Veselje Štefana Hadalina, ko je prvič v svetovnem pokalu stopil na stopničke za zmagovalce, s čimer je potrdil, da kombinacijsko srebro na SP-ju 2019 ni bilo naključno. Foto: EPA
Veselje Štefana Hadalina, ko je prvič v svetovnem pokalu stopil na stopničke za zmagovalce, s čimer je potrdil, da kombinacijsko srebro na SP-ju 2019 ni bilo naključno. Foto: EPA

Slovenski alpski smučarji v kombinaciji za svetovni pokal kot v edini disciplini do zdaj sploh še niso imeli uvrstitve na zmagovalni oder, kar je 22. februarja 2019 spremenil slovenski junak Aareja Štefan Hadalin, ki tokrat za uspeh kariere v svetovnem pokalu ni potreboval srečnih okoliščin.

Hadalin presenetil sam sebe in stopil na stopničke

Stotinko za velikim Hirscherjem
Hadalin je bil odličen že v hitrem delu alpske kombinacije z osmim časom superveleslaloma, med drugim je prehitel tudi svetovnega prvaka v superveleslalomu Dominika Parisa. V slalomu je na vse bolj razriti progi postavil peti čas proge in zasedel skupno 3. mesto za svoje prve stopničke tudi v svetovnem pokalu. Pri tem je imel 23-letnik s Stare Vrhnike tudi nekaj smole, saj je za vodilnim v svetovnem pokalu Marcelom Hirscherjem zaostal za vsega stotinko sekunde!

Tekma se je namesto s smukom začela s superveleslalomom. "Mogoče gre to malenkost bolj na roko tekmovalcem, kot sem jaz, saj potrebuješ za superveleslalom manj treninga. Imam več veleslalomskega znanja in to lahko koristno uporabim. Zagotovo z optimizmom gledam na veleslalomsko tekmo in v nedeljo mi bo lažje," je dodal Hadalin.

Svetovni prvak še zmagovalec Banskega
O zmagovalcu druge in hkrati zadnje kombinacije sezone sicer ni bilo dvoma. Po tretjem času superveleslaloma je sveži svetovni prvak Alexis Pinturault odpeljal slalom rutinirano in za dve tretjini sekunde prehitel Hirscherja in Hadalina. Francoz je postal tudi lastnik sicer najmanj uglednega malega kristalnega globusa za alpsko kombinacijo, ki je sicer prava Pinturaulteva specialiteta: osem zmag in peti mali kristalni glubus.

Bronasti iz Aareja Marco Schwarz se je moral zaradi bolečin v kolenu po desetem času odpovedati slalomskemu finalu. Najhitrejši na superveleslalomu je bil Švicar Mauro Caviezel, ki je na koncu zasedel šesto mesto.

"Super občutki, vrhunsko. Ponosen sem, vesel, da mi je tudi v svetovnem pokalu uspelo narediti to. Zdaj gremo naprej, optimistično. Danes je bil še kdo več na startni listi, kot na svetovnem prvenstvu, tako da sem vesel, da mi je uspelo prikazati take vožnje in tak rezultat," je dejal Hadalin.

Hadalin v slalomu stotinko za Hirscherjem
Štefan Hadalin je trikratni državni prvak v kombinaciji in zdaj po novem tudi svetovni podprvak, medtem ko je bil v svetovnem pokalu v kombinaciji pred Banskim še najboljši 18. letos januarja v Wengnu. Foto: EPA
Štefan Hadalin je trikratni državni prvak v kombinaciji in zdaj po novem tudi svetovni podprvak, medtem ko je bil v svetovnem pokalu v kombinaciji pred Banskim še najboljši 18. letos januarja v Wengnu. Foto: EPA

"To je bil Hadalinov vrhunski superveleslalom. Mi smo se zavestno odločili za zgodnjo številko, kar je na tako težkem superveleslalomu lahko tvegano. A tekmovalec, ki je v dobri formi, si lahko malo več privošči. Praktično brez oprijemljive informacije je odpeljal superveleslalom s sekundnim zaostankom. Se je pa potem težko zbrati na tako enostavnem slalomu. Po mojih izkušnjah se je na kombinaciji težko zbrati in odpeljati dva vrhunska teka. Slalom je odpeljal dobro, na stopničkah pa sta še dva najboljša, vsestranska smučarja. Štefan je le stotinko sekunde za najboljšim smučarjem vseh časov, tako da moramo biti zadovoljni," je nastop Hadalina strnil glavni slovenski trener hitrih disciplin Peter Pen.

Slovenski junak Aareja Hadalin je na svetovnem prvenstvu na Švedskem presenetil z osvojitvijo srebrne medalje v izumirajoči kombinaciji. Pri tem je 23-letnik s Stare Vrhnike izkoristil tudi srečne okoliščine, saj je bil po smukaškem delu 30., s čimer je odprl slalomski del kombinacije in se senzacionalno zavihtel do srebrne medalje. Na roko so mu šle tako štartna številka kot razpadajoča slalomska proga, a predvsem je pograbil veliko priložnost, kar mu je dalo tudi moči, da je takoj nato postavil izid kariere še v svetovnem pokalu.

Petkovo kombinacijsko tekmo v Banskem si bo zapomnil tudi Miha Hrobat. 24-letni Kranjčan je prišel do 19. mesta, s čimer je za eno mesto izboljšal svojo dosedanjo uvrstitev kariere v svetovnem pokalu - 20. mesto z decembrskega superveleslaloma v Val Gardeni.

Bolgarsko smučarsko središče v Pirinskem gorovju v soboto gosti supervelelslalom, v nedeljo pa veleslalom.

ALPSKO SMUČANJE, SVETOVNI POKAL (M)

BANSKO, kombinacija

Štefan Hadalin je bil pred Aarejem in Banskim samo trikrat v deseterici najboljših. Decembra je v slalomu v Saalbachu prišel do 8. mesta, pred tremi leti je bil v finalu v St. Moritzu na ekipni tekmi 9., deseti pa je bil v januarskem slalomu v Adelbodnu. Foto: EPA
Štefan Hadalin je bil pred Aarejem in Banskim samo trikrat v deseterici najboljših. Decembra je v slalomu v Saalbachu prišel do 8. mesta, pred tremi leti je bil v finalu v St. Moritzu na ekipni tekmi 9., deseti pa je bil v januarskem slalomu v Adelbodnu. Foto: EPA
Končni vrstni red (super-G + slalom):  
  1. A. PINTURAULT       FRA    1:55,55
  2. M. HIRSCHER         AVT      +0,68
  3. Š. HADALIN          SLO       0,69
  4. R. TONETTI          ITA       1,11
  5. T. PHILP            KAN       1,15
  6. M. CAVIEZEL         ŠVI       1,17
  7. R. WINDINGSTAD      NOR       1,26
  8. F. ZUBČIĆ           HRV       1,38
  9. L. STRASSER         NEM       1,81
 10. L. MEILLARD         FRA       1,90
 ...                                   
 19. M. HROBAT           SLO       2,95
 32. T. DEBELAK          SLO       6,28
 34. K. KOSI             SLO       6,36
                                       
Odstop: Aerni, Mayer, Kline (SVSL);    
        Schwartz (slalom)              
Hadalinov superveleslalom za kombinacijo
Vrstni red po SVSL-ju:                 
  1. M. CAVIEZEL         ŠVI    1:09,08
  2. V. KRIECHMAYR       AVT      +0,06
  3. A. PINTURAULT       FRA       0,16
  4. R. BAUMANN          AVT       0,85
  5. R. TONETTI          ITA       0,88
  6. R. WINDINGSTAD      NOR       0,96
  7. R. COCHRAN-SIEGLE   ZDA       0,99
  8. Š. HADALIN          SLO       1,00
  9. S. ROGENTIN         ŠVI       1,16
 10. M. SCHWARTZ         AVT       1,23
 ...                                   
 20. M. HIRSCHER         AVT       1,83
 29. M. HROBAT           SLO       2,36
 39. K. KOSI             SLO       3,07
 42. T. DEBELAK          SLO       3,26
                                       
Odstop: Aerni, Mayer, Kline            
Razplet kombinacije v Banskem

SKUPNI VRSTNI RED

Kombinacija (2/2):

  1. A. PINTURAULT       FRA       160
  2. M. SCHWARZ          AVT       100
  3. M. CAVIEZEL         ŠVI        90
  4. R. TONETTI          ITA        82
  5. M. HIRSCHER         AVT        80
   . V. MUFFAT-JEANDET   FRA        80
  7. Š. HADALIN          SLO        73
  8. R. BAUMANN          AVT        54
 ...                                  
 20. M. ČATER            SLO        22
 33. M. HROBAT           SLO        12
 43. K. KOSI             SLO         2

Skupno (29/41):

  1. M. HIRSCHER        AVT     1.328
  2. A. PINTURAULT      FRA       868
  3. H. KRISTOFFERSEN   NOR       708
  4. M. SCHWARZ         AVT       560
  5. D. PARIS           ITA       550
  6. V. KRIECHMAYR      AVT       539
  7. A. A. KILDE        NOR       523
  8. B. FEUZ            ŠVI       513
  9. M. CAVIEZEL        ŠVI       480
 10. D. YULE            ŠVI       446
 ...                                 
 26. Ž. KRANJEC         SLO       266
 36. Š. HADALIN         SLO       184
 56. M. ČATER           SLO        95
 82. K. KOSI            SLO        60
103. B. KLINE           SLO        30
110. M. HROBAT          SLO        23