Filip Flisar in njegovi brki so pripravljeni na novo sezono, ki bo še ena etapa do olimpijske medalje, ki Flisarju še manjka v vitrini. Foto: EPA
Filip Flisar in njegovi brki so pripravljeni na novo sezono, ki bo še ena etapa do olimpijske medalje, ki Flisarju še manjka v vitrini. Foto: EPA

Svetovni prvak v smučarskem krosu je želel opraviti dobro generalko pred sobotnim začetkom svetovnega pokala, toda zaradi slabega vremena so morali organizatorji odpovedati tekmo za avstrijsko državno prvenstvo. Zakaj so jo sploh želeli izpeljati tako zgodaj, saj so tekme za državno prvenstvo največkrat ob koncu sezone? "FIS je naredil takšen koledar tekem svetovnega pokala, da nas sploh ne bo doma. Grozno. Po sezoni bomo vsi mrtvi. Pol karavane se bo poškodovalo. Saj nismo roboti. Avstrijci so zato želeli raje kar pred sezono naredili tekmo državnega prvenstva."
Cilj: stalne uvrstitve v polfinale
Ta teden se je vreme popravilo in Flisar se že zelo veseli uvodne tekme v Montafonu na Predarlskem v Avstriji. Krosisti bodo tam gostovali prvič. Flisar se bo proti prizorišču odpravil v torek. Kvalifikacije bodo v petek, tekma v soboto. "Počutim se super, vse je videti odlično. Z italijansko ekipo, s katero treniram, se imamo fino," je povedal 28-letni štajerski smučar, ki želi v tej sezoni odpraviti nihanja. "Rad bi se konstantno uvrščal vsaj v polfinale, torej med najboljših osem. Našel sem pravo moštvo, v katerem dobro treniram in zdaj želim dosegati še konstantno dobre rezultate."
Dizelski stroj se mora najprej ogreti
Flisar se je na sezono tudi telesno odlično pripravil, tako da bi utegnila biti to prednost ob koncu zime: "Že prejšnja leta sem bil znan po tem, da ko so drugi usahnili, sem jaz zaživel. Letos bi se lahko to ponovilo. Seveda si želim že na prvi tekmi zmagati, a je to težko. Sem kot star dizelski stroj, ki potrebuje nekaj časa, da pride na obrate." Na vprašanje, ali se bodo tekmecem tresle noge, ko bodo morali v boj s svetovnim prvakom, Flisar odgovarja: "Na svetovnem pokalu ne, na velikih tekmovanjih pa bi lahko to bil dejavnik. Tudi če mi ne bo šlo, bodo razmišljali: kaj pa, če bo spet priletel od nikoder, kot da se mu je zmešalo?"
Brki "a la Flisar"
Medtem ko se številni moški, ki slavijo gibanje Movember, s koncem novembra poslovijo od brk, pri Flisarju ta zaščitni znak seveda ostane. Še več, vsem somišljenikom ponuja svojo linijo voskov za brke: "Združili smo se s fanti blagovne znamke Raedical in naredili tri voske. Z njimi bomo zadovoljili vsakega brkača. V liniji Four Cross bodo tri trdote, od najmehkejšega Rocker do najmočnejšega IP 66, ki je pravi 'hard core' izdelek, ki bi moral res držati, razen če padeš z obrazom v 'roštilj'."