Gašper Glavič se veseli gola za 1:1. Foto: BoBo
Gašper Glavič se veseli gola za 1:1. Foto: BoBo

O prvaku bo v letošnji sezoni odločal boljši izkupiček v skupnem izidu na le dveh tekmah. Če bo izid po 120 minutah izenačen, bo odločal podaljšek do zlatega gola. Naslov branijo Jeseničani, ki so prvaki zadnjih dveh sezon.

Glavič odgovoril na vodilni zadetek Pešuta
Na začetku srečanja boljši zmaji, ki so v nedeljo osvojili Alpsko ligo, so povedli v 14. minuti, ko je Žiga Pešut pred vrati odbiti plošček poslal za hrbet vratarja Matta Climieja. Ljubljančani so izkoristili številčno prednost. A Jeseničani so hitro izenačili. V 18. minuti je Tadej Čimžar sprožil z desne strani, Gašper Glavič pa je podstavil palico in preusmeril plošček v zgornji levi kot Žana Usa za 1:1.

Vnuk: Jeseničani niso pokazali ničesar, njihova zmaga je nezaslužena

Simšič hitro izničil vodstvo domačih
Železarji so v 27. minuti povedli. Miha Brus se je po samostojnem prodoru prebil pred Usa, a streljal čez vrata. Plošček se je odbil nazaj pred gol, kjer je poskusil Luka Kalan. Us je branil, a je plošček prišel do Jake Sodje, ki ga je pospravil v mrežo. Odgovor zmajev je sledil ekspresno. V 29. minuti je namreč Nik Simšič po desni strani prodrl v tretjino domačih in z natančnim diagonalnim strelom za desno vratnico matiral Climieja.

Oster boj v Podmežakli. Foto: BoBo
Oster boj v Podmežakli. Foto: BoBo

Mojstrovina Tomaževiča za 3:2
A Jeseničani so na odmor odšli s prednostjo, za kar je poskrbel Blaž Tomaževič, ki je v 38. minuti pred vrati prejel podajo Davida Rodmana, nato pa plošček iz polobrata mojstrsko poslal za hrbet Usa. Razmerje strelov po dveh tretjinah je bilo 19:19.

Tavželj z modre črte povišal na +2
Jeseničani so odlično odprli zadnjo tretjino, saj je kapetan Andrej Tavželj z natančnim strelom z modre črte ukanil Usa. Plošček je v mreži končal ob Usovi levi vratnici.

Olimpija nemočna ob dveh igralcih več
V 50. minuti sta bila pri Jesenicah hkrati izključena Mathieu Gagnon in Philippe Paradis (oba zaradi visoke palice oziroma udarca), tako da so imeli gostje dve minuti na ledu dva igralca več. A zmaji velike prednosti ob požrtvovalnosti železarjev, pri katerih je v zadnji tretjini branil Clarke Saunders, niso izkoristili. Slavje skoraj 3.000 gledalcev v Podmežakli se je počasi začelo. Na koncu je bilo razmerje strelov 28:28.

Marcel Rodman, trener SIJ-a Acronija Jesenic: "Pričakoval sem, da bo njim lažje prvih deset minut, potem pa bi mi morali biti boljši. Tako je tudi bilo, prvih deset minut so bili boljši, potem je bilo naslednjih 40 minut naših. Oni so samozavestni, mi pa moramo to samozavest še najti. S to drugo in tretjo tretjino smo jo, zdaj bo lažje. A zdaj smo vsi lahko pametni, začnemo pa pri 0:0 na semaforju in nehamo na koncu tekme."

Jure Vnuk, trener SŽ-ja Olimpije: "V finalu AHL-a smo dali vse od sebe, izšli smo kot zmagovalci. Tokrat smo se trudili, imamo precej težav s poškodbami, utrujeni smo, noge danes niso dale. Mislim pa, da bomo v Tivoliju zmagali in osvojili naslov državnega prvaka."

Finale, prva tekma:
SIJ ACRONI JESENICE - SŽ OLIMPIJA
4:2 (1:1, 2:1, 1:0)
2.800; Glavič 18., J. Sodja 27., Tomaževič 38., Tavželj 44.; Pešut 14., Simšič 29.

Povratna tekma, četrtek ob 20.00:
SŽ OLIMPIJA - SIJ ACRONI JESENICE