Luka Zahović je v slogu slavnega očeta zatresel malo mrežico za velike tri točke. Foto: BoBo
Luka Zahović je v slogu slavnega očeta zatresel malo mrežico za velike tri točke. Foto: BoBo
Vijoličasti, ki so v letošnji sezoni izgubili le tri tekme, so v odličnem položaju pred zadnjimi 14 krogi. Foto: BoBo
Jasmin Handanović
Jasmin Handanović je moral le enkrat resneje posredovati. Pred tekmo je dobil nagrado, saj je postal Vijol'čni bojevnik za leto 2016. V častnem izboru, pri katerem odloča odnos do dresa, navijačev in kluba nasploh, je prejel največ glasov navijačev. Foto: www.alesfevzer.com
Ljudski vrt
Tekma v Ljudskem vrtu je bila večkrat prekinjena. Navijači obeh ekip so na stadion prinesli vsa mogoča pirotehnična sredstva. Foto: BoBo
Palčič: Opevali ste Oduwo, a zmagali smo mi
Mariboru prvi večni derbi spomladanskega dela


Junak sobotnega večera pod Kalvarijo je bil Luka Zahović, ki je dosegel že enajsti zadetek v letošnji sezoni. 21-letni napadalec se je sijajno znašel v kazenskem prostoru zmajev v 51. minuti. Po napaki Alexandra Cretuja je lepo preigral Branka Ilića in v slogu svojega očeta zatresel malo mrežico. Zlatko Zahovič je evforično proslavil zadetek, ki Mariboru omogoča precej bolj sproščeno nadaljevanje spomladanskega dela.
"Nič nenavadnega ni, da je Luka vzel to žogo, to je preprosto on. Je tak profil napadalca, bil je na pravem mestu in bil je zelo natančen," je bil zadovoljen trener Darko Milanič.
Vijoličasti so le dvakrat streljali v okvir vrat, niso si priigrali veliko priložnosti, a vseeno osvojili velike tri točke. Dobili so že drugi derbi v letošnji sezoni in imajo že dobljeno primerjavo v medsebojnih tekmah z Olimpijo (1:1, 3:1 in 1:0), ki odloča v primeru enakega števila točk po 36 krogih. Zadnji prvenstveni derbi v letošnji sezoni bo 29. aprila v Stožicah, na začetku aprila pa bosta na sporedu še dva obračuna v polfinalu pokala.
Uigrana postava boljša od "združenih narodov"
V zimskem prestopnem roku pri Mariboru ni bilo velikih sprememb. Začetna enajsterica je bila sestavljena iz preverjenih igralcev, ki so odigrali skupaj že številne tekme. Olimpija je nastopila z moštvom "združenih narodov", tekmo so začeli le štirje Slovenci. Le Denis Klinar, Danijel Miškić in Leon Benko so bili v udarni postavi iz ekipe, ki je igrala v jesenskem delu.
Milanič pravi specialist za derbije
Milanič se je pred letom dni vrnil v Ljudski vrt, nasledil je Krunoslava Jurčića, ki je bil odstavljen po presenetljivem porazu proti Celju (0:1) za uvod v pomlad, ki nato ni potekala po načrtih najuspešnejše ekipe v samostojni Sloveniji. 49-letni Izolan je vodil Maribor na zadnjih petih derbijih z Olimpijo in niti enkrat ni izgubil. Ima tri zmage in dva remija.
Fantastičen ekipni duh
"Zelo sem zadovoljen, saj je bila to prva tekma v spomladanskem delu in zmagali smo na derbiju. Prva tekma je vedno posebna, morda smo to čutili malce bolj od Olimpije. Ekipni duh je bil fantastičen. V prvem polčasu bi lahko izkoristili kakšen protinapad. Tekmecu nismo omogočili veliko. Ob polčasu sem opozoril, da smo lahko precej bolj sproščeni v sprejemih v igri naprej. V prvem polčasu se je videlo, da je bil tekmec v težavah, ko smo izvajali pritisk visoko na njihovo zadnjo linijo. Nekajkrat smo bili blizu in dogovor je bil, da vztrajamo pri tem. Igrišče trenutno ni v najboljšem stanju, zato tvegane podaje niso najbolj smiselne. V drugem polčasu se velikokrat odpre več prostora in to znamo izkoristiti," je poudaril Milanič.
Vršič izkoristil več prostora v drugem polčasu
V prvem polčasu Mariborčani niso resneje ogrozili Nejca Vidmarja v vratih Olimpije, v drugem delu pa je Dare Vršič zelo dobro vodil igro na sredini igrišča: "Pričakoval sem, da bo imel Vršič ves čas enega igralca, ki ga bo tesno pokrival. V organizaciji igre smo imeli višek, težave smo imeli s krilnima napadalcema Olimpije, ki sta nam v prvem polčasu povzročala težave. V drugem polčasu je imel Vršič več prostora, kar je znal unovčiti. Tekmec ni bil več tako kompakten. Če je kakovost tekmeca slabša, je prostora še več in Vršič to zna izkoristiti," je pojasnil strateg vijoličastih.
Palčič motiviran, ker so Oduwo opevali mediji
Pri Mariboru so se najbolj bali hitrih Nathana Oduwe in Kingsleyja Boatenga, ki sta v drugem polčasu precej manj nevarna. "Viler in Palčič sta igrala zelo dobro. Pri Palčiču sem na pripravah pogrešal agresivnost in napadalno usmerjenost, tokrat pa je to pokazal. V drugem polčasu je prestregel nekaj žog in takrat smo se znebili pritiska Olimpije. Zdaj mora samo še verjeti, da mu zdravje ne bo več povzročalo težav. Mora pridobiti dinamiko. Odlično razumeva različne položaje v obrambi in napadu," je še dodal Milanič.
23-letni Palčič, ki je v jesenskem delu odigral le štiri tekme po dolgem premoru zaradi poškodbe kolena, je bil eden izmed najzaslužnejših za zmago: "V drugem polčasu je bilo kar težko, ekipno smo se res dobro branili. Ko eno leto ne igraš, se je težko vrniti nazaj. Zdaj znova verjamem v svoje sposobnosti, saj veliko tekem igram vseh 90 minut. Oduwa je bil na začetku neznanka, a sem se hitro prilagodil. Dodatno me je motiviralo, ker so ga opevali mediji, malce pa se je tudi sam. Najpomembneje na koncu je, da smo zmagali. Zdaj imamo prednost, vendar pomembno je, da še naprej zbiramo točke in osvojimo naslov čim hitreje."
Handanović na naslov ne bi rad čakal do zadnjega kroga
Jasmin Handanović ni imel veliko dela. Izkazal se je pri strelu Romuna Cretuja v zadnji minuti prvega polčasa. "Celotno moštvo je garalo za to zmago. Vsak je dal košček k celotnemu mozaiku. Na koncu drugega polčasa smo malce trpeli, a smo vse skupaj pripeljali pametno do konca," je povedal 39-letni čuvaj mreže.
"Olimpija ima res veliko novih igralcev. Poznali smo njihov sistem igre, imajo širino v igri. Skušali smo se organizirano braniti tudi z našimi napadalci. Boatengu in Oduwi nismo puščali veliko prostora. Mislim, da sem moral le enkrat resneje posredovati. To je bilo ob koncu prvega polčasa. Nismo jim dali veliko prostora in kakovost njihovih posameznikov ni prišla do izraza," je še razmišljal Handanović, ki pričakuje zelo napet boj za državnega prvaka. "Mislim, da bodo zdaj tekme le še težje. Vsaka naslednja bo še bolj zahtevna. Ne bi rad, da se na odločitev o prvaku čaka do zadnjega kroga. Rad bi odločitev že prej."
Vijoličasti bodo v soboto gostovali v Novi Gorici, kjer so avgusta ostali praznih rok (2:1). Zmaga na derbiju ne bo veliko pomenila, če je ne bodo potrdili v prihodnjih tednih. Lani so naslov zapravili prav proti tekmecem iz spodnjega dela lestvice.

Palčič: Opevali ste Oduwo, a zmagali smo mi
Mariboru prvi večni derbi spomladanskega dela