Dosedanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec se poteguje za nov mandat. Foto: BoBo
Dosedanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec se poteguje za nov mandat. Foto: BoBo

Gabrovca je predlagala Judo zveza Slovenije, v kateri je deloval pet desetletij. Poleg poročil o delu komisij in drugih organov OKS-a so bile priprave na volitve osrednja točka izvršilnega odbora OKS-a, govorili pa so tudi o predlogih za boljšo zakonodajno ureditev športa.

Med kadrovskimi zadevami je izstopala zamenjava v vodstvu OKS-a. Poljanka Pavletič Samadržija, ki je v OKS kot strokovna sodelavka za strateški razvoj srbela tako za podporo delu IO-ja kot tudi za sodelovanje z državnimi organi, bo v naslednjih dnevih prevzela vodenje direktorata za šport na pristojnem ministrstvu. V OKS-u jo bo nadomestil Mitja Urbanc, donedavni vodja kabineta nekdanje ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič.

Pred 27 leti so na današnji dan podpisali slovensko olimpijsko listino. OKS je obletnico slovesno proslavil in podelil tudi priznanja. Najvišje priznanje, Mednarodnega olimpijskega komiteja Slovenije, je dobil Janez Matoh, ki šest desetletij deluje kot trener na številnih področjih, bil pa je tudi na vidnih položajih v slovenskem športu. Častni listini OKS-ja sta za življenjsko delo prejela Filip Gartner, nekdanji izjemni trener v alpskem smučanju, in Igor Jerman ob koncu motociklistične kariere.

.

Vrnitev športne vzgoje v redni program fakultet
Predsednik OKS-a Gabrovec je med najpomembnejše točke sprememb zakonodaje v korist slovenskega športa navedel vrnitev športne vzgoje v redni program fakultet, kot je to pred leti že bilo, ukinitev 10-odstotnega davka na igre na srečo, ki krepko znižuje prihodke Fundacije za šport, ter željo, da se večji del dohodnine nameni za šport. Ta ožji nabor sprememb bodo v naslednjem obdobju še dopolnili in ga bo nato skušalo uveljaviti naslednje vodstvo OKS-a.

To bo določeno konec leta, ko bodo volitve. V nedeljo, 16. decembra, se bo namreč iztekel štiriletni mandat dosedanjemu vodstvu. Na prejšnji volilni skupščini leta 2014 je Bogdan Gabrovec, dolgoletni predsednik Judo zveze Slovenije, na predsedniškem mestu OKS-a nasledil Janeza Kocijančiča, ki je bil na čelu od ustanovitve samostojnega OKS-a leta 1991.

Gabrovec leta 2014 premagal Jankovića
Gabrovec je v drugem krogu volitev pred štirimi leti dobil 89 glasov, ljubljanski župan Zoran Janković pa 51. Andraž Vehovar je izpadel iz volilne tekme po prvem krogu. Gabrovec je v tem krogu dobil 64 glasov, Janković 40, le dva manj, 38, pa srebrni olimpijec iz Atlante 1996 Vehovar.

V najožje vodstvo, za podpredsednike OKS-a, so bili izvoljeni Janez Sodržnik (Ljubljanska regija, 97 glasov), Iztok Čop (Veslaška zveza Slovenije, 120 glasov) in Tomaž Barada (Taekwondo zveza Slovenije, 108 glasov). Za člane IO-ja je bilo 53 kandidatov, izvoljena pa je bila tudi Tjaša Andree Prosenc (individualni zimski olimpijski športi), ki je tako edina članica IO-ja OKS-a od ustanovitve naprej.