Svetovno prvenstvo v judu bo potekalo do četrtka. Foto: EPA
Svetovno prvenstvo v judu bo potekalo do četrtka. Foto: EPA

Slovenske barve je v kategoriji do 90 kilogramov zastopal David Kukovica, ki je bil v prvem krogu prost, v drugem pa ga je ugnal Američan Colton Brown.

26-letni Mariborčan in Brown, nosilec odličij z zadnjih treh vseameriških prvenstev, sta se do zdaj pomerila le pred tremi leti v četrtfinalu svetovnega pokala v Tunisu. Ob Kaspijskem morju je Brown bilanco medsebojnih borb povišal na 2:0 v zmagah.

V izenačenem dvoboju z nekaj nevarnimi poskusi na obeh straneh je Američanu v tretji minuti dvoboja uspelo slovenskega reprezentanta zgrabiti v končni prijem in ura je odštela sekunde do odločilnega gonga. "Počutil sem se dobro. Težko rečem, kaj točno je šlo narobe, potrebna bo analiza s trenerjem. Taktično nisem delal slabo, vse do tistega padca. Takrat sem nasprotniku dopustil, da pelje svojo borbo, načrt pa je bil drugačen, a v nekem trenutku mi je vsilil svoj način in me prisilil v napako," je dejal Kukovica.
Svetovni podprvak Mihael Žgank, ki je lani v Budimpešti osvojil prvo slovensko moško odličje na svetovnih prvenstvih, je prvič nastopil v kimonu s turško zastavo pod imenom Mikhail Özerler. Po treh zmagah ga je v odločilni borbi za četrtfinale in popoldanski boj za odličja ustavil Gruzijec s španskim potnim listom Nikoloz Šeradišvili, ki se je gladko zavihtel v polfinale.

V torek bo slovenske barve na SP-ju branila Klara Apotekar v kategoriji do 78 kilogramov.