Žan Kranjec, zmagovalec letošnjega veleslaloma za svetovni pokal v Saalbachu. Foto: EPA
Žan Kranjec, zmagovalec letošnjega veleslaloma za svetovni pokal v Saalbachu. Foto: EPA

Kranjec je na najlepši mogoči način potegnil črto pod izjemno uspešen dan za slovensko alpsko smučanje. Potem ko je Ilka Štuhec dobila superveleslalom v Val Gardeni, je z neustrašnim in brezkompromisnim nastopom v finalni vožnji prvo mesto v Saalbachu osvojil tudi on.

Premagal velikega Hirscherja

Pred začetkom letošnje sezone je bil Žan Kranjec dobro razpoložen. Priprave so bile uspešne, z materialom je bil zadovoljen, prav tako s formo. Za MMC Podrobno je pojasnil, da je pripravljen omajati kult nepremagljivosti Marcela Hirscherja. "Vsak je premagljiv, res pa je, da je Marcela (Hirscherja) zelo težko premagati. A pred vsako tekmo verjamem, da je to mogoče," je povedal. 26-letniku je to uspelo v Saalbachu, na četrtem veleslalomu sezone.

Na krstno zmago v svetovnem pokalu je moral čakati kar sedem let, devet mesecev in 13 dni, a čakanje je bilo danes poplačano z obrestmi. Na nekaterih prejšnjih tekmah si je prismučal dobro izhodišče v finalu, kjer pa mu je nato vselej nekaj malega zmanjkalo za zares vrhunsko uvrstitev. Tokrat je šel na vse ali nič in ‒ slavil!

Dvojnemu slavju na isti dan tekem za svetovni pokal v alpskem smučanju v moški in ženski konkurenci smo bili Slovenci sicer že priča 20. februarja 2000, ko sta na najvišjo stopničko stopila Matjaž Vrhovnik v Adelbodnu in Špela Pretnar v Aareju (oba v slalomu).

Kranjec zmagovalec Saalbacha!
Sorodna novica Zgodovinski dan: Po Ilki na vrhu tudi Žan Kranjec!

Brez dobre pripravljenosti uspeh ne bi bil možen
Po tekmi je bil Kranjec ‒ razumljivo ‒ nasmejan do ušes. "Vse poletje sem med pripravami smučal dobro, po začetku sezone pa tega s treningov nisem prenesel na tekme. Danes je bilo treba tvegati vse. Smučal sem res dobro, naredil sem sicer nekaj napak, a za zmago je bilo ključno to, da sem napadel na vso moč in smučal dobro," je dejal in poudaril, da je v svetovnem pokalu za dobre rezultate med drugim potrebna tudi dobra regeneracija po napornem ritmu tekem in treningov: "Regeneracija za tekme je zelo pomembna. Še posebej za današnjo, ki je imela zelo dolgi progi. Pomembni sta mirna glava in dobra pripravljenost. Če ne bi bil dobro pripravljen, zadnjega dela proge ne bi odsmučal tako dobro, kot sem."

Nasledil Borisa Strela

Kranjec je v Saalbach-Hinterglemmu postal prvi alpski smučar z veleslalomsko zmago za svetovni pokal v zgodovini samostojne Slovenije. To je sicer šele druga slovenska moška zmaga v tej disciplini in prva po zmagoslavju Borisa Strela v Cortini d'Ampezzo 15. decembra 1981.

Nov obraz na najvišji stopnički
V prejšnjih sezonah svetovnega pokala smo bili v moški konkurenci priča dominantnosti določenih alpskih smučarjev, še posebej Avstrijca Marcela Hirscherja, ki pa je tokrat končal na zanj skromnem 6. mestu. "V zadnjih nekaj letih se je nekaj mlajših smučarjev približalo svetovnemu vrhu, nekaterim ga je uspelo celo kdaj doseči. Samo še vprašanje časa je bilo, kdaj se bo na stopničkah pojavil novi obraz," je še povedal smučar iz Bukovice pri Vodicah.

Je Hirscher, ki je osvojil skoraj vsako tekmo, in smo ostali fantje. Zato sem res vesel, da sem se tokrat uvrstil pred njim in da sem jaz zmagal in ne Marcel Hirscher.
Žan Kranjec

Vesel, da je premagal Hirscherja
Kranjec je pred zgodovinskim uspehom v Saalbachu le enkrat do zdaj stal na stopničkah, in sicer lani, 17. decembra, v Alta Badii, ko je bil tretji. "Zavedam se svojega smučanja, mislim, da kar dobro smučam. Vendar pa res nikoli ne veš, ali lahko premagaš Marcela. Je Hirscher, ki je osvojil skoraj vsako tekmo, in smo ostali fantje. Zato sem res vesel, da sem se tokrat uvrstil pred njim in da sem jaz zmagal in ne Marcel Hirscher," je pojasnil 26-letnik in razkril, da mu je avstrijski serijski zmagovalec po tekmi tudi čestital: "Prišel je do mene in mi rekel, dobro opravljeno delo, odlično smučanje in da je vesel zame."

Zdravljica za zmago Žana Kranjca

Pozna se poletno delo in delo zadnjih let
Veleslalomska preizkušnja v Saalbachu je bila izjemno naporna. Proga je bila zapletena in dolga, takoj je postalo jasno, da bo tekmo lahko dobil le vrhunsko pripravljen smučar. "Bil je izredno dolg veleslalom. Na srečo sem imel dosti moči, da sem lahko do zadnjih vrat dobro oddelal. Pozna se poletno delo, delo zadnjih let, da dobro delam kondicijo," je poudaril. O pričakovanjih pred in med tekmo je še pojasnil: "Želiš si in upaš, da boš med najboljšimi, a nikoli ne veš, kako se bo tekma razpletla, točno kakšni bodo pogoji, sneg, ne moreš vedeti. Edino, kar je, je to, da se pripraviš, kolikor se lahko, da pokažeš tisto, kar znaš, in potem upaš, da je to dovolj za dober rezultat. Po prvi vožnji sem imel soliden rezultat, bila je solidna vožnja, ni bila optimalna, a bil je dober položaj za napad. Ko sem gledal prve fante, ki so štartali v drugi vožnji, sem si rekel, da so težki pogoji, a sem se dobro pripravil. Vedel sem, da je to edini način za dober rezultat, da res pokažeš tisto, kar znaš, daš od sebe 100 odstotkov. Danes mi je to uspelo in sem izredno vesel."

"Predvsem sem bil vesel, ponosen. Za take trenutke treniram, garam. Težke dneve imaš za sabo in potem ti takšni trenutki res veliko pomenijo in poplačajo vse stvari za nazaj," je še povedal za konec.

Bergant ponosen na svojega varovanca
Glavni trener slovenske moške reprezentance Klemen Bergant je bil navdušen nad nastopoma svojega varovanca. "Zmagati ni kar tako, večina tekmovalcev, ki se ukvarja s tem športom, nikoli na zmaga v svetovnem pokalu," je dejal in pojasnil, da je šlo v Saalbachu za zelo težko veleslalomsko tekmo: "Pogoji, prelomnice, strmine, ravnine. Pokazal je, da nima ozkega smučarskega znanja, ampak zelo širokega. Zmagati na taki tekmi, ki ima čisto vse notri, je seveda neverjetno dobro. Zelo sem vesel in ponosen nanj, ker je tudi v drugi vožnji po dobrem izhodišču napadal, delal napake in po vseh tem še naprej napadal, se pravi od vrha do dol. Konec koncev je bil zato tudi dobro poplačan. Vesel sem zanj, da mu je to uspelo."

Kranjec: Zelo sem vesel za prvo zmago in upam, da ne edino