Edo Murić v Ligi ABA trenutno dosega nekaj več kot 16 točk v povprečju. Foto: www.alesfevzer.com
Edo Murić v Ligi ABA trenutno dosega nekaj več kot 16 točk v povprečju. Foto: www.alesfevzer.com
Edo Murić
Že na prvi tekmi v novem dresu se je pomeril s Krko, kjer je igral pred odhodom v Partizan. Novomeščani so prvič v gosteh premagali črno-bele. Foto: Liga ABA
Union Olimpija
Olimpija je Partizana nadigrala s kar 29 točkami razlike in razkrila številne slabosti Beograjčanov. Murić upa, da bo Partizan čim prej poiskal rešitve in pripeljal okrepitve. Že na naslednji tekmi bo ekipi pomagal Milan Mačvan. Foto: www.alesfevzer.com
Edo Murić o prvih mesecih v Partizanu
Union Olimpija razbila Partizan v Stožicah

Najuspešnejši klub jadranske lige, ki je regionalno tekmovanje osvojil kar šestkrat, je v prvih štirih krogih Lige ABA le enkrat zmagal, nazadnje pa doživel visok poraz proti Olimpiji (87:58). Letos sta Partizana premagala oba slovenska predstavnika v jadranski druščini, saj je v Pionirju zmago slavila tudi Krka: "Olimpija je imela neverjeten dan. Zadeli so vse, kar so želeli. Morda sta jim tisti dve trojki ob koncu polčasa nekoliko dvignili samozavest. Ko začne eden zadevati, je lažje tudi drugim. S tistim metom, ki ga je Mahkovic zadel iz avta, je bilo vse jasno. Nimamo kaj. Treba je gledati naprej in čakamo okrepitve, kajti tako ne gre več naprej."

Partizan je z zmago gostov nad Szolnokijem začel sezono, zdaj pa je nanizal štiri zaporedne poraze, saj je visoko izgubil tudi z Lietuvos Rytasom, ki je bil boljši v evropskem pokalu, kjer črno-beli igrajo po dolgem času, saj so lani izgubili pravico do nastopa v Evroligi: "Imamo mlado ekipo in nimamo veliko izkušenj. Nekateri prvič igrajo na taki ravni. Nimamo prave samozavesti. Sezone nismo dobro začeli. Ko izgubljamo za deset točk, se kar predamo. To moramo popraviti. Tekma traja 40 minut in ves čas je treba biti motiviran, če želiš dobiti takega nasprotnika, kot je Olimpija, ki igra eno najboljših košark, kar jih jaz pomnim, in upam, da bo tako igrala tudi naprej."

Pritisk je na Partizanu izjemen
Murić je v Beograd odšel iz Novega mesta, kjer je uspešno igral pri Krki in z njo postal serijski slovenski prvak. Zdaj je prišel v novo okolje, kjer je bistveno več pritiska, saj gre vendarle za klub, ki je eden izmed najuspešnejših iz nekdanje skupne države, osvojil je tudi tri Koraćeve pokale in celo stopil na sam evropski vrh: "Treningi so težji in več je pritiska, saj je Partizan eden največjih klubov v Evropi. Partizan ni navajen takih rezultatov, kot jih imamo zdaj, in zato je pritisk vse večji. Na treningih prikazujemo boljšo igro kot na tekmah. Čim prej moramo tudi na tekmah prikazovati dobro delo s treningov. Moramo verjeti vase in se pobrati. Pri Krki smo morali premagati nižje rangirane nasprotnike. Kar je bilo močnejše, je bilo presenečenje in dobrodošlo. Tukaj pa se pričakuje, da dobimo vsako tekmo. Partizan je v Ligi ABA rang ena in ima največ trofej na Balkanu. Vsako tekmo moramo dobiti in trenutno nam ta pritisk ne leži."

Ljubljančan, ki bo letos dopolnil 23 let, si je močno želel oditi v tujino. Do prestopa in črno-belega dresa je vendarle prišel, čeprav je moral nekoliko počakati, ker zaradi finančnih težav srbski prvaki niso mogli registrirati novih igralcev. Takoj, ko je zaigral za nov klub, je tudi postal prvi nosilec igre: "Sem eden najbolj izkušenih v ekipi. Nimamo veliko igralcev, ki dolgo igrajo v Ligi ABA. Poleg mene imamo še Tepića, Gagića in Bogdanovića. To so igralci, ki so navajeni takih tekem. Drugi niso toliko izkušeni. Zagotovo moramo pripeljati nekaj okrepitev, da bomo imeli več možnosti v napadu."

Trenutno prvi strelec Partizana
Murić, ki je s Slovenijo nastopil že na treh velikih tekmovanjih, se je dobro znašel pod taktirko enega najbolj karizmatičnih trenerjev z območja nekdanje Jugoslavije Duška Vujoševića in je letos prvi strelec beograjskega velikana: "On je trener, ki točno ve, kaj hoče. Od tega ne odstopa in je velik zmagovalec. Ne prenese porazov. To nam je vsem jasno. Vsi vemo, kaj je dosegel in kaj ima za sabo. Takih rezultatov ni vajen. Zato je tudi večkrat jezen, za kar smo krivi mi. Ne delamo, kar se dogovorimo. Ne vem, ali je to neizkušenost ali neinteligentnost. To bo treba popraviti."

Kot rečeno, je bila želja po prestopu velika in hitro se je krilni košarkar tudi prilagodil na novo okolje. V pomoč mu je bil tudi nekdanji tekmec z dvobojev Olimpija-Krka in reprezentančni kolega, s katerim sta odigrala skupaj že dve veliki tekmovanji, Jaka Blažič, ki pa igra za rdeče-beli del Beograda in glavnega Partizanovega tekmeca Zvezdo: "Soigralci so mi pomagali, pomagal mi je tudi Jaka Blažič, tako da se že počutim kot doma. Že prej sem poznal kulturo in mesto, saj smo hodili vsako leto na gostovanja k Partizanu, Zvezdi, Mega Vizuri … S prilagajanjem nisem imel problemov. Ni mi žal, da sem odšel v Beograd. Tega sem si želel, in to so bile moje sanje. Ti rezultati me bodo samo okrepili. Ko se bomo enkrat dvignili in začeli zmagovati, bo dokaz, da sem se pravilno odločil. Verjamem, da bo do tega prišlo, in vse bomo naredili, da se to zgodi čim prej."

Edo Murić o prvih mesecih v Partizanu
Union Olimpija razbila Partizan v Stožicah