Trener Rijeke Matjaž Kek si lahko s svojimi varovanci že z osvojeno točko na tekmi naslednjega kroga proti Cibalii zagotovi naslov hrvaškega prvaka. Foto: EPA
Trener Rijeke Matjaž Kek si lahko s svojimi varovanci že z osvojeno točko na tekmi naslednjega kroga proti Cibalii zagotovi naslov hrvaškega prvaka. Foto: EPA
Marko Vešović
Črnogorski branilec Marko Vešović, ki barve Rijeke brani kot posojen nogometaš Spezie, je ob koncu prvega polčasa zadel za 2:0. Foto: EPA

Rečani, ki jih vodi nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek, so tako ohranili prednost petih točk pred drugouvrščenim Dinamom iz Zagreba – ta je doma z 2:1 premagal Istro 1961 – in lahko že v naslednjem krogu, ko bodo doma gostili predzadnjo Cibalio, potrdijo prvi naslov v klubski zgodovini.

Andrijašević in Vešović zadela za tri točke
Rijeka, ki je petkrat hrvaško prvenstvo sklenila na drugem mestu, v Koprivnici pred sredino tekmo ni slavila zadnja tri leta, je pot do zmage začela tlakovati v 14. minuti, ko je po predložku z leve strani iz neposredne bližine mrežo zatresel Franko Andrijašević. Gostitelji so imeli že pet minut pozneje priložnost, da izid izenačijo, a je vratar Andrej Prskalo nevaren poskus Heberja z roba kazenskega prostora ubranil. Gostje so nato vodstvo podvojili ob koncu prvega polčasa, ko je branilec Marko Vešović silovito sprožil z desne strani. Žoga je vratarja Antuna Markovića zadela v dlan, a je bil strel premočen, da bi ostalo pri minimalni prednosti Kekove ekipe. 0:2.

Dinamo na koncu trepetal za zmago
Prav lahko bi se zgodilo, da bi Rijeka že danes postala prvak, če bi Istra 1961 na Maksimiru iztržila remi. Tekma se je končala z zmago Zagrebčanov (2:1), a v končnici so imeli gostje izjemno priložnost za izenačenje. Dinamo je v 14. minuti v vodstvo popeljal Domagoj Antolić, ta je dosegel četrti zadetek v letošnji sezoni. Vodstvo Dinama je v 27. minuti s strelom s sedmih metrov podvojil najboljši strelec lige Armin Hodžić. Istra je v nadaljevanju, natančneje v 83. minuti, zaostanek zmanjšala na -1, ko je Nikola Prelčec s sijajnim udarcem presenetil vratarja Dominika Livakovića. V 88. minuti so bili gostje blizu izenačujočega zadetka, a je na veliko olajšanje domačih navijačev Parackijev strel z glavo za las obšel zagrebški gol.

Do konca hrvaškega prvenstva sta še dva kroga. V naslednjem se bo Rijeka doma pomerila s Cibalio, Dinamo bo gostoval v Osijeku, v zadnjem krogu pa se bosta najboljši ekipi letošnjega prvenstva udarili na Maksimiru.

Hrvaško prvenstvo, 34. krog:
SLAVEN BELUPO - RIJEKA 0:2 (0:2)

DINAMO ZAGREB - ISTRA 1961 2:1 (2:0)

Lestvica: Rijeka 85, Dinamo Zagreb 80, Hajduk in Osijek po 63, Lokomotiva 40, Slaven Belupo 38, Istra 33, Inter Zaprešić 28, Cibalia 20, Split 18.