Srečko Katanec je bil zadovoljen z igro svojih varovancev v Malmöju. Foto: Reuters
Srečko Katanec je bil zadovoljen z igro svojih varovancev v Malmöju. Foto: Reuters

Če igramo na tak način, ko igramo s štirimi zadaj, morajo igro voditi zadnji igralci. Če so oni samozavestni, če so močni na žogi, potem si jih nasprotni napadalci ne upajo napadati in imaš čas za razmislek - in vse je lažje. Če zadnji igralci delajo napake, kakovostna podaja ne pride do veznih igralcev.

Srečko Katanec
Slovenski nogometaši pustili dober vtis
Katanec: To je lepa popotnica za naprej

Slovenski nogometaši so v Malmöju v ponedeljek zvečer remizirali z izbrano vrsto Švedske. V prvem polčasu so bili varovanci Srečka Katanca boljši nasprotnik, bili so podjetnejši, še posebej na sredini igrišča, tudi v napadu so si priigrali več (pol)priložnosti, ki pa so ostale neizkoriščene. V nadaljevanju so gostitelji nato zaigrali nekoliko bolje, nekajkrat se je moral izkazati vratar Vid Belec, mreži sta obmirovali.

Dobro so napadali 'drugo žogo'
"Prvi polčas je bil res dober, dobro smo stali. Priigrali smo si kar nekaj priložnosti, škoda, da nismo zabili gola. Ampak dobro, nogomet je tak. V celoti gledano fantje poslušajo, trudijo se po najboljših močeh, to se je videlo tudi na igrišču. Danes smo si upali malo več kot običajno. Tudi zadnja linija je odigrala dosti dobro, to je lepa popotnica za naprej. Bistvo je to, da imamo dobro vzdušje, fantje pa poslušajo in poskušajo delati to, kar se dogovorimo," je po tekmi v pogovoru z novinarjem Televizije Slovenija Anžetom Bašljem dejal Katanec in dodal: "Če igramo na tak način, ko igramo s štirimi zadaj, morajo igro voditi zadnji igralci. Če so oni samozavestni, če so močni na žogi, potem si jih nasprotni napadalci ne upajo napadati in imaš čas za razmislek - in vse je lažje. Če zadnji igralci delajo napake, kakovostna podaja ne pride do veznih igralcev. To je potem seveda problem. Moram reči, da smo prvi polčas dobro napadali 'drugo žogo', iskali 'drugo žogo', kar je izredno pomembno za samo strategijo."

Če igraš 60 minut, igraš 60 minut na polno
Švedska ni igrala v najmočnejši sestavi, v igri se je močno poznala odsotnost prvega zvezdnika ekipe Zlatana Ibrahimovića, ki zaradi poškodbe ni igral. "Ne zatiskam si oči, da je bila ta Švedska brez Ibrahimovića in levega bočnega napadalca, ki sicer standardno igrata. Ona sta zame njihova najboljša igralca. A kljub temu to ne zmanjšuje naše dobre igre in kombinatorike. Škoda pa, ker ga ne zabijemo," je pojasnil slovenski selektor in poudaril, da prijateljske tekme niso pretirano merodajne. "Kar se zgodi po petnajstih, dvajsetih minutah drugega polčasa, ni bistveno, ker pač zamenjaš šest igralcev, na pravi tekmi se to ne da. Praktično imamo vedno to težavo, da nekaterim po 15, 20 minutah drugega polčasa poide sapa, ampak to bomo do začetka kvalifikacij morali rešiti tako, da bo vsak vedel, kakšno ima vlogo. Če igraš 60 minut, igraš 60 minut na polno, potem pa bo prišel nekdo drug namesto tebe. Za pozitiven rezultat so zaslužni tudi tisti, ki trenirajo in mogoče ne dobijo priložnosti," je povedal.

Začel se je proces formiranja nove reprezentance
Katanec je priložnost ponudil kar nekaj novincem, nad igro katerih je bil zadovoljen. Gradi se nova generacija reprezentance. "Morali bomo še veliko delati, da bomo prišli do enega jedra nove reprezentance in da se bo vedelo, kdo komandira na igrišču, koga se sliši, da meni ne bo tega treba početi," je dejal in nadaljeval: "Začel se je proces formiranja neke nove reprezentance, ki bo trajal. Ne bo šlo prek ene, dveh ali desetih tekem. To je enostavno proces. Luka Krajnc je odigral izjemno dobro, Struna tudi. Praktično vsi. Po nekaj treningih smo bili kompaktni, za to jim lahko le čestitam." Katanec pričakuje težko preizkušnjo proti Turkom v nedeljo, upa pa seveda, da bo njegovim varovancem vendarle uspelo zatresti mrežo nasprotnika.

Krajnc: Pomagali smo drug drugemu
Med tistimi, ki so prvič oblekli reprezentančni dres, sta bila tudi Luka Krajnc in Rok Kronaveter. "Vsi smo dobro igrali. Pomagali smo drug drugemu, to se je videlo tudi rezultatsko. To je za nas pozitiven rezultat, ker je ekipa bolj ali manj nova, veliko je mladih, vsi so se odlično vključili v moštvo in to se je na igrišču tudi pokazalo," je v pogovoru za Val 202 Boštjanu Janežiču povedal Krajnc, Kronaveter je dodal: "Mislim, da smo igrali dobro, ustvarjali smo si priložnosti, na sredini smo imeli igralca več, tako da smo bili lahko dominantni. Mislim, da smo odigrali dober prvi polčas. Tudi v drugem ni bilo dosti slabše, mislim, da smo vseeno imeli dobro igro in smo lahko na splošno zadovoljni s predstavo."

Nedeljska tekma proti Turčiji bo zadnja preizkušnja pred začetkom kvalifikacij za SP 2018, ki jih bodo Slovenci odprli 4. septembra na gostovanju v Litvi.

Če igramo na tak način, ko igramo s štirimi zadaj, morajo igro voditi zadnji igralci. Če so oni samozavestni, če so močni na žogi, potem si jih nasprotni napadalci ne upajo napadati in imaš čas za razmislek - in vse je lažje. Če zadnji igralci delajo napake, kakovostna podaja ne pride do veznih igralcev.

Srečko Katanec
Slovenski nogometaši pustili dober vtis
Katanec: To je lepa popotnica za naprej