
sreda


Četrtfinale (Ž), tabela:
VANDEWEGHE (ZDA) - MUGURUZA (ŠPA/7)
6:4, 6:0

V. WILLIAMS (ZDA/13) - PAVLJUČENKOVA (RUS/24)
6:4, 7:6 (3)

PLIŠKOVA (ČEŠ/5) - LUČIĆ BARONI (HRV)
sreda

S. WILLIAMS (ZDA/2) - KONTA (VB/9)
sreda

Besedni dvoboj Wawrinke in Tsongaja