Maskota SP-ja 2018 je postal volk Zabivaka. Foto: EPA
Maskota SP-ja 2018 je postal volk Zabivaka. Foto: EPA
volk
Volk je prejel kar 52,8 odstotka glasov. Foto: EPA

Pasavca Fuleca s SP 2014 je nasledil volk po imenu Zabivaka, ki je odličen v preigravanju, nosi pa športna očala, kot so prikazali v promocijskem videu.

"Je puhast in ima zelo prijazne oči," je o svojem volku dejala avtorica Jekaterina Bočarova. "Doma imam psa. Volk mu je malo podoben," je še menila študentka oblikovanja iz sibirskega Tomska.

Prireditelji SP 2018 so zmagovalca v spletni anketi, ki se je je udeležilo več kot milijon nogometnih navijačev, razglasili v petek pozno zvečer na nacionalni televiziji, v šovu pa je poleg šefa ruske zveze Vitalija Mutke gostoval tudi brazilski zvezdnik Ronaldo.

Navijači so lahko izbirali med volkom, mačko in tigrom v vesoljski obleki. Kar 52,8 odstotka glasov je prejel volk, za mačko je glasovalo 20,4 odstotka navijačev, za tigra pa 26,8. Ime nove maskote pa ni bilo predmet glasovanja, temveč je volka poimenoval kar Mutko.

Mačke, junaki ruskih pravljic
Organizatorji so že aprila 2015 začeli iskati maskoto za prvenstvo. Volk, mačka in tiger so prišli v ožji izbor izmed več kot 100 predlogov. Kljub jasnemu izboru navijačev pa so mnenja o volkcu med ruskimi umetniki deljena. Ilustrator Viktor Čižikov, ki je avtor priljubljenega medvedka Miše kot maskote olimpijskih iger leta 1980 v Moskvi, je navijal za mačko. Mačke so junaki ruskih pravljic. "Mačka - to je naša folklora," je dejal še pred razglasitvijo zmagovalca.