Carlo Ancelotti je dobil prvi del taktične bitke trenerskih velikanov. Foto: EPA
Carlo Ancelotti je dobil prvi del taktične bitke trenerskih velikanov. Foto: EPA
Gareth Bale in Cristiano Ronaldo
Gareth Bale in Cristiano Ronaldo še nista bila pripravljena za 90 minut. Če bosta popolnoma okrevala do torka, si je kar težko predstavljati, da kraljevi klub ne bi dosegel zadetka v Münchnu. Foto: EPA
Karim Benzema
Karim Benzema je Realu priigral minimalno prednost. Foto: EPA
Franck Ribery
Franck Ribery je bil popolnoma odsoten. Francoz že nekaj časa ne najde prave forme. Foto: EPA
Navijači Bayerna in Reala bodo še vsaj 90 minut trepetali za preboj v finale v Lizboni. Foto: EPA


Na obeh prvenstvenih "el clasicih" v letošnji sezoni se je italijanski strateg spustil v odprt boj z Barcelono in potegnil krajšo (1:2 in 3:4), v finalu španskega pokala je izbral obrambno taktiko s hitrimi protinapadi in v Valencii osvojil prvo lovoriko v sezoni (2:1). Tudi proti Bayernu je Ancelotti izbral zelo obrambno različico in dosegel ugoden izid (1:0).
"Bayern je odlično začel, pritiskali so silovito, mi pa smo bili zelo zadržani. Nismo dobro pokrivali na sredini igrišča. V drugem polčasu nam je uspelo precej bolje. To je bila ekipna zmaga, igralci so si pomagali med seboj. Ni nam bilo lahko brez Garetha Bala in le s polovično pripravljenim Ronaldom. Zelo sem zadovoljen, saj res ni lahko igrati proti Bayernu, ki tudi na povratni tekmi ne bo menjal filozofije. Imamo minimalno prednost, vse je še odprto," je pojasnil Ancelotti, ki na sedmih tekmah z Bavarci tako ostaja brez poraza (pet zmag in dva remija).
Sergio Ramos je garal v obrambi: "Bayern vedno prevladuje, v obrambi pa smo zelo dobro zaustavili njihove igralce, ki si niso priigrali veliko priložnosti. Zelo sem zadovoljen z izidom, a nič še ni odločeno, naslednji teden nas čaka še težji boj."

Prvi poraz Pepa na Bernabeuu
Pep Guardiola je v štirih sezonah na klopi Barcelone ostal neporažen na stadionu Santiago Bernabeu, na sedmih tekmah se je veselil kar petih zmag (tri v prvenstvu, ena v Ligi prvakov in ena v španskem pokalu), v sredo zvečer pa je okusil grenkobo poraza kljub veliki terenski premoči (posest 36:64 %, streli 9:16, v okvir vrat 7:11 in koti 3:15).
"Nisem zadovoljen z izidom. Imeli smo nadzor nad igro, manjkal je pravi zaključek. Pričakoval sem tako tekmo, saj Real na takih tekmah ponavadi igra tako. Čakali so na našo napako, potem pa so zdrveli v protinapad. Imajo najboljšo ekipo na svetu za protinapade. Zares imajo hitre igralce, težko jih je zaustaviti. Na stadionu Santiago Bernabeu smo prevladovali, na povratni tekmi moramo biti učinkoviti, potrebujemo dva ali tri gole. Analiziral bom to srečanje in pripravil določene spremembe. Računam na pomoč naših navijačev na Allianz Areni, kjer bomo morali prestaviti v višji ritem. Zdaj sem večji optimist kot pred prvo tekmo," je poudaril 43-letni Katalonec.
Sammer: Nobena ekipa Bayerna ni tako prevladovala v Madridu
Matthias Sammer je že prejšnji teden po preboju v finale nemškega pokala dejal, da igralci po prepričljivi zmagi v Bundesligi niso več dovolj zbrani. Bayern je nemško prvenstvo osvojil rekordno hitro, vse je bilo odločeno že 25. marca v Berlinu. V zadnjem mesecu so bile številne tekme brez pravega tekmovalnega naboja, igralci so se preveč sprostili. Tudi proti razglašeni ekipi Manchestwer Uniteda pod vodstvom že odstavljenega Davida Moyesa so se mučili 150 minut, šele v zadnje pol ure so na Allianz Areni strli rdeče vrage (3:1).
V lanski sezoni je Bayern pod vodstvom Juppa Heynckesa prav tako že 6. aprila v Frankfurtu potrdil naslov neškega prvaka, nato pa v velikem slogu odpravil Juventus (2:0 in 2:0) in Barcelono (4:0 in 3:0) v Ligi prvakov na poti do zgodovinske trojne krone.
"Kontrolirali smo dogajanja na igrišču, nismo pa imeli nadzora nad izidom. Na tem tem slavnem stadionu še nobena ekipa Bayerna ni tako prevladovala. V Münchnu moramo več streljati, poskušati z vseh položajev. Prepričan sem, da nam lahko uspe preboj v finale," je razmišljal športni direktor Bayerna.
Lahm prepričan o preobratu
"Na vsak način smo si zelo želeli zmage, to se je videlo vseh 90 minut. V ključnih trenutkih nismo bili dovolj zbrani v napadalnih akcijah. Pričakovali smo obrambno igro Reala, ki je prežal na protinapade. Večino teh poskusov smo preprečili, enkrat pa nam ni uspelo. V München se vračamo z dobrimi občutki, na Allianz Areni je vse mogoče, velikokrat so nam že uspeli preobrati," je optimističen kapetan Philipp Lahm.
Robben: Zmanjkali so nam centimetri
Arjen Robben se je trudil na desni strani, a mu ni uspelo priti do pravega strela z levico. Nizozemec je bil gonilna sila igre, saj je Franck Ribery popolnoma odpovedal.
"Moram pohvaliti vse soigralce, trudili smo se celotno tekmo, imeli veliko pobudo, morali pa bi večkrat odigrati hitreje pred vrati. Zmanjkali so nam centimetri, posebej Götze je imel res lepo priložnost za 1:1. Če bi zadel, bi imeli sijajno izhodišče. Mislim, da imamo naslednji teden lepe možnosti za preboj v finale. Napadali bomo z vsemi močmi," je odločno napovedal Nizozemec, ki je pred prihodom v München med letoma 2007 in 2009 igral za Real.
Thomas Müller je vstopil četrt ure pred koncem in poživil igro. "Kar težko si je predstavljati, da se Real na svojem stadionu celotno tekmo brani na svoji polovici. Vseskozi smo poskušali, na koncu smo bili res blizu izenačenja. Čaka nas zelo težka naloga, saj je zdaj treba doseči več zadetkov. Prepričan sem, da bo na povratni tekmi vse drugače," je dodal Müller.
V Münchnu kar petkrat 2:1 za Bayern
Real je v zadnjih 14 letih šestkrat gostoval v Münchnu. V letih 2000, 2001, 2002, 2007 in 2012 je vedno izgubil z izidom 2:1, leta 2004 pa je bilo 1:1. Če se bo tako razpletla tudi torkova tekma, bo kraljevi klub 24. maja v Lizboni naskakoval deseti evropski naslov. "La Decima" je veliki cilj te ekipe, saj je Real zadnjič osvojil Ligo prvakov 15. maja 2002 v Glasgowu.