Real Madrid se skupaj 11. in drugič v zadnjih treh letih veseli najprestižnejše lovorike v klubskem nogometu. Foto: Reuters
Real Madrid se skupaj 11. in drugič v zadnjih treh letih veseli najprestižnejše lovorike v klubskem nogometu. Foto: Reuters
Jan Oblak
Jan Oblak (levo) opazuje Cristiana Ronalda po zadeti odločilni enajstmetrovki. Portugalec je bil sicer med tekmo bolj ali manj neopazen. Foto: Reuters
Yannick Carrasco
Yannick Ferreira Carrasco, 22-letni belgijski napadalec, je že v padcu poslal žogo pod prečko Keylorja Navasa za 1:1. Foto: EPA
Sergio Ramos
Sergio Ramos je takole ukanil Oblaka za 1:0. Foto: EPA
Yannick Carrasco
Carrasco, ki je vstopil v igro v 46. minuti, je bil pravi joker na klopi trenerja Diega Simeoneja. Foto: EPA
Jan Oblak
Zadetek Ramosa, ki je bil prehiter za obrambo Atletica. Dvoboj z Ramosom je izgubil Stefan Savić. Foto: EPA
Sergio Ramos
Veselja Sergia Ramosa, ki je zadel tudi v finalu pred dvema letoma. Foto: EPA
Jan Oblak
Oblak je v 78. minuti ubranil veliko priložnost Ronaldu. Foto: Reuters
Jan Oblak
Nato pa se v 79. minuti veselil izenačenja Carrasca, a se na koncu ni izšlo ... Foto: Reuters

Odločitev je padla v četrti seriji enajstmetrovk, ko je branilec "colchonerosov" Juanfran stresel vratnico. Malo pozneje je kot zadnji Realov strelec Cristiano Ronaldo matiral sicer zelo dobrega Oblaka za rekordni 11. Realov naslov evropskega (klubskega) prvaka.

Carrasco izničil zadetek Ramosa
Real je pred 71.000 gledalci na San Siru povedel v 15. minuti. Uspešen je bil Sergio Ramos. V prvem polčasu slab Atletico je v nadaljevanju pokazal popolnoma drug obraz. Antoine Griezmann je v 47. minuti z enajstmetrovko stresel prečko, nato pa je v 79. minuti "rezervist" Yannick Carrasco poskrbel za izenačenje. Redni del se je tako končal z 1:1. V podaljšku ni bilo zadetkov, tako da so odločile enajstmetrovke, ki so s 5:3 pripadle varovancem Zinedina Zidana. Atletico je tako po letu 2014 izgubil še drugi finale z Realom.

Oblak ohranil Atletico v igri
Slovenski reprezentant Oblak je zelo dobro opravil svoje delo. 23-letni Škofjeločan resda ni ubranil nobene enajstmetrovke, a je predtem z nekaj odličnimi obrambami ohranil "atlete" pri življenju. Oblak je sicer po Srečku Katancu (1992) in Zlatku Zahoviču (2001) še tretji Slovenec, ki je igral v finalu Lige prvakov in ostal praznih rok.


Potek in statistiko tekme je mogoče spremljati z mobilno aplikacijo RTV Šport (link na: www.rtvslo.si/rtvsport).


Oblak odličen ob strelu Casemira

Po uvodnem "otipavanju" na obeh straneh je bil Oblak na veliki preizkušnji že v 6. minuti, ko je po prostem strelu Garetha Balea z desne strani kazenskega prostora Casemiro ustrelil z nekaj metrov, a je bil dobro postavljeni Oblak na mestu, tako da je z nogo odbil poskus Brazilca. Real je v nadaljevanju prevzel pobudo, pletel je mrežo okoli kazenskega prostora "atletov", ki pa so se uspešno branili.

Ramos matiral Oblaka
Tako je bilo do 15. minute, ko je "kraljevi klub" povedel. Toni Kroos je z leve strani izvajal prosti strel, Gareth Bale je z glavo podaljšal žogo pred vrata, kjer je Ramos preusmeril žogo med nogami Oblaka v mrežo. Ramos je bil na meji ofsajda, a so angleški sodniki na čelu z Markom Clattenburgom gol priznali.

Statistika "varljiva", rahlo na strani Atletica
Zadetek je dal krila Realu, ki je zagospodaril na zelenici, medtem ko je bil Atletico povsem nenevaren. Varovanci Diega Simeoneja so se nekoliko prebudili v zadnji tretjini polčasa, vendar si resnejših priložnosti niso priigrali. V 43. minuti je do strela z okoli 20 metrov prišel Griezmann, a je njegov poskus zletel mimo desne vratnice Keylorja Navasa. Statistika prvega polčasa je bila sicer rahlo na strani Atletica: posest žoge 52:48 in streli v okvir vrat 3:2.

Griezmann z bele točke v prečko
Drugi polčas je Atletico začel dramatično in napadalno, v igro je namesto Fernandeza vstopil Carrasco. V 47. minuti je namreč Clattenburg zaradi prekrška Pepeja nad Fernandom Torresom upravičeno pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel Griezmann, a je stresel prečko. Malo pozneje je Atletico prišel še do ene priložnosti, ko je po akciji iz kota Savić za las zgrešil vrata. Črnogorec žoge ni najbolje zadel.

Oblak ohranil "atlete" pri življenju
Atletico je postajal vse nevarnejši, medtem ko se je Real potegnil nekoliko nazaj in prežal na protinapade, iz katerih bi zadal "usodni" udarec modro-rdečim. V 70. minuti se je tako Karim Benzema na desni strani sam znašel pred Oblakom, ki pa je šel pravočasno iz vrat in dobil dvoboj. Real bi nato v 78. minuti lahko že odločil tekmo, saj sta v enem napadu zapored poskusila Ronaldo in Bale. A je prvega ustavil Oblak, ob strelu drugega pa je bil na pravem mestu Savić.

Carrasco zaključil izjemno akcijo za 1:1
In kdor ne da, dobi. Kazen je namreč prišla že v naslednjem napadu Atletica. Akcijo je začel Gabi, ki je na desni strani v ogenj poslal Juanfrana, ta je žogo podal v sredino, kjer jo je rezervist Carrasco v polnem šprintu poslal pod prečko. Izjemna akcija "atletov" in zasluženo izenačenje, medtem ko se je Realu maščevala preveč obrambna igra. Do konca je sledila dokaj odprta in dinamična igra na obeh straneh, a se mreži nista zatresli. Sledil je podaljšek.

Posest žoge 55:45 za Atletico, streli v okvir vrat 8:4 za Real
V njem sta obe moštvi sicer poskušali, a si ob nekoliko previdnejšem pristopu nista priigrali večjih priložnosti. Kar nekaj igralcev je šepalo zaradi poškodb oziroma utrujenosti. Tako je moral trener Simeone zamenjati Felipeja Luisa in Kokeja. Statistika po koncu podaljška: posest žoge 55:45 za Atletico, streli v okvir vrat pa 8:4 za Real.

LIGA PRVAKOV

FINALE, Milano

REAL MADRID - Atletico Madrid *6:4 (1:0, 1:1)
71.000; Ramos 15.; Carrasco 79.
* - po enajstmetrovkah

Enajstmetrovke (5:3):
Vazquez
Griezmann
Marcelo
Gabi
Bale
Saul
Ramos
Juanfran (vratnica)
Ronaldo

Real Madrid: Navas ; Carvajal (52./Danilo ), Pepe , Ramos , Marcelo; Casemiro , Modrić, Kroos (72./Isco); Bale, Benzema (77./Vazquez), Ronaldo.

Atletico Madrid: Oblak; Juanfran, Savić, Godin, Felipe Luis (109./Hernandez); Gabi , Koke (116./Partey), Saul Niguez, Fernandez (46./Carrasco); Griezmann, F. Torres .

Sodnik: Mark Clattenburg (Anglija)