V nedeljo bo na sporedu prestižna dirka Amstel Gold Race. Lani je zmagal Roman Kreuziger. Foto: Reuters
V nedeljo bo na sporedu prestižna dirka Amstel Gold Race. Lani je zmagal Roman Kreuziger. Foto: Reuters

V četrtek so predstavili največjo dirko na slovenskih cestah, Dirko po Sloveniji, ki bo znova v junijskem terminu. O kolesarstvu je v Športni zgodbi na Valu 202 razmišljal Dare Rupar.

Od tistega, ki gleda v kozarec, je odvisno, ali je zanj kozarec napol prazen ali napol poln. Prav vsi bi stvari radi videli rožnato in prijetno, z neko prihodnostjo, ki obeta. Toda žal to ni preprosto. K sreči je med nami še vedno precej zanesenjakov, ki poskrbijo vsaj za tisto, za kar spet drugi menijo, da je samoumevno. Dirke po Sloveniji ali prireditve vsaj takega ranga nikdar ni bilo preprosto spraviti skupaj. Zbrati četrt milijona evrov je zdaj pravi podvig in Novomeščanom, ki že od samega začetka skrbijo za našo največjo večetapno dirko, zagotovo ni bilo lahko.

Kolesarski zanesenjaki žal nimajo te sreče, da bi se lahko zanašali na sredstva, ki pri velikih dogodkih praviloma kanejo od televizijskih pravic, pa še te v največji meri le na tujem. Že to, da je bila omenjena številka na mizi organizacijskega aparata pred sedmimi leti in je danes še vedno enaka, pove veliko. Zdaj bo kdo rekel: veseli naj bodo, da je tako, da ni vse skupaj že šlo po gobe. In hitro bi omenjeni imel veliko somišljenikov. V smislu: saj res, kaj pa je sploh treba vsega tega cirkusa. Pa še ceste so zaprte in vse tisto, kar prinese zraven taka prireditev.

Toda če bi vsi tako razmišljali, ne bi imeli ničesar, na nobenem področju, ne samo športnem. Apatija se tistih, ki v Novem mestu skrbijo za kolesarski šport, še ni lotila. Ko se jih bo, bomo naše najboljše zares spremljali le še na TV-zaslonih, pa še to v največji meri le na tujih postajah in potem se bomo znova hudovali, zakaj je ob našem serijskem zmagovalcu na dirki najvišjega razreda slovaška zastava. Prav zato, in dokler ne bomo pometli pred svojim pragom, bo še dolgo tako.

Če bi hotel, bi zdajle hitro nanizal kopico držav, ki so prav v kolesarstvu iskale možnost turistične promocije. Dirke v teh državah so zrasle čez noč in jih je mogoče videti vsepovsod. Da boljše promocije, kot je šport, ni, pa tako ali tako vemo. Tudi v času praznikov bo športnih prireditev na pretek, tudi kolesarskih. Pokrovitelji se bodo tepli, da bodo zraven. Minister Gregor pa nič. Tudi to vemo, da je televizijski prenos kolesarske dirke najbrž najdražji med vsemi športnimi prenosi, žal pa prek nosu pri nas vidijo le redki. In ti očitno niso na pravih mestih. Tam so vsaj tisti, ki na Dolenjskem skrbijo za našo kolesarsko dirko, ki je žal še vedno preveč "v ilegali". Seveda razmeram primerno.