Philipp Lahm bo po koncu letošnje sezone sklenil bogato nogometno kariero. Foto: Reuters
Philipp Lahm bo po koncu letošnje sezone sklenil bogato nogometno kariero. Foto: Reuters

Menim, da lahko do konca sezone še igram na najvišji ravni, potem pa ne več. Povsem jasno mi je, da bom po sezoni sklenil nogometno pot. O tem sem razmišljal že lani, vsakič znova sem se vprašal, ali lahko še nadaljujem.

Philipp Lahm
Philipp Lahm in Bastian Schweinsteiger
25. maj 2013 na Wembleyju - Lahm je dvignil pokal za zmago v Ligi prvakov. Foto: EPA
Philipp in Claudia Lahm
Z ženo Claudio Lahm. Foto: Reuters

33-letni Bavarec, ki je član Bayerna že vso kariero (med letoma 2003 in 2005 je kot posojen nogometaš branil barve Stuttgarta), se je sestal s predsednikom kluba Ulijem Hoenessom, izvršnim direktorjem Karl-Heinzem Rummeniggejem in njegovim pomočnikom Christianom Dreesnom. Dogovoril se je, da bo letos poleti končal kariero, čeprav ima veljavno pogodbo še za dodatno sezono.

"Menim, da lahko do konca sezone še igram na najvišji ravni, potem pa ne več. Povsem jasno mi je, da bom po sezoni sklenil nogometno pot. O tem sem razmišljal že lani, vsakič znova sem se vprašal, ali lahko še nadaljujem," je priznal Lahm, ki je za Bayern do danes nastopil na 501 tekmi, dosegel je 16 zadetkov.
"Lahm je o svoji odločitvi izvršnega direktorja Karla Heinza Rummeniggeja obvestil že v petek, vendar z novico še nismo šli v javnost, ker smo imeli v soboto pomembno prvenstveno tekmo s Schalkejem. V ponedeljek se je sestal nadzorni odbor kluba, toda ker smo v v torek igrali še pokalno tekmo z Wolfsburgom, smo o tem želeli spregovoriti šele danes," je pojasnjeval Hoeness.

Uspehe dosegal kot po tekočem traku
Lahm bo v zgodovino odšel kot eden najuspešnejših nogometašev v zgodovini nemškega nogometa. Sedemkrat je osvojil naslov nemškega prvaka, šestkrat pokal, ligaški pokal je osvojil leta 2007, v letih 2010, 2012 in 2016 nemški superpokal, uspešen pa je bil tudi na mednarodnih tekmovanjih. Ligo prvakov in evropski superpokal je osvojil leta 2013, prav tako je z Bayernom slavil v finalu svetovnega klubskega prvenstva. Z nemško reprezentanco je leta 2008 osvojil naslov evropskega podprvaka, šest let pozneje pa je v Braziliji postal svetovni prvak.

Letos lahko desni bočni branilec osvoji še tri naslove - Bundesligo, nemški pokal in Ligo prvakov. V prvenstvu ima Bayern po 19 krogih štiri točke naskoka pred Leipzigom, v nemškem pokalu bo zaigral v četrtfinalu, v Ligi prvakov pa ga v osmini finala čakata obračuna z Arsenalom.

Tudi športni direktor ne bo postal
Predsednik Hoeness je bil v sredo zvečer presenečen, ko so ga po bledi predstavi Bayerna ob zmagi nad Wolfsburgom z 1:0 v osmini finala nemškega pokala, vsi novinarji spraševali o prihodnosti Lahma.
Sijajni branilec je bil edini kandidat za mesto športnega direktorja, ki je po odhodu Matthiasa Sammerja lani poleti ostalo prazno. S Hoenessom sta opravila nekaj pogovorov, a Lahm ne bo prevzel tega odgovornega mesta, saj nima nobenih menedžerskih izkušenj.

Menim, da lahko do konca sezone še igram na najvišji ravni, potem pa ne več. Povsem jasno mi je, da bom po sezoni sklenil nogometno pot. O tem sem razmišljal že lani, vsakič znova sem se vprašal, ali lahko še nadaljujem.

Philipp Lahm