199 cm visoki Žiga Lipušček je v 3. minuti z glavo zatresel mrežo Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
199 cm visoki Žiga Lipušček je v 3. minuti z glavo zatresel mrežo Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Gorica
Veselje Lipuščka po vodilnem golu. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija
Olimpija še na tretji zaporedni tekmi ni dosegla zadetka. Na fotografiji Andreja Vombergarja ustavlja Uroš Celcer. Foto: www.alesfevzer.com
Mura
Mura se je po petih letih vrnila v prvoligaško konkurenco. Foto: www.alesfevzer.com
Murina vrnitev v elito z remijem proti Triglavu
Olimpija že uvodoma doživela hladen tuš

Primorci so zapretili že v 2. minuti, ko je Aljaž Ivačič ubranil poskus Bedeja Amarachija Osujija. Le minuto pozneje je Gorica povedla. V 3. minuti je Osuji podal žogo iz kota v kazenski prostor, kjer je visoko skočil Žiga Lipušček in z glavo matiral Ivačiča. 199 cm visoki branilec se je tako veselil svojega prvega zadetka v prvi ligi.

21-letni Lipušček, ki prihaja iz Tolmina, je pred dvema letoma čudežno preživel prometno nesrečo v Mariboru, v kateri sta umrla dva mlada nogometaša, tretji pa je bil huje poškodovan.

Ivačič na mestu po poskusih Filipovića in Kotnika
Olimpija je v nadaljevanju prevzela pobudo, a se je Gorica dobro branila. Domači so prežali na protinapade. V 23. minuti je z roba kazenskega prostora močno ustrelil Andrija Filipović, a se je izkazal Ivačič. Ta je bil na mestu tudi malo pozneje, ko je sprožil Andrej Kotnik. Na drugi strani so bili napadi Olimpije jalovi. V 45. minuti je z nekaj metrov čez vrata z glavo streljal Danijel Miškić, že v sodnikovem podaljšku pa je Lipušček blokiral strel Branka Ilića. Posest žoge 69:31, streli 13:5 - oboje v korist Olimpije, medtem ko je Gorica sprožila več strelov v okvir vrat (4:2).

Filipović z natančnim strelom povišal na 2:0
Goričani so tudi drugi polčas odprli z zadetkom. V 51. minuti so izpeljali protinapad, v katerem je Filipović sprožil z roba kazenskega prostora in žogo poslal za desno vratnico nemočnega Ivačiča v mrežo.

Sorčan preprečil izenačenje Brkića
Olimpija je še naprej pritiskala. V 60. minuti je Goran Brkić dobro meril z 20 metrov, a se je s parado izkazal Grega Sorčan, ki je žogo odbil v prečko. Malo pozneje je Sorčan ustavil še močan strel Andreja Vombergarja. Zadetek gostov je visel v zraku.

Filipović stresel prečko
A na drugi strani bi domači kaj lahko dosegli še tretji gol. V 68. minuti je namreč Filipović po predložku Osujija z leve strani žogo poslal v prečko. Ljubljančanom do konca tekme kljub prizadevanjem ni uspelo zabiti vsaj častnega zadetka. V sodnikovem podaljšku oziroma v 93. minuti je Lipušček z golove črte izbil žogo po strelu Danijela Miškića. Končna statistika: posest žoge 60:40, streli 26:8, v okvir vrat 10:6 - vse v korist Olimpije.


Avtogol Česna, izenačenje Žurge

Mura se je po petih letih vrnila v prvo ligo in za začetek doma remizirala s Triglavom (1:1). Muraši so na Fazaneriji povedli v 22. minuti, ko je Kristjan Arh Česen zatresel mrežo lastnega vratarja Darjana Curanovića. Arh Česen je nespretno izbil žogo po predložku Amadeja Maroše. A Gorenjci so izenačili že tri minute pozneje. Po dolgi podaji Gašperja Udoviča je v protinapadu zadel Tom Žurga, ki je ušel domači obrambi, sam pritekel pred vratarja Deana Šafarića in ga rutinirano premagal za 1:1 ob polčasu. Mura je bila v nadaljevanju nevarnejša. Najbližje zmagovitemu zadetku je bila v 83. minuti, ko je poskus Luke Bobičanca ustavila vratnica.

V nedeljo Rudar – Maribor in Domžale – Krško
Prve tri točke v 28. sezoni državnega prvenstva je sicer osvojil Aluminij, ki je bil v petek doma z 2:1 boljši od Celja. Še dve tekmi bosta v nedeljo. Podprvak Maribor bo gostoval v Velenju pri Rudarju, prvi krog pa se bo končal s tekmo Domžale – Krško.


PRVA LIGA, 1. krog

GORICA - OLIMPIJA 2:0 (1:0)
1.000; Lipušček 3., Filipović 51.

Gorica: Sorčan, Hodžić, Tomiček, Lipušček , Celcer, Grudina , Kotnik (76./Smajlagić), Kolenc, Marinič (69./Džuzdanović), Osuji, Filipović (80./Humar).

Olimpija: Ivačič , Štiglec, Ilić, Gajić, Tomić, Putinčanin, Miškić, Brkić, Črnic (72./Suljić), Vombergar (72./Kadrić), Savić (65./Boateng)

Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)


MURA - TRIGLAV 1:1 (1:1)
2.300; Česen 22./ag; Žurga 25.

Mura: Šafarić, Šturm, Bošković, Peričić , Kous (82./Karničnik), Kozar, Maruško , Kouter (75./Horvat), Bobičanec, Šušnjara , Maroša (67./Sirk).

Triglav Kranj: Curanović, Elsner , D. Kryeziu (53./Bojić), Arh Česen, Kuhar, E. Kryeziu, Udovič , Mlakar, Tijanić (90./Pušnik), Žurga, Majcen .

Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)


Nedelja ob 18.15:
RUDAR - MARIBOR
Ob 20.15:
DOMŽALE - KRŠKO

Odigrano v petek:
ALUMINIJ - CELJE 2:1 (1:1)
300; Kidrič 20., Vrbanec 59./11-m; Požeg Vancaš 14./11-m

Murina vrnitev v elito z remijem proti Triglavu
Olimpija že uvodoma doživela hladen tuš