Po poročanju Luke Petriča na prvenstvu vlada festival navijanja. Foto: Luka Petrič
Po poročanju Luke Petriča na prvenstvu vlada festival navijanja. Foto: Luka Petrič

Za to je poskrbela pisana druščina navijačev in naslikala precej drugačno podobo kot tisto, ki je bila v središču pozornosti v prvih dneh EP-ja. Lens je bil včeraj talilni lonec barv in ljudi. Z vseh koncev Evrope so prišli, celo sveta – med njimi tudi Mehičan v rumenem dresu Tigresa z desetico na hrbtu in napisom Andreja Pierra Gignaca, pa dva Afričana, oblečena v dresih Kameruna.

Največ je bilo Hrvatov in Portugalcev, razumljivo, toda ogromno je bilo navijačev iz drugih evropskih držav. Iz Finske, Poljske, Švedske, Anglije, celo skupina Severnih Ircev je prišla, čeprav je njihova reprezentanca isti dan igrala v Parizu. Izstopali pa so Nemci in Belgijci. Prav veliko jih od Lensa ne loči, sploh Belgijce, le nekaj deset kilometrov. Nasproti železniške postaje se je ob pivnici in sendvičarni zabavala skupina šestih. Ustavljali so mimoidoče, se z njimi slikali in malce zaplesali. S plavolasko, s plavolascem, s starejšo gosto, ki se je sprehajala s svojim psom – in tudi z vsemi, ki so prišli v Lens na nogomet. Ne nujno na stadion, ampak nujno pa na zabavo.

Dogajanje v Lensu kaže pravo navijaško podobo evropskega prvenstva - zabava, pijača, ples, norčije in zvrhana žlica humorja in dobre volje. Navijaški izgredi, ki so bili v središču pozornosti v prvih dneh prvenstva, so bili prenapihnjeni. Od daleč, po poročanju sodeč, so izgredi rdeča nit EP-ja – zdi se, kot bi se povsod dogajali –, a na kraju samem je diametralno nasprotno. Tu veselje in radost premagujeta jezo in sovraštvo.
Navijač Simon mi je tako sprva rekel, da so težave povzročili navijači iz dveh ali treh držav – in se potem hitro popravil, da so bile krive zgolj dve ali tri skupine iz teh držav. Simon se je za omizjem spoprijateljil tudi s skupino Nemcev. Po nekaj minutah pogovora pa so z eno potezo strnili vzdušje v Lensu. Izmenjali so si drese. Nemec Ludi je dobil belgijsko 22. z napisom Batshuayi. Rekel je, da bo zdaj navijal tudi za Belgijo, saj imajo Nemci štiri zvezdice na majici, štirikrat so že bili svetovni prvaki, Belgijcem pa tudi privošči kakšen naslov.

Belgijci bodo morali na zvezdico počakati najmanj še dve leti – saj jih podeljujejo zgolj na svetovnih prvenstvih. Simon je dobil Ludijev dres, gostujočega nemškega brez napisa. Pravi, da ni pomemben dres, pomembni so ljudje. Če bi srečal Portugalca, bi zamenjal dres z njim – če bi srečal Slovenca, pa bi skušala dobiti slovenskega.

Izjemno vzdušje, to je EP, to je nogomet. Tako se v Franciji sklepajo nova prijateljstva. Med Nemcem in Belgijcem. Na tekmi med Hrvaško in Portugalsko.

Iz Lensa