KZS je stopil na stran Fibe Evrope in zato odrekel podporo Ligi ABA in Evropskemu pokalu, sicer bi lahko sledila izključitev reprezentanc z vseh tekmovanj. Foto: www.alesfevzer.com
KZS je stopil na stran Fibe Evrope in zato odrekel podporo Ligi ABA in Evropskemu pokalu, sicer bi lahko sledila izključitev reprezentanc z vseh tekmovanj. Foto: www.alesfevzer.com
Sergio Rodriguez in Pau Gasol
Med suspendiranimi je tudi Španija, aktualni evropski prvak. Foto: Reuters
Maik Zirbes
Prvak Lige ABA bo igral v Evroligi, trije klubi pa v Evropskem pokalu, a vprašanje je, kaj bo z regionalnim tekmovanjem prihodnje leto. Foto: Crvena zvezda Telekom
Sagadin: KZS je zaščitila svojo rit

Fiba želi pridobiti več moči v evropski klubski košarki, kjer ima vse glavne niti v svojih rokah podjetje ECA, ki organizira Evroligo in Evropski pokal, najmočnejši klubski tekmovanji na stari celini. Veljavo skuša Fiba dobiti na silo, dokončno pa je do spora prišlo, ko je Fiba Evrope suspendirala 14 košarkarskih zvez, katerih klubi so želeli nastopiti v Evropskem pokalu. Fibina liga prvakov je že v osnovi izgubila boj z Evroligo, po razpletu dogodkov pa bo znova močnejši tudi Evropski pokal, tako da je novo Fibino tekmovanje tako rekoč enako, kot je bilo do zdaj, Fibin evropski pokal oziroma predtem Eurochallenge.

A z vehementno potezo, suspenzom, ko je šlo za napenjanje mišic in verjetno tudi zadnjo rešilno bilko, je Fiba Evrope vendarle dosegla želeno. Večina reprezentanc je stopila na njeno stran. Suspendirane so bile vse zveze, katerih klubi igrajo v Ligi ABA, in KZS je odrekel podporo regionalnemu tekmovanju ter Evropskemu pokalu, svojim klubom pa zagrozil s suspenzi, če bodo igrali v teh tekmovanjih.

Bo slovenski prvak igral v Fibini ligi prvakov?
Poteza KZS-ja je bila razumljiva, kajti po pogovoru s Fibo Evrope so spoznali, da ostajajo neomajni in v nasprotnem primeru bi sledila dejanska kazen. Mlajše selekcije bi ostale brez evropskih prvenstev, članska pa brez kvalifikacij za Eurobasket. Poti nazaj ne bi bilo več. Zdaj pa se KZS-ju celo nasmiha "nagrada", saj bo slovenski prvak verjetno dobil neposredno mesto v Fibini ligi prvakov.

Predsednik ruske košarkarske zveze Andrej Kirilenko je razložil, zakaj so morali oni sprejeti odločitev Fibe. Četudi je bil ultimat Fibe podoben izsiljevanju, so to kot njena članica enostavno morali sprejeti, sicer ne bi bili več člani olimpijske družine, je razjasnil legendarni ruski košarkar.

Bodo za isto mizo našli rešitev?
Kot poročajo različni tuji mediji, naj bi viri blizu Fibe dejali, da je, ko bodo sedli za isto mizo, rešitev dejansko mogoča. V Italiji že pišejo, da naj bi našli skupni jezik. Odločil pa je seveda denar. Fiba Evrope je ob Evroligi, kjer bo 16 najmočnejših klubov, ki si bodo razdelili zajetno finančno pogačo, pripravljena za pet let priznati tudi Evropski pokal, če ji ECA odpre vrata v podjetje in odstopi delež. Fiba Evrope bi tako sodelovala tudi pri organizaciji. Predtem se bodo v Londonu sešli najboljši evropski klubi.

Nejasna pa ostaja usoda Jadranske lige. Fiba je lani zahtevala prestrukturiranje tekmovanja, ki ga je potem tudi priznala. Zdaj ga ne priznava več. Klubi so se sicer v sporu postavili na stran ECE, saj si obetajo, da bodo prek Lige ABA prišli v Evroligo oziroma Evropski pokal. Začele pa so se že govorice o novem regionalnem tekmovanju, ki bi bilo odigrano po državnih prvenstvih. KZS je prav tako neomajen, da bodo morali vsi klubi sodelovati v državnem prvenstvu od začetka, ne tako kot do zdaj, ko so se tisti, ki so igrali v evropskih tekmovanjih, pridružili v Ligi za prvaka.

"Odločili bodo klubi"
Oglasil se je športni direktor Lige ABA Žarko Čabarkapa, ki je dejal, da verjame, da se bo Liga ABA igrala tudi naslednje leto. Dodal je, da se "zavedajo, kaj se dogaja v evropski klubski košarki". "Tak koncept je potreben klubom. Edino klubi so tisti, ki bodo sprejemali odločitve," je dejal nekdanji črnogorski NBA-jevec.

Medtem je evropski poslanec Santiago Fisas Evropsko komisijo pozval, naj ukrepa proti "Fibinim zlorabam in omejevalnim ukrepom, ki jih izvaja proti nacionalnim zvezam". Španski politik je dodal, da so ukrepi Fibe Evrope v nasprotju s pravom Evropske unije. Fibo je pozval k dialogu in naj ne grozi s suspenzi, kajti ljubitelji košarke po njegovih besedah zaradi trenutnega položaja ne bi smeli biti kaznovani.

Sagadin: KZS je zaščitila svojo rit