Koprčani so zmagovalci pokala, Mariborčani pa državni prvaki. V nedeljo ob 20.00 se bodo v Kopru udarili za prvo lovoriko v sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Koprčani so zmagovalci pokala, Mariborčani pa državni prvaki. V nedeljo ob 20.00 se bodo v Kopru udarili za prvo lovoriko v sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Pučko
Matej Pučko je zadel za zmago Koprčanov na Islandiji. Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko so Koprčani sezono uspešno odprli z zmago (1:0) v Reykjaviku, se Mariborčani intenzivno pripravljajo na zahtevne prihajajoče izzive.

"Priprave potekajo po načrtu, le Arghus in Sallalich imata težave s poškodbami. Fantje so ambiciozni, delovni in maksimalno pripravljeni na vse napore. Upam, da se bosta Arghus in Sallalich čim prej vključila v delo," je na petkovi tiskovni konferenci povedal trener vijoličastih Ante Šimundža.

Mariborčani so v sklepni fazi priprav, vmes so doživeli dva neugodna poraza s Sturmom (2:5) in romunsko Astro (0:3), a se hitro pobrali z zmagama nad slovaškim Ružomberokom (2:0) in srbskim Radom (4:1).

Na treningih si pomagajo tudi z GPS-om
"Takrat je bila krivulja obremenitve na visoki stopnji. Nismo bili sproščeni,"
razlaga Šimundža, ki je pohvalil hitro reakcijo igralcev z zmagama na preostalih dveh tekmah. V tem pripravljalnem obdobju so vključili nove metode meritev pripravljenosti. "Imamo najsodobnejše naprave za meritev srčnega utripa, z GPS-sledilcem pa dobivamo vse informacije o igralcu. Te so za strokovni štab izjemnega pomena," pravi Marko Borko, ki skrbi za kondicijsko pripravo.

Jedro ekipe ostaja enako kot v prejšnji sezoni. Novinec v obrambi je Abel Gigli, o katerem športni direktor Zlatko Zahovič pravi: "V obrambi smo bili prisiljeni poiskati rešitve. Je igralec, ki pozna slovensko sceno, pokazal je kvaliteto, povečal bo konkurenco in zapolnil trenutno vrzel. Verjamem, da se bo hitro vključil." Dejal je še, da so se v mladinskih selekcijah okrepili s petimi talentiranimi slovenskimi nogometaši: "Mladinski pogon je za nas izjemno pomemben."

Kuban generalka pred Astano
Po nedeljski tekmi superpokala čaka Mariborčane 8. julija v Ljudskem vrtu generalka pred prvo evropsko preizkušnjo. Pomerili se bodo z ruskim prvoligašem Kubanom iz Krasnodarja. V taboru Maribora priznavajo, da jim je žreb drugega kroga kvalifikacij za Ligo prvakov namenil izjemno zahtevnega tekmeca iz dežele, ki v zadnjem obdobju veliko vlaga v nogomet. "Imajo vse, le rezultati manjkajo. Njihov proračun je izjemno visok, izgradnja stadiona je stala kar 185 milijonov dolarjev," trdi Zahovič.

Gajser in Pavlin na ogled Astane
Prva tekma z Astano bo 14. julija v Mariboru, povratna pa teden dni pozneje v daljnem Kazahstanu. Čaka jih izjemno napornih 180 minut igre, zraven še logistične priprave na pot v Kazahstan in privajanje na umetno travo tamkajšnjega stadiona. Zavedajo se, da jim ne bo lahko. Šimundža je povedal, da so zbrali prve informacije o Astani, a da bodo o Kazahstancih govorili šele po nedeljski tekmi s Koprom. Športni direktor Zahovič je povedal, da sta se v Kazahstan podala pomočnik trenerja Sašo Gajser in strokovni sodelavec Miran Pavlin, ki si bosta ogledala tekmo Astane v tamkajšnjem prvenstvu. Astana je trenutno tretja. "Nič ne bo prepuščeno naključju, igralci bodo, tako kot do zdaj, dobili vse informacije," je prepričan Zahovič.

Poskušali od daleč in zadeli
Četrtkov junak Kopra na Islandiji je bil edini strelec Matej Pučko. “Že pred tekmo smo se dogovorili, da bomo skušali čim več streljati z razdalje. Ko se mi je ponudila priložnost, sem ustrelil in na srečo zadel. Veseli me, da je tako. To je zagotovo eden najbolj pomembnih golov v moji karieri in želim si, da bi dobro predstavo tukaj na Islandiji potrdili tudi na Bonifiki,” je 21-letni Prlek po tekmi povedal za klubsko spletno stran.

Zadovoljen je bil tudi trener Rodolfo Vanoli: "Vesel sem za vso ekipo in še posebej za Pučka. Verjel sem v moje fante in niso me izneverili. Tekma ni bila lahka, ker je bil teren slab in vremenske razmere neugodne. Kljub vsemu smo delo opravili z odliko, a povratna tekma ne bo formalnost."

Z 11 stopinj na več kot 30
Kapetan Ivica Guberac je izpostavil, da pri 11 stopinjah Celzija (v nedeljo bo seveda veliko bolj vroče) niso blesteli in da so lahko precej boljši: "Težko je bilo igrati proti nasprotniku, ki ga ne poznaš dobro. Imajo nekaj dobrih igralcev, vse pa se vrti okrog Taskovića in Tofta. V drugem polčasu smo ju dobro ustavili.”

Damir Hadžič je dejal, da jih Vikingur ni presenetil, saj so vedeli, kako igrajo: "Kljub temu smo rabili nekaj časa, da se privadimo na težke razmere - dež, moker in neraven teren. Na začetku smo imeli malo težke noge in nismo bili pravi, nato pa smo zaigrali bolje. Priigrali smo si pet priložnosti in povsem zasluženo zmagali. Verjamem v napredovanje.”

SUPERPOKAL, Koper, nedelja ob 20.00:
LUKA KOPER - MARIBOR