Markus Rosenberg je bil nerešljiva uganka za nogometaše Salzburga. Foto: Reuters
Markus Rosenberg je bil nerešljiva uganka za nogometaše Salzburga. Foto: Reuters

V drugi izdaji Lige prvakov za Maribor se resnično obeta šest spektakularnih tekem. Pri samem poteku žreba velja opozorilo, da je lahko iz ene države v skupini en sam klub. Maribor je s svojim koeficientom 16,200 in predvsem s pedigrejem zagotovo najbolj zaželen nasprotnik iz 4. bobna, v katerem imajo vijoličasti višji količnik edino od Monaca in Malmöja, ki je razblinil sanje Kevina Kampla in Salzburga.

Alexis Sanchez
Alexis Sanchez je Arsenal popeljal v Ligo prvakov. Foto: Reuters
Aritz Aduriz
Aritz Aduriz je pokopal Napoli. Foto: EPA

Veliko pozornosti so na tekmi poželi slovenski sodnik Damir Skomina in njegovi pomočniki, ki so poskrbeli za nekaj spornih odločitev, prva se je zgodila že v 10. minuti, ko je Primorec pokazal na belo točko.

V nadaljevanju so tudi Salzburžani zahtevali 11-metrovko, a je Skomina menil drugače. Avstrijci so sicer imeli srečo, da so tekmo končali s polno postavo, saj bi si Naby Keita za zverinski štart v prvem polčasu zagotovo zaslužil predčasno pot pod prhe.

Skomina podaril 11-m Malmöju
Tekma se za Salzburg ni dobro začela, saj so gostitelji že v 11. minuti povedli, potem ko jim je 11-metrovko podaril slovenski sodnik Damir Skomina. Ta je na veliko jezo Avstrijcev pokazal na belo točko, potem ko je v kazenskem prostoru vratar Peter Gulacsi podrl vtekajočega Magnusa Erikssona, ki je žogo pred njim z vso močjo brcnil v gol-avt. Mrežo je z 11 metrov suvereno zatresel Markus Rosenberg. Madžarski vratar ni imel svojega večera, že nekaj minut pozneje je moral še drugič po žogo v svojo mrežo, tokrat ga je premagal Eriksson, ki je z velike razdalje sprožil 'iz prve' in z volejem krasno zadel za 2:0.

Ob sorazmerno nepovezani igri je do konca odmora največ pozornosti požel grob štart Salzburgovega Nabyja Keitaja, ki je s podplatoma obeh nog štartal na nogo Rosenberga. Štart, ki je bil vreden izključitve, je bil kaznovan zgolj s kartonom rumene barve.

Rosenberg dokončal delo
Na začetku drugega polčasa je Skomina za nekaj minut prekinil tekmo, saj so domači navijači za Gulacsijevim golom prižgali bakle in zadimili avstrijsko polovico. Po vnovičnem začetku je Salzburg zagospodaril na zelenici, ves čas je oblegal vrata Robina Olsena, po dobri uri igre je Kampl zahteval 11-metrovko, potem ko je švedski branilec v kazenskem prostoru igral z roko, a je Skominova piščalka ostala nema. Še več, zaradi ugovarjanja je Kampla kaznoval z rumenim kartonom. Avstrijskemu prvaku se je mudilo, vse bolj je pritiskal na obrambo Švedov, ki pa so v 84. minuti 'pičili' iz protinapada. Napako na sredini igrišča je storil Alan, v protinapad je zdrvel Simon Kroon, ki je podal pred vrata, tam pa je Rosenberg, ki je v že v prejšnjem predkrogu z dvema goloma potopil praško Sparto, lepo preigraval in zadel v prazno mrežo. Šah mat v dveh potezah in tudi dokončno slovo Salzburga od Lige prvakov. Malmö je prvi švedski klub v Ligi prvakov po Helsingborgsu, ki mu je uspelo prodreti med elito leta 2000.

V Ligi prvakov tudi Arsenal
Uvrstitve v Ligo prvakov se veselijo tudi na Emiratesu, kjer je Arsenal z minimalno zmago izločil Bešiktaš. Edini zadetek na tekmi je v zaključku prvega polčasa dosegel Alexis Sanchez, ki se je odlično znašel v kazenskem prostoru in z diagonalnim strelom žogo hladnokrvno spravil za hrbet nemočnega Tolge Zengina. Topničarji, ki so bili ves čas boljši nasprotnik in bi lahko s poljubom sreče vodili tudi z dvema goloma razlike ali več, so srečanje končali z igralcem manj, potem ko je bil zaradi drugega prejetega rumenega kartona v 75. minuti izključen branilec Mathieu Debuchy. Londončani so se v skupinski del Lige redno uvrščajo vse od leta 1998.

Med evropsko elito bo zaigral tudi Ludogorec iz Razgrada, za katerega igra Roman Bezjak. Bolgarski klub je šele po izvajanju 11-metrovk strl odpor Steaue iz Bukarešte (7:5). Bezjak je igral do 77. minute.

Liga prvakov, 4. predkrog, prvaki:
LUDOGOREC - Steaua * 7:5 (1:0, 0:0) 0:1
Wanderson 90.
RK: Stojanov 118./Ludogorec
Bezjak (Ludogorec) je igral do 77. minute.
* - po 11-metrovkah

MALMÖ - Salzburg 3:0 (2:0) 1:2
Rosenberg 10./11-m, 84., Eriksson 19.

Malmö:
Olsen, Tinnerholm, E. Johansson, Helander, Konate, Eriksson (72./Kroon), E. Adu, Halsti, Forsberg, Thelin (72./Mehmeti), Rosenberg.

Salzburg: Gulacsi, Schwegler, Ramalho, Ilsanker, Hinteregger, Kampl, Leitgeb (78./Lazaro), Keita (46./Ankersen), Bruno (66./Sabitzer), Alan, Soriano.

Sodnik: Damir Skomina (Koper)


Neprvaki:
ARSENAL - Bešiktaš 1:0 (1:0) 0:0
Sanchez 45.
RK: Debuchy 75./Arsenal

Arsenal: Szczesny, Debuchy, Monreal, Flamini, Mertesacker, Koscielny, Özil (76./Chambers), Oxlade-Chamberlain, Sanchez, Wilshere.

Bešiktaš: Zengin, Köybasi, de Morais Motta, Ozyakup, Franco, Gülüm, Hutchinson, Kavlak (77./Uysal), Ba, Pektemek (88./Tosun), Sahan (63./Tore).

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)


BAYER LEVERKUSEN - Köbenhavn 4:0 (3:0) 3:2
Son 2., Calhanoglu 7., Kiessling 31./11-m, 66.

ATHLETIC BILBAO - Napoli 3:1 (0:0) 1:1
Aduriz 61., 69., Ibai Gomez 74.; Hamšik 47.

V krepkem tisku je izid prvih tekem.


Razporeditev po bobnih pred četrtkovim žrebom v Monte Carlu (ob 17.45):

1. boben: REAL MADRID (161 točk), BARCELONA (157), BAYERN (154), CHELSEA (140), BENFICA (129), ATLETICO MADRID (119), ARSENAL (113), PORTO (105);

2. boben: SCHALKE (95), BORUSSIA DORTMUND (82), JUVENTUS (80), PARIS ST. GERMAIN (80), ŠAHTAR DONECK (78), BASEL (75), ZENIT ST. PETERBURG (74), MANCHESTER CITY (73);

3. boben: BAYER LEVERKUSEN (70), OLYMPIACOS (68), CSKA MOSKVA (67), AJAX (62), LIVERPOOL (59), SPORTING LIZBONA (58), GALATASARAY (55), ATHLETIC BILBAO (55);

4. boben: MARIBOR (16,200), ANDERLECHT (50), ROMA (40), APOEL (38), BATE BORISOV (34), LUDOGOREC (18), MONACO (11), MALMÖ (6).

V drugi izdaji Lige prvakov za Maribor se resnično obeta šest spektakularnih tekem. Pri samem poteku žreba velja opozorilo, da je lahko iz ene države v skupini en sam klub. Maribor je s svojim koeficientom 16,200 in predvsem s pedigrejem zagotovo najbolj zaželen nasprotnik iz 4. bobna, v katerem imajo vijoličasti višji količnik edino od Monaca in Malmöja, ki je razblinil sanje Kevina Kampla in Salzburga.