Mednarodna nogometna zveza je na Hrvaškem sprožila preiskavo zaradi domnevne nezakonite prodaje vstopnic za tekme svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji, na katerem je Hrvaška osvojila naslov svetovnih podprvakov. Foto: EPA
Mednarodna nogometna zveza je na Hrvaškem sprožila preiskavo zaradi domnevne nezakonite prodaje vstopnic za tekme svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji, na katerem je Hrvaška osvojila naslov svetovnih podprvakov. Foto: EPA

Preiskavo proti vrhu hrvaške nogometne zveze zaradi sumov nečednosti z vstopnicami izvaja tudi hrvaška policija.

Fifa je potrdila, da zbira vse informacije o domnevni nezakoniti prodaji vstopnic, ki jih je HNS dobil za potrebe nogometnih reprezentantov in članov strokovnega štaba, je poročal hrvaški portal telegram.hr. Ob tem mednarodna zveza dodaja, da je nezakonita prodaja vstopnic resna težava, ki jo rešujejo v sodelovanju s pravosodjem.

Policijska preiskava na Hrvaškem se je začela na temelju ovadbe neimenovane osebe, ki je zatrdila, da je vrh HNS-ja nezakonito prodajal vstopnice za več tekem med letošnjim svetovnim nogometnim prvenstvom v Rusiji. Hrvaška zveza je sporne vstopnice dobila od Fife, ne da bi jih prodajala, temveč porazdelila znotraj reprezentance. V anonimni ovadbi naj bi obtožbe letele na predsednika HNS-ja Davorja Šukerja.

Hrvaško državno tožilstvo je potrdilo, da so zagrebški policiji naložili preiskavo v povezavi z vstopnicami, a več informacij niso želeli posredovati. Vodja oddelka HNS-ja za vstopnice Nikša Martinec je tudi potrdil, da so policisti prejšnji torek potrkali na vrata zveze in da – tako kot vsi zaslišani – ne more govoriti o podrobnostih.

Obtožbe prispele iz vrst nogometašev?
Neuradno naj bi obtožbe na račun HNS-ja prispele iz vrst hrvaških nogometnih reprezentantov, ker številni niso dobili vstopnic za sklepne tekme svetovnega prvenstva, je poročal časopis Jutarnji list.

Dodaja, da je imel vsak član izvršnega odbora HNS-ja pravico dobiti od 12 do 15 vstopnic za tekmo. Gre za 17 ljudi in najmanj 250 vstopnic, navaja časopis, ki ob upoštevanju tržne vrednosti vstopnic govori o "zanimivih finančnih izračunih" o potencialnem dobičku takšne preprodaje.

HNS: Nepravilnosti ni bilo
Iz HNS-ja so se danes odzvali na poročanja hrvaških medijev in so na svoji spletni strani zapisali, da "od HNS-ja in njenih vodilnih oseb ni bilo nobenih nepravilnosti in niti zlorab pri razpolaganju in distribuciji vstopnic za tekme svetovnega prvenstva". Poudarili so, da v nasprotju z nekaterimi mediji spoštujejo tajnost preiskave.

Pojasnili so, da so "vložili veliko naporov", da bi možnost nakupa teh vstopnic razporedili na pravičen način znotraj "nogometne družine", v kateri so poleg igralcev in trenerjev tudi člani izvršnega odbora in skupščine HNS-ja, županijske nogometne zveze in klubi ter pokrovitelji zveze. Trdijo, da so posebej poskrbeli za potrebe reprezentantov.

"Seveda je teoretično mogoče, da je kakšen neodgovoren posameznik, ne glede na vir kupljene vstopnice, zlorabil pravila Fife in preprodal vstopnico. Nad tem HNS nima in niti ne more imeti vpliva ali nadzora. Če so takšni primeri bili, HNS lahko samo pozdravi vse poteze za njihovo razkrivanje," so še objavili.

Zaradi suma nezakonite prodaje vstopnic za finale SP-ja je v sicer s Fifino preiskavo nepovezanem primeru brez službe pred kratkim ostal sloviti komentator hrvaške televizije Drago Ćosić. Ta sicer vztraja pri svoji nedolžnosti in je napovedal, da bo pravico iskal na sodišču.