Ženski finale je bil razburljiv, v troboju za zmago pa je bila najuspešnejša Švedinja Stina Nilsson. Foto: EPA
Ženski finale je bil razburljiv, v troboju za zmago pa je bila najuspešnejša Švedinja Stina Nilsson. Foto: EPA
Katja Višnar v Ruki izpadla v četrfinalu
Katja Višnar za uvod sezone 17. v Ruki

Na prvi tekmi nove sezone svetovnega pokala, šprintu v klasičmi tehniki, se slovenski tekači niso izkazali. V boje na izpadanje se je uvrstila le Katja Višnar. 33-letnica je v svoji paradni disciplini v klasični tehniki v kvalifikacijah nastopila odlično, saj je dosegla četrti čas. Slabše pa jih je šlo v četrtfinalu, saj je v svoji skupini osvojila četrto mesto, a je bila prepočasna, da bi lahko računala na napredovanje po času. Končala je na 17. mestu.

"Dan se je začel res dobro, z zelo hitrimi kvalifikacijami, tudi smuči so bile perfektne. Videli pa smo, da je veliko ekip imelo težave s smučmi. Nekatere tekmovalke so imele preveč oprijema, nekatere premalo. Jaz sem imela odlične, perfektne smuči. V četrtfinalu mislim, da so mi fantje malce preveč namazali smuči. Že na vzponu sem videla, da imajo konkurentke hitrejše. Nato sem na vzponu želela pridobiti dobro pozicijo, a na ravnini pred ciljem sem videla, da mi smuči ne stečejo in mi je kar malo škoda," je komentirala edina slovenska dobitnica točk.

Vseeno je tekma v Ruki, kjer je pred tremi leti že stala na stopničkah, prinesla spoznanje, da je pripravljenost dobra: "Vidim, da forma je, sem močna, rezultat bi bil lahko precej boljši, če bi se vse poklopilo." Anamarija Lampič je bila 32,. Alenka Čebašek 52., Eva Urevc 73., Nika Razinger 88., Lea Einfalt pa 90. Vesna Fabjan bo sezono odprla prihodnji konec tedna v Lillehammerju. Pri moških je bil Miha Šimenc 80., Janez Lampič 94., Miha Dolar pa 114.

Zmage se je veselila Švedinja Stina Nilsson. V moški konkurenci je imel v finalu največ moči lanski dobitnik malega kristalnega globusa v šprintu Norvežan Johannes Kläbo, ki je dobil vse teke.

Vid Vrhovnik do prvih točk svetovnega pokala
Na tekmi nordijskih kombinatorcev (prav tako v Ruki) je zmagal Norvežan Espen Andersen pred rojakom Janom Schmidtom, tretji pa je bil Japonec Akito Vatabe. Že v uvodu je prve točke svetovnega pokala osvojil 18-letni Vid Vrhovnik, ki je bil po skoku na 21. mestu, v teku pa je izgubil pet mest in tekmovanje končal na 26. Za las je brez točke ostal Marjan Jelenko, zasedel je 31. mesto, po skoku je bil dve mesti boljši.


Šprint, klasično (M):                 
 1. J.-H. KLÄBO        NOR     2:47,96
 2. P. GOLBERG         NOR       +1,63
 3. C. HALFVARSSON     ŠVE        4,30
 4. R. HAKOLA          FIN        5,94
 5. F. PELLEGRINO      ITA        9,15
 6. S.-T. FOSSLI       NOR       17,61
                                      
Šprint, klasično (Ž):                 
 1. S. NILSSON         ŠVE     3:17,66
 2. S. BJORNSEN        ZDA       +0,27
 3. J. BELORUKOVA      RUS        0,93
 4. I. INGEMARSDOTTER  ŠVE        2,74
 5. K.-R. HARSEM       NOR        3,56
 6. K. PARMAKOSKI      FIN       18,65
 
Katja Višnar v Ruki izpadla v četrfinalu
Katja Višnar za uvod sezone 17. v Ruki