Goran Dragić se je veselil prve zmage v letošnji sezoni po odločilnem košu Olynyka. Foto: Reuters
Goran Dragić se je veselil prve zmage v letošnji sezoni po odločilnem košu Olynyka. Foto: Reuters
Olynyk je prejel žvižge s tribun razprodane Capital One Arene ob vsakem dotiku z žogo. Navijači niso pozabili velikega boja z Bostonom v končnici, ko je Olynyk še nosil dres Keltov. Foto: Reuters
Damian Lillard je znova blestel proti Lakersom, ki Portlanda niso premagali že vse od marca 2014. Foto: Reuters
LeBron James je debitiral v dresu Lakersov. Portland je ena izmed boljših ekip na Zahodu in je tudi upravičil vlogo favorita na uvodni tekmi sezone za obe moštvi. Foto: Reuters

MVP lanskega evropskega prvenstva je dosegel osem točk, osem podaj in šest skokov. V 31 minutah je zgrešil kar 15 metov iz igre (3/18). Najboljši strelec tekme je bil Josh Richardson z 28 točkami. Vročica je po grenkem porazu v Orlandu v sredo prišla do prve zmage sezone.
Pri Wizardsih sta izstopala John Wall s 26 točkami in Bradley Beal, ki jih je dodal 20. Center Dwight Howard še ni pripravljen za igro po težavah s hrbtom in to se je zelo poznalo. Vročica je dobila skok kar s 55:40, tudi ključna odbita žoga srečanja je pripadla gostom.
Jones in McGruder držala priključek
Dragić v prvem polčasu ni našel ritma. Edini točki je dosegel sredi prve četrtine s polaganjem. V 16 minutah je iz igre metal le 1/8, zgrešil je vse tri poskuse izza črte in izgubil tudi tri žoge. Wizardsi so precej bolje začeli in povedli z 19:11, a sta Derrick Jones in Rodney McGruder obdržala Vročico v igri. Od odmoru je imel Washington le točko naskoka (59:58), blestel je Wall z 18 točkami.
Miami je precej bolje začel drugi polčas. Dragić je s trojko poskrbel za najvišjo prednost na tekmi (65:72). Gostitelji so odgovorili z delnim izidom 10:0 in znova prevzeli vodstvo, po treh četrtinah so imeli štiri točke naskoka (89:85).
Gostje bolj zbrani v končnici
V zadnji četrtini sta se ekipi izmenjavali v vodstvu. Veteran Wade je dve minuti pred koncem polagal po podaji Dragića. Wall je zadel dva prosta meta 56 sekund pred koncem za vodstvo Washingtona s 112:111. Gostje so nato pozabili na uro in 24 sekund se je izteklo. Wall je zgrešil izza črte in Miamiju je ostalo sedem sekund za zadnjo akcijo. Wade je iz težkega položaja z leve strani zgrešil, spretni Olynyk pa je prišel do odbite žoge in dve desetinki pred zadnjim piskom sirene odločil tekmo. Šokiranim Wizardsom v zadnji akciji ni uspelo spraviti žoge pod obroč, zmagali bi lahko le z dotikom žoge, saj za met ni bilo dovolj časa.
"Prepričan sem bil, da bo Wade zadel. Vedno moraš pričakovati odbito žogo. Vsekakor sem bil presenečen, da sem ostal sam pod košem. Bil sem na pravem mestu," je bil zadovoljen Olynyk.
V soboto bo Miami prvič v tej sezoni igral v American Airlines Areni, ko bo gostil Charlotte.

Lillard in Stauskas zagrenila debi Jamesa
Navijači Lakersov so zadnjo tekmo končnice videli aprila 2013. Poleti je iz Clevelanda prišel LeBron James in zanetil pravo evforijo. Novi kralj Staples Centra je debitiral v Portlandu, ki ostaja neosvojljiva trdnjava za 16-kratne prvake Lige NBA. Blazersi so zmagali s 128:119 in se veselili že 16. zaporedne zmage nad Jezerniki.
33-letni James je prispeval 26 točk in 12 skokov v 37 minutah. Izgubil je tudi šest žog in očitno je, da Lakersi še niso uigrani. Najboljši strelec tekme je bil Damian Lillard z 28 točkami. Izkazal se je Nik Stauskas, ki je zadel pet trojk.

Lakersi so odlično začeli srečanje v Moda Centru, kjer so se gostitelji z minuto molka poklonili lastniku Paulu Allenu, ki je umrl na začetku tedna. Povedli so s 25:15 na krilih motiviranega Jamesa, ki je z dvema silovitima zabijanjema poskrbel za navdušenje številnih navijačev v rumenih dresih. Gostitelji so se nato zbrali in se prilagodili na hitro igro Jezernikov. "Run and gun" je želja trenerja Luka Waltona, vendar na uvodni tekmi sezone so njegovi izbranci delali številne napake.
Portland je nato vodil večino srečanja, osem minut pred koncem pa je Lonzo Ball s trojko znižal na 101:100. Končnica je popolnoma pripadla gostiteljem. Lillard, Stauskas in CJ McCollum so bili natančni izza črte, Lakersi pa so bili razglašeni v napadu.
James: Potrebno je nekaj časa, da se vzpostavi kemija
Na prvi uradni tekmi v novi sezoni je bilo očitno pomanjkanje kemije v ekipi Jezernikov. "To ni nekaj, kar bi lahko nasul v krožnik kot kosmiče za hitro pripravo za zajtrk. Ne gre tako hitro. Potrebno je nekaj časa, da se vzpostavi kemija, ko lahko z zaprtimi očmi najdeš soigralce," je pojasnil James. S 26 točkami se je izenačil z Magicom Johnsonom, ki je s takšnim izkupičkom debitiral v rumenem dresu leta 1979.

V soboto bo prva tekma sezone v Staples Centru. Lakersi bodo gostili Houston, ki je prav tako izgubil uvodno tekmo sezone proti New Orleansu doma.

Četrtkove tekme:
WASHINGTON - MIAMI 112:113
Wall 26 in 9 podaj, Beal 20, Green 17, Morris 11, Oubre, Rivers in Porter (11 skokov) po 9, Smith in Satoransky po 4, Mahinmi 3; Richardson 28 (5/11 za tri), McGruder 20, Jones 17, Olynyk, Whiteside, T. Johnson in Wade po 9, Dragić 8 (3/18 iz igre, 1/6 za tri), 8 podaj in 6 skokov v 31 minutah, Adebayo 4.

PHILADELPHIA - CHICAGO 127:108
Embiid 30 in 12 skokov, Covington 20, Šarić, Simmons in Johnson po 13; LaVine 30, Portis 20.

PORTLAND - LA LAKERS 128:119
Lillard 28, Stauskas 24 (5/8 za tri), McCollum 21, Nurkić 16 in 9 skokov, Turner 13; James 26 (9/16 iz igre, 0/4 za tri), 12 skokov in 6 podaj v 37 minutah, Hart 20, Ingram 16, Kuzma 15, McGee in Rondo (11 podaj) po 13.


Petkove tekme:
ORLANDO - CHARLOTTE
BROOKLYN - NEW YORK
TORONTO - BOSTON

MEMPHIS - ATLANTA
MINNESOTA - CLEVELAND
NEW ORLEANS - SACRAMENTO

MILWAUKEE - INDIANA
UTAH - GOLDEN STATE
LA CLIPPERS - OKLAHOMA CITY