Nebojša Joksimović v dvoboju na EuroBasketu 2013 z Vassilisom Spanoulisom. Pred slovenskim košarkarjem je nastop na tretjem velikem tekmovanju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nebojša Joksimović v dvoboju na EuroBasketu 2013 z Vassilisom Spanoulisom. Pred slovenskim košarkarjem je nastop na tretjem velikem tekmovanju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V letošnji reprezentanci je Nebojša Joksimović drugi najstarejši. Štiri mesece starejši je le Jure Balažić. Foto: www.alesfevzer.com

Prvič sodelujem z Zdovcem. Uvodna treninga sta bila, kot vedno na začetku, namenjena kondicijski pripravi. Smo večinoma tekli in nabirali moč. Nisem še bil del taktične priprave, fantje pa so v prvem tednu sicer že postavili nekaj sistemov, ki se bodo uporabili pozneje. Delo z Juretom bom tako natančneje izkusil v prihodnjih tednih.

Nebojša Joksimović
Zadnjo sezono je odigral v Novem mestu pri Krki, za naprej pa še čaka. Pravi, da bi bilo primerneje, da se situacija reši čim prej, a da je kdaj taka situacija, da je treba včasih tudi malce počakati. Foto: BoBo

Po nekaterih nepričakovanih odpovedih izkušenih košarkarjev, kot je na primer Domen Lorbek, in težavah na položaju organizatorja igre je Zdovc poiskal rešitev v Joksimoviću, ki lahko igra na obeh branilskih položajih. "Ves čas sem imel v glavi tudi črne scenarije. Zato je na spisku tudi Joksimović, ki je na moje, ne bom rekel presenečenje, ampak zadovoljstvo, ko sem ga poklical, sprejel z veseljem to povabilo. Danes redko slišiš, da so igralci s takim veseljem pripravljeni igrati," je ob najavi seznama dejal selektor.

Zdovc je bil presenečen, s kakšnim zadovoljstvom se je Joksa odzval, izkušeni branilec pa pravi, da je vedno z veseljem sprejel povabilo in pomagal reprezentanci: "Res sem bil presenečen nad vpoklicem. Po navadi se je to zgodilo, ko so bile v igri večje odpovedi. Ko sem dobil poziv, sem vedno prišel zraven. Nisem videl razloga, da bi bila letos izjema. Takoj sem sprejel povabilo in upam, da bomo nalogo opravili tako, da bomo vsi zadovoljni."

Že zaustavil Spanoulisa in Belinellija
33-letni Primorec je zadnji dve leti igral v domovini, a sezoni pri Olimpiji in Krki nista bili presežka, vendar pa se je Joksimović že večkrat izkazal za izjemno koristnega igralca, ki blesti v obrambi in zaustavlja tudi najboljše nasprotne igralce, v napadu pa kot pomoč pri organizaciji napadov pravemu "playu": "Že zadnjih nekaj sezon igram vse tekme v taki vlogi in to mi ustreza. Nekako se posvetim ekipi in posamični učinek ni na prvem mestu. Tako lahko delujemo na način, da ekipni sistem prinaša rezultate in največ šteje, ne pa igra posameznikov."

Tako ga je tudi Božidar Maljković vključil v ekipo za domači EP, kjer se je Koprčan izkazal predvsem na obračunih proti Grčiji in Italiji, ko je v Stožicah sijajno zaustavljal Vassilisa Spanoulisa in Marca Belinellija ter dodal izjemno pomemben kamenček v zmagoviti mozaik. Žal ga je potem selektor kar pozabil na klopi na dvoboju s Francijo: "Že takrat sem rekel, da je bil ta obrambni del kolektivno sestavljen in ni šlo samo za recimo moje utrujanje teh dveh igralcev. Pomoč drugih, ki so bili na strani žoge ali pa so branili blokade za ta dva igralca, je bila velika. Ko se je to združilo v celoto, smo jih res dobro ustavili. Zame je bil velik izziv igrati predvsem proti Spanoulisu. Kar z malce strahospoštovanja sem šel na začetku v tekmo in si mislil, kako sploh pokrivati takega igralca in se mu zoperstaviti."

Lokacija predtekmovanja je idealna
"Še vedno menim, da je bil to vrhunec v karieri tako zame kot še za marsikoga, ki je bil na tem prvenstvu. Nastopati na domačih tleh, imeti tako podporo in vzdušje, ki je vladalo okoli reprezentance, je bilo neverjetno. Začutiti vso to pozitivno energijo in s tem nastopati na tekmah je bilo res nekaj posebnega. Na koncu je bil tudi rezultat zelo dober. Seveda pa ostaja malce grenkega priokusa, da smo naleteli na Francijo, kar nas je stalo boja za medaljo, ki je bila dosegljiva - verjetno še najbolj v teh zadnjih letih,"
je o spominu na evropsko prvenstvo 2013 dodal Joksimović.

Pred dvema letoma je Joksa odigral drugo veliko tekmovanje. Nastopil je tudi v Srbiji in Črni gori leta 2005, kjer je Slovenija imela izjemno spodbudo s tribun. Izvrstno je bilo vzdušje jasno na domačem evropskem prvenstvu, pričakovati pa je tisoče glasnih grl tudi na tribuni zagrebške Arene, kjer bo predtekmovanje: "Lokacija je idealna. Poleg domačega prvenstva najboljša mogoča. Verjamemo, da bodo navijači prišli v velikem številu, in to bo za nas res velika spodbuda. Tako je bilo tudi v Beogradu. Predvsem v Pionirju je bilo izjemno. Navijanje in energija, ki se je čutila, vse skupaj je bilo noro."

Prvi teden izpustil zaradi bolezni
Letošnje priprave se za Joksimovića sicer niso začele najbolje, saj je z ekipo naredil le dva treninga, nato pa zapustil Kranjsko Goro, saj je zbolel: "Zdaj se že bolje počutim. Ni bilo prijetno. Moral sem ležati v stanovanju brez kakršnih koli nepotrebnih obremenitev. Izogibati sem se moral vročini, ki je bila zunaj. Tako pač je. Telo te prisili v to. Zdravje je na prvem mestu in moral sem si vzeti teden za počitek, da sem prebolel to virozo, temperaturo in vnetje." V tem tednu se bo postopoma vračal v moštvo in počasi povečeval intenzivnost na treningih. Na prvih pripravljalnih tekmah še ne bo pravi, za prihodnji teden pa verjame, da bo že lovil polni ritem.

Tedaj bo tudi prišel čas, da bo – kot pravi z vrstnikom – Juretom Balažićem lahko novincem v izbrani vrsti podelil nekaj nasvetov. Po besedah primorskega košarkarja bo na srce mlajšim soigralcem položil, da so za dostojno zastopanje državnega dresa najpomembnejši disciplina, odrekanje in prava energija za dobro in trdo delo: "Veliko je sprememb in novih obrazov. Te spremembe so normalne in so sestavni del športa. Če je zdaj čas za te velike spremembe, potem so z razlogom prišle. Treba se bo s tem spoprijeti in vzeti to kot izziv ter nov temelj za naslednje desetletje slovenske košarke. "

Moč Slovenije bo morala biti ekipa
"Glede na to, da kakovost - govorim brez podcenjevanja, ampak objektivno glede na imena, ki smo tukaj - ni na najvišji ravni, bo morala naša moč biti ekipa. Tega se zavedamo. S trdim delom bo treba vse nadoknaditi. Treba se bo čim bolje spoznati in uigrati ter poskusiti doseči maksimum, ki ga ima ta reprezentanca. Upam, da nas bo vodil tisti EuroBasket izpred dveh let, kako narediti nekaj z veliko energije, truda in spoštovanjem, za katerega je dobro, da vlada v ekipi. To je temelj za dober rezultat. Na koncu moraš pa imeti tudi nekaj sreče in v ključnih trenutkih sprejeti prave odločitve,"
je dodal Joksimović.

Tako kot vsi v reprezentanci in tisti, ki pesti stiskajo za slovensko izbrano vrsto, tudi on upa, da se vendarle zgodi preobrat in se pozneje pridruži še Goran Dragić: "Če pride Goran, je to potem takoj druga pesem. Vsi se zavedamo, kakšen tip igralca je Goran in koliko kakovosti premore ter kaj bi pomenil za to reprezentanco. Z njegovim prihodom bi avtomatično porasli apetiti in tudi realni cilji se spremenijo. Bomo videli. Dokončno zgodba še ni končana."

Prvič sodelujem z Zdovcem. Uvodna treninga sta bila, kot vedno na začetku, namenjena kondicijski pripravi. Smo večinoma tekli in nabirali moč. Nisem še bil del taktične priprave, fantje pa so v prvem tednu sicer že postavili nekaj sistemov, ki se bodo uporabili pozneje. Delo z Juretom bom tako natančneje izkusil v prihodnjih tednih.