Pretres v argentinski reprezentanci je popoln. V nekaj minutah so se upokojili Messi, Agüro in Mascherano. Foto: Reuters
Pretres v argentinski reprezentanci je popoln. V nekaj minutah so se upokojili Messi, Agüro in Mascherano. Foto: Reuters
Leo Messi, kapetan Argentine
Pri 29-letih je globoko razočarani kapetan, ki je v resnici res alfa in omega Argentine, dejal, da je reprezentančne zgodbe konec. Dejanje, ki ga nogometni nori Argentinci ne znajo oprostiti. Foto: Reuters
Leo Messi - Claudio Bravo
Ali je zgrešena enajstmetrovka v vlogi prvega izvajalca strelov z bele točke za Argentino v finalu jubilejne Cope Americe res zadnje reprezentančno dejanje Messija? V 112 članskih nastopov je dosegel rekordnih 55 golov, zaigral v štirih finalih, a ni osvojil niti ene lovorike. Foto: Reuters
Poraz, ki je zatresel temelje Argentine
Messi po porazu šokiral s slovesom od Argentine

Enako odločitev so novinarjem po bolečem porazu napovedali še Sergio Agüero, Javier Mascherano in Gonzalo Higuain.

"To so že štirje finali. Poskušal sem vse. Najbolj sem si želel naslova z Argentino. Ni šlo, zame je vse končano," je še vroč po porazu po enajsmetrovkah povedal Messi, ki je prav tako zgrešil strel z bele točke.

Tretji zaporedni poraz v finalu
Argentinci so izgubili tretji finale v zaporednih letih. Najprej jih je leta 2014 v finalu svetovnega prvenstva premagala Nemčija, lani v finalu južnoameriškega prvenstva po enajstmetrovkah Čile, letos na jubilejnem 100. prvenstvu v ZDA pa so Čilenci slavili po istem scenariju. Messi je igral tudi v finalu Cope Americe leta 2007, ko je bila Brazilija boljša z 0:3.

"Tako je verjetno najbolje za vse"
"Zame so to najtežji trenutki. V slačilnici po tekmi sem premišljeval in ugotovil, da reprezentanca ni zame. Tako čutim zdaj, veliko razočaranje po novem izgubljenem finalu. Zgrešil sem pomembno enajstmetrovko. Z mano je konec. Tako je verjetno najbolje za vse, saj finala očitno ne znamo dobiti," je povedal Messi, ki ima na klubski ravni vse mogoče lovorike, na reprezentančni pa med člani niti ene. Z Argentino je leta 2005 postal svetovni mladinski prvak, leta 2008 pa je osvojil olimpijsko zlato v Pekingu, nato pa nanizal omenjene štiri finalne poraze.

Albiceleste izgubil še Aguera in Mascherana
Po Messijevih besedah je iz slačilnice gavčev prišla novica, da se je reprezentančno upokojil tudi 32-letni branilec Javier Mascherano, nato pa še 28-letni napadalec Sergio Agüero, ki je prišel v igro namesto Gonzala Higuana, ki se naj bi tudi poslovil od La Albicelesta.

Prav Higuain je bil spet največji osmoljenec tekme, saj je v tretjem finalu znova zapravil najlepše priložnosti Argentine. "Šef" in Kun sta sicer druga voditelja belo-modre nogometne velesile in Messijeva osebna prijatelja. Vratar Sergio Romero meni, da je bil Messi pri izjavi o upokojitvi prehiter: "To je izrekel v trenutku, ko je bil še vroč. Bil je popolnoma na tleh. Takega ga v slačilnici še nisem videl."

Ostra bodica proti lastni nogometni zvezi
Messi je v četrtek na družabnem omrežju Instragram izstrelil strupeno puščico proti vodstvu Argentinske nogometne zveze (Afa), potem ko se je zataknilo pri letalskem prevozu iz Houstona v New Jersey, kjer je potekal finale. "Spet čakamo na letalo. Kakšna katastrofa je argentinska zveza, o moj Bog." In ravno v dogodkih v in okoli Afe gre iskati ozadje šokantne Messijeve odločitve.

Kaos po smrti dona Julia, ki je pral denar za Fifo
Afa namreč že dve leti deluje povsem kaotično na reprezentančnem področju, še bolj pa na klubskem. Ko je pred dvema letoma umrl Julio Grondona, ki je bil kar 35 let predsednik zveze in večino obdobja tudi vplivni podpredsednike Fife, so namreč ravno začele prihajati na dan koruptivne podrobnosti iz delovanja svetovne nogometne zveze. Smrt je odrešila Grondono, ki bi moral biti zaradi količine prenesenih sredstev prvoobtoženi v aferi Fifa, ni pa to prizaneslo zvezi, ki je bila kljub visokim prihodkom na robu likvidnosti. Milijoni so poniknili, predvsem v sumljivih pogodbah s podjetji, povezanimi z Grondonovo družino in njihovimi prijatelji.

Novi predsednik skušal zavzeti še Afo
Ob političnem zasuku v Argentini je dokončno počilo tudi v nogometni politiki. Novi predsednik države Mauricio Macri, predtem najuspešnejši klubski predsednik Boce Juniors, je suspendiral volitve napovedane za 30. junij in skušal vpeljati prisilno upravo. Samo dva dni pred jubilejno Copo Americo je ogrožena Afa zagrozila, da bo zaradi vmešavanja politike bojkotirala turnir v ZDA. Začasni predsednik je bil Luis Segura je bil v četrtek obtožen zlorab pri prodaji televizijskih in medijskih pravic. Na koncu je ekspresno posredovala Fifa - novi predsednik Giani Infantino je že v petek imenovala novega začasnega vodjo Damiana Dupielleta z nalogo, da kot šef tako imenovanega normalizacijskega odbora počisti nogometno hišo.

Messi (ne)hote sili Afo v katarzo
A hitro se je izkazalo, da gre za Grondonovega učenca, kar je sprožilo ofenzivo vladi naklonjenih medijev in nadaljevanje upora vplivnih klubov, ki zahtevajo nov začetek, revizijo in predvsem novo delitev položajev ter denarja. Medtem Fifa Argentini grozi celo s suspenzom in izključitvijo iz vseh tekmovanj. In Messijeva šokantna reprezentančna upokojitev v državi, kjer je nogomet najpomembnejša stvar in religija, bo hočeš-nočeš postala sredstvo boja za prenovo in prevlado v Afi.

Prva izjava Messija v španščini za TyC Sports: "Z reprezentanco sem zaključil"

Poraz, ki je zatresel temelje Argentine
Messi po porazu šokiral s slovesom od Argentine