Roy Hibbert in Pero Antić bosta velika tekmeca v raketi. Foto: EPA
Roy Hibbert in Pero Antić bosta velika tekmeca v raketi. Foto: EPA
Paul Millsap in David West
Paul Millsap in David West se bosta prvič pomerila že v noči s sobote na nedeljo. Foto: EPA
LeBron James
LeBron James že ima dva prstana. V rednem delu se je velikokrat zdelo, da hrani moči za končnico. Foto: Reuters
Al Jefferson
Al Jefferson je bil izbran za najboljšega igralca aprila v Vzhodni konferenci. Charlotte je dobil kar sedem izmed zadnjih osmih tekem. Foto: EPA
Joe Johnson in Amir Johnson
Brooklyn je imel zelo burno sezono, a izkušeni igralci najbolje igrajo prav v končnici. Foto: EPA
Joakim Noah in Marcin Gortat
Joakim Noah je prevzel glavno vlogo pri Bullsih. Foto: EPA
Tony Parker in Dirk Nowitzki
Dirk Nowitzki je pred osmimi leti že potopil Spurse na nepozabni sedmi tekmi polfinala Zahoda. Foto: EPA
Tim Duncan in Monta Ellis
Tim Duncan se je tudi v 17 sezoni v Ligi NBA prebil v končnico. Ima že štiri prstane, lani se mu je peti za las izmuznil. Foto: EPA
Kevin Durant in Marc Gasol
Kevin Durant je v letošnji sezoni najboljši igralec Lige NBA, pred dvema letoma je klonil v finalu, prstan je njegova velika neuresničena želja. Foto: EPA
Zach Randolph in Russell Westbrook
Russell Westbrook lani ni igral proti Memphisu, kar se je zelo poznalo. Foto: EPA
Stephen Curry in Chris Paul
Obeta se izjemen dvoboj ostrostrelca Stephena Curryja in najboljšega podajalca lige Chrisa Paula. Foto: EPA
Dwight Howard in James Harden
Dwight Howard je odkrito povedal, da je prišel v Houston po naslov. Rocketse težko dela čaka že proti Portlandu. Foto: EPA


Vročica je lani dobila serijo v sedmi tekmi in Pacersi so izjemno motivirani, da tokrat unovčijo prednost domačega igrišča. Toronto je zasedel tretje mesto v Vzhodni konferenci z 48 zmagami, toliko pa jih ima Phoenix na Zahodu na nehvaležnem devetem mestu.
V letošnji končnici ni LA Lakersov in New Yorka, ki veljata za najuglednejši franšizi. Phoenix je bil dolgo glavno presenečenje v ligi, na koncu pa so bili usodni porazi s slabšimi tekmeci in Goran Dragić ne bo igral v končnici. Beno Udrih v Memphisu pobira drobtinice.


INDIANA (1) - ATLANTA (8), v rednem delu 2:2
Ob koncu rednega Inidana ni blestela, izgubila je šest izmed zadnjih desetih tekem. Prvo mesto na Vzhodu je bilo zelo ogroženo, vendar je tudi Miami slabo končal. Nedeljska zmaga doma nad Oklahomo je bila zelo dobrodošla za načeto samozavest. Atlanta je zelo neugoden tekmec za Pacerse. V letošnji sezoni so bile vse tekme izenačene, razen zadnja, ki so jo Hawksi 6. aprila v Bankers Life Fieldhousu dobili kar s 107:88, ob polčasu so vodili z neverjetnih 55:23. To srečanje izpred dveh tednov je veliko opozorilo za Indiano.
Večji del sezone so bili Pacersi najboljša ekipa Lige NBA, Paul George in Roy Hibbert sta bila neustavljiva. Veliko vprašanje je, če je bila prava poteza, da so Dannyja Grangerja, ki je sprejel vlogo rezervista, zamenjali z Evanom Turnerjem.
Atlanta se je v zadnjem mesecu bojevala za osmo mesto z New Yorkom, res je dosegla le 38 zmag v rednem delu, a aprila je poleg Indiane ugnala še Miami in Brooklyn. Pero Antić se je že odlično kosal s Hibbertom pod košem, kjer je zelo dober tudi Paul Millsap. Kyle Korver je najnatančnejši v ligi pri metih izza črte (47,2 odstotka). Indiana ima boljšo klop, v domači dvorani pa ima največ zmag izmed vseh ekip (35-6).
MIAMI (2) - CHARLOTTE (7), v rednem delu 4:0
Branilci naslova morda res nimajo prednosti domačega igrišča skozi celotno končnico, vendar imajo v prvih dveh krogih najlažji razpored. Charlotte je izgubil vse štiri medsebojne tekme in že ena zmaga v seriji bi bila uspeh za Bobcatse. Vročica bi se nato v konferenčnem polfinalu srečala z zmagovalcem obračuna Toronto - Brooklyn. Številni strokovnjaki menijo, da se bodo LeBron James (27,1 točke na tekmo) in druščina sprehodili do finala Vzhoda.
3. marca je James nasul Bobcatsom kar 61 točk (rekord kariere in klubski rekord Miamija). Michaelu Kidd-Gilchristu ga ni uspelo ustaviti in tudi v končnici bo to zelo težko. V štirih sezonah na Floridi James niti enkrat ni izgubil proti Charlottu (15-0). Dwyane Wade je izpustil kar 28 tekem rednega dela, vse je podredil končnici. Miami je dobil 12 tekem manj kot v lanski sezoni, Ray Allen precej slabše meče za tri točke, klop ne deluje prepričljivo.
Al Jefferson, Kemba Walker, Gary Neal, Gerald Henderson in kolegi so izpolnili cilj. Prebili so se v končnico, kar na Vzhodu ni uspelo New Yorku. Večinski lastnik Michael Jordan je počasi začel graditi ekipo, ki je vse bolj konkurenčna.
TORONTO (3) - BROOKLYN (6), v rednem delu 2:2
Obeta se izjemno izenačena serija, tri izmed štirih tekem rednega dela so se končale z razliko, manjšo od petih točk. Netsi so zelo slabo začeli sezono, trener Jason Kidd je bil že na izhodnih vratih. Popoln šok so doživeli, ko se je center Brook Lopez (20,7 točke na tekmo) poškodoval sredi decembra, po operaciji stopala je bil izgubljen za celotno sezono. Kevin Garnett je daleč od svojih najboljših let, medtem ko je Paul Pierce še vedno v zelo dobri formi. Joe Johnson je mož odločitve v ključnih akcijah v zadnji minuti. Deron Williams ni imel najboljše sezone, v končnici pa bo zelo motiviran.
Raptorsi so se prebili v končnico prvič po letu 2007. Končali so na tretjem mestu v Vzhodni konferenci, takega uspeha ni pričakoval nihče. Motor igre je Kyle Lowry, ki je tudi proti Netom v letošnji sezoni blestel. Najboljši strelec Toronta je DeMar DeRozan (22,7 točke na tekmo).
CHICAGO (4) - WASHINGTON (5), v rednem delu 1:2
Derrick Rose, ki je bil pred tremi leti MVP rednega dela, je izpustil celotno lansko sezono, 22. novembra pa si je poškodoval desno koleno in po operaciji je bilo jasno, do tudi v letošnji sezoni ne bo več igral. Biki so vseeno prišli do četrtega mesta na Vzhodu. Trener Tom Thibodeau je velik zagovornik obrambe, njegovi izbranci prejemajo zelo malo točk, kar je v končnici vedno odločilnega pomena. Joakim Noah in Carlos Boozer sta odlična pod košem, kjer bodo imeli Wizardsi težave.
Prednost Washington je izjemni John Wall, Bradley Beal ima prav tako odlično sezono, na branilskih položajih čaka Bullse težko delo. Obeta se zelo napeta serija, kjer pa ne bo doseženih veliko točk.


SAN ANTONIO (1) - DALLAS (8), v rednem delu 4:0
V lanskem finalu je imel San Antonio že roko in pol na pokalu na šesti tekmi v Miamiju, potem pa se je serija dramatično obrnila. Spursi so letos še močnejši, nanizali so kar 62 zmag, čeprav so bili Kawhi Leonard, Tony Parker, Manu Ginobili in Danny Green med sezono poškodovani in so izpustili nekaj tekem. Stari lisjak Gregg Popovich ima na voljo največ kakovostnih košarkarjev v ligi, Marco Belinelli, Patty Mills, Boris Diaw in Cory Joseph bi v marsikateri ekipi v Ligi NBA igrali v začetni peterki.
Obeta se sijajen obračun 37-letnega Tima Duncana in 35-letnega Dirka Nowitzkega. Vsekakor ima trikratni MVP finala boljše soigralce od Nemca. Mavsi, ki se lani niso prebili v končnico, so imeli lepo priložnost, da se izognejo San Antoniu, a so v sredo izgubili triler v Memphisu po podaljšku. Vsekakor bi si bolj želeli igrati z Oklahomo. Monta Ellis in Jose Calderon bi morala odigrati sanjsko serijo, če bi želeli Mavsi imeti kakšno možnost za napredovanje. Na klopi nimajo dovolj kvalitete v primerjavi s Spursi.
OKLAHOMA CITY (2) - MEMPHIS (7), v rednem delu 3:1
Stara znanca v končnici. To bo že tretja serija v zadnjih štirih letih. Leta 2011 je Oklahoma po napetih sedmih srečanjih izločila Memphis v polfinalu Zahoda, lani pa so Grizliji slavili s 4:1, manjkal pa je poškodovani Russell Westbrook. V lanskem konferenčnem polfinalu je Memphis prevladoval pod obročema, v obrambi pa sta obrambna specialista Tony Allen in Tayshaun Prince na vse možne načine skušala ustaviti Kevina Duranta. Najboljši strelec lige (32 točk v povprečju) je letos naredil še korak naprej.
Z Westbrookom se položaj seveda zelo spremeni, čeprav izbranci Scotta Brooksa ne blestijo po februarski tekmi All Star (16-11). Durant, ki je glavni kandidat za naziv MVP-ja rednega dela sezone, je v rednem delu odigral kar 3.121 minut, toliko ni bil na parketu nihče drug. Celo v sredo na tekmi proti Detroitu je bil na parketu kar 45 minut. Ključna je lahko dolga klop, zelo je napredoval Jeremy Lamb, Reggie Jackson in veteran Derek Fisher sta odlična v metih izza črte v ključnih trenutkih.
Lionel Hollins je poleti presenetljivo zapustil klop Memhisa, Dave Joerger je bil njegov pomočnik, zdaj pa je prevzel mesto glavnega trenerja. Mike Conley ima odličen pregled nad igro, žogo pa bo seveda skušal spraviti pod koš, kjer sta Zach Randolph in Marc Gasol (Grizliji so letos s Špancem v postavi dobili kar 40 tekem, izgubili so jih le 19). Mike Miller je blestel v finalu v dresu Miamija, v končnici je pravi specialist za niz zadetih metov izza črte.
LA CLIPPERS (3) - GOLDEN STATE (6), v rednem delu 2:2
Zares neverjetno se je spremenilo razmerje moči v Los Angelesu. Lakersi, ki imajo v svoji vitrini 16 naslovov prvaka, so osvojili predzadnje mesto z najmanj zmagami v zgodovini kluba (27-55). Mestni tekmeci Clippersi so nanizali kar 57 zmag, kar je rekord palčka v mestu. Doc Rivers je prinesel šampionsko miselnost v garderobo, obramba sicer še vedno ne deluje po njegovem okusu, a napad je izjemen. Chris Paul (najboljši podajalec lige, 10,7 na tekmo) je izpustil 18 tekem, počasi pa prihaja v pravo formo. Pod košem Blake Griffin in DeAndre Jordan (najboljši skakalec lige - 13,6 skoka v povprečju) dvigujeta navijače s sedežev Staples Centra. Novi igralci Glen Davis, Danny Granger in Hedo Türkoglu imajo še veliko rezerve.
Velika težava za Golden State je poškodba Andrewa Boguta (zlomljeno rebro). Pod košem so Clippersi sijajni, Jermaine O'Neal je daleč od svojih najboljših časov, David Lee pa je krilni center. Lastnik Joe Lacob zahteva izboljšanje lanskega konferenčnega polfinala, trener Marc Jackson je večkrat zatrdil, da je v izgradnji šampionska ekipa, zato bi izpad v 1. krogu lahko pomenil njegov odhod. Stephen Curry in Klay Thompson bosta težko sama opravila vse delo, klop je vsekakor slabša od klopi Clippersov. Obeta se atraktivna serija z veliko koši in lepimi potezami.
HOUSTON (4) - PORTLAND (5), v rednem delu 3:1
Obe ekipi izjemno veliko in tudi zelo dobro mečeta za tri točke. James Harden (25,4 točke na tekmo) blesti proti Portlandu, letos jim je nasul že 41 in 33 točk. Dwight Howard je izjemno motiviran, zaradi poškodbe levega gležnja je izpustil osem tekem, vrnil se je spočit in pripravljen za boj po velikem razočaranju pri Lakersih prejšnjo sezono. V finalu je igral le leta 2009 z Orlandom in ostal praznih rok.
Damian Lillard je odigral vrhunsko sezono, Blazersi imajo sijajen branilski par, saj je tudi Wesley Matthews zelo uigran. LaMarcus Aldridge redko odpove, večja težava bi lahko bila klop, kjer ima Houston večjo izbiro. 1. marca je bil Portland pri vrhu (41-18), nato se je poškodoval Aldridge in začele so se težave. Trener Terry Stotts je prejel veliko kritik, ker moštvo ni končalo med četverico, prednost domačega igrišča je lahko ključna v tej seriji.

Vzhod, 1. krog:
Sobota:
TORONTO (3) - BROOKLYN (6)
INDIANA (1) - ATLANTA (8)

Nedelja:
MIAMI (2) - CHARLOTTE (7)
CHICAGO (4) - WASHINGTON (5)




ZAHOD, 1. krog:
Sobota:
LA CLIPPERS (3) - GOLDEN STATE (6)
OKLAHOMA CITY (2) - MEMPHIS (7)

Nedelja:
SAN ANTONIO (1) - DALLAS (8)
HOUSTON (4) - PORTLAND (5)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.