Rade Mijatović je pozitivno ocenil delo Srečka Katanca, kdo bo njegov naslednik, pa se bo po temeljitih pogovorih z vsemi kandidati odločil v naslednjih tednih. Foto: BoBo
Rade Mijatović je pozitivno ocenil delo Srečka Katanca, kdo bo njegov naslednik, pa se bo po temeljitih pogovorih z vsemi kandidati odločil v naslednjih tednih. Foto: BoBo
Udovič in Laurenčič ocenila delo Katanca

Srečko Katanec je na poslovilni novinarski konferenci predlagal, naj bo njegov naslednik pomočnik Tomaž Kavčič. Mijatovićevo mnenje? "Logično, da predlagaš, da pomočnik prevzame tvoje mesto. S tem predlogom sprva nisem bil seznanjen, šele kasneje mi je Katanec povedal, da bi bilo primerno, da Kavčič prevzame to mesto. Javnost pričakuje preudarno ukrepanje pri izbiri selektorja. Ne bežim od odgovornosti, vsekakor pa je tudi Tomaž Kavčič primeren kandidat. Je korektna oseba, strokovna, zelo dobro je vodil mlado reprezentanco in veliko reprezentantov je šlo skozi njegov trenažni proces. Zadeva je odprta, treba se bo pogovoriti s kandidati."

V MMC-jevi anketi ima daleč največjo podporo javnosti Matjaž Kek. "Glede na njegove rezultate je vsekakor primeren kandidat," razmišlja Mijatović. Kaj pa morebiten tujec? "Slovenijo je na vsa tri največja tekmovanja pripeljal domač selektor, kar kaže, da imamo strokovnjake. A če gre za primerno osebo, ne vidim težav v tujcu." Ali drži, da bi Robert Prosinečki, ki se ga tudi omenja med kandidati za selektorja, zahteval 800 tisoč evrov na leto? "Tega ne vem, je pa finančno stanje NZS-ja zelo v redu. A tako visokih številk si le ne moremo privoščiti."

Mijatović, ki ga je v studiu TV Slovenija "zasliševal" Anže Bašelj, meni, da sta zadnji tekmi (Anglija, Škotska) pokazali, da je reprezentanca imela ustrezno kakovost in bi s kančkom sreče lahko prišla v dodatne kvalifikacije, žal pa je imela nekaj res slabih trenutkov v gosteh: "Na Škotskem slaba igra in slab rezultat, na Slovaškem si niti po igri niti po pristopu nismo zaslužili več."

Slovenija je prepogosto dobivala zadetke v finišu: "V izdihljajih tekme smo dobivali gole. Zmanjkal je kanček sreče. Na nekaterih tekmah bi lahko tudi ob pogumnejšem pristopu osvojili več točk." Kaj pa Srečko Katanec? Kako bi predsednik NZS-ja ocenil njegovo delo? "Reprezentanca, ki jo je zapustil, je zelo dobra. Opravil je menjavo generacij. Naslednik bo imel dobro osnovo, v 80 odstotkih selekcionirano ekipo, relativno mlado, in verjamem, da se bo z novim selektorjem uvrstila že na naslednje evropsko prvenstvo."

Kar nekaj očitkov je bilo, da selektor Srečko Katanec ni imel najboljšega odnosa z igralci, kar pa Mijatović zanika: "Sodeloval sem na vseh reprezentančnih akcijah. Odnos je bil primeren, vzdušje je bilo pred vsako tekmo v redu. Presenečen sem bil, da se je na Škotskem in Slovaškem na igrišču potem odvijalo drugače, kot je bilo slutiti pred tekmo."

Posebno poglavje je bil v tem kvalifikacijskem ciklusu Kevin Kampl. Bo še igral v slovenskem dresu? "Kampl je imel kar nekaj težav s poškodbami, ukvarjal se je tudi s prestopom (v Leipzig, op. p.). Če ga bo novi selektor želel imeti, bomo to gotovo zagotovili."

Prvo tekmo pod novim selektorjem (prijateljsko) bo reprezentanca odigrala spomladi.

Udovič in Laurenčič ocenila delo Katanca