Ronaldinho se je na stadionu pridružil glasbenikom. Foto: Reuters
Ronaldinho se je na stadionu pridružil glasbenikom. Foto: Reuters
navijači
Na svoj način smo v svetovno prvenstvo vpeti tudi Slovenci, saj je za koreografijo za prireditev pred finalno tekmo poskrbela Nika Kljun. Foto: Reuters
navijači
Slavje v Parizu. Foto: Reuters
Luka Modrić
Družinska hiša Luke Modrića v vasi Modrići je v zadnjem tednu postala prijubljena turistična točka. Foto: Reuters
navijači
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu podarila dres. Foto: Reuters
navijača
Nogometna evforija je zajela vso Hrvaško. Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić
Začelo se je zadnje dejanje prvenstva
Za Hrvate užitek, za Francoze čast in privilegij

Tako na Hrvaškem kot v Franciji se je cel dan vrtel okoli finalne tekme.

Hrvati so predčasno zaprli trgovine, z radijskih in televizijskih postaj pa so ves dan odmevale večinoma navijaške in domoljubne pesmi. Svoj "urnik" so nogometni tekmi prilagodile tudi nekatere katoliške cerkve, ki so prestavile popoldanske maše na uro po tekmi, da so vernikom omogočile ogled tekme.

Prebivalci Hrvaške so sicer na številne zanimive načine pokazali privrženost svojim junakom, med drugim je bilo po vsej državi videti različne napise podpore hrvaški reprezentanci.

Južni sosedje so že več ur pred finalno tekmo množično zapolnili navijaška območja v hrvaških mestih, v katerih na velikanskih zaslonih na odprtem spremljajo tekmo. V Zagreb so prispeli tudi navijači hrvaške reprezentance iz Slovenije.

Ante Rebić sovaščanom odplačal posojila
Po poročanju portala jutarnji.hr je 24-letni hrvaški reprezentant Rebić prebivalcem svoje domače vasi Donji Vinjani blizu Imotskega poplačal posojila. Rebić, ki je z 19 leti odšel v italijansko Fiorentino, je sicer želel, da bi njegova dobrodelna gesta ostala skrita, a jo je medijem razkril njegov prijatelj in nekdanji soigralec Lovro Šindik.


V Franciji izredni varnostni ukrepi
Na ulicah so veliki finali pričakali tudi milijoni Francozov. Po Franciji, kjer so teroristični napadi od leta 2015 terjali 246 življenj, veljajo ta konec tedna izjemni izredni varnostni ukrepi.

V soboto so namreč Francozi praznovali najpomembnejši državni praznik, nocoj pa jih čaka slavje.

Za varnost v državi skrbi 110.000 policistov in orožnikov, od tega 4.000 v Parizu. Notranji minister Gerard Collomb pravi, da so vpoklicali vse, ki so jih lahko.

Zaradi nogometnega finala je v Parizu precej oviran javni prevoz. Več postaj podzemne železnice je zaprtih, ne vozijo niti avtobusi in tramvaji. Zaprli so tudi Eifflov stolp.

Francoski navijači množično spodbujajo svojo izbrano vrsto

Kalinka z Ronaldinhom na bobnih

Hrvaški navijači zasedli Rdeči trg

Začelo se je zadnje dejanje prvenstva
Za Hrvate užitek, za Francoze čast in privilegij