Kakšna prihodnost čaka Rayja Ricea? Foto: Reuters
Kakšna prihodnost čaka Rayja Ricea? Foto: Reuters
Roger Goodell
Roger Goodell je prevzel del krivde nase. Foto: Reuters
Baltimore
Ray Rice je bil med najbolj priljubljenimi igralci Baltimora. Po škandalu kar ne zmanjka navijačev, ki si želijo menjave njegovega dresa z dresom katerega drugega igralca. Foto: Reuters

Goodell je bil pod plazom kritik vse od prejšnjega tedna, ko je nov videoposnetek zvezdnika Baltimora Raya Ricea, kako je februarja letos "nokavtiral" svojo takratno zaročenko v dvigalu neke igralnice v New Jerseyju, obkrožil svet. Rice se je marca nato z dekletom poročil, zaradi incidenta pa ga je NFL konec julija suspendiral le za prvi dve tekmi nove sezone, a so nato septembra po objavi dodatnega videa Ravensi z Riceom prekinili pogodbo, Goodell pa je nato naznanil, da je Rice suspendiran za nedoločen čas.

Goodell: Zmotil sem se na več ravneh
Zdaj je Goodell na zelo obiskani novinarski konferenci priznal svojo napako: "Zadevo z Rayem Riceom sem narobe obravnaval. Za to mi je žal. Zmotil sem se na več ravneh, od postopka, ki sem ga vodil, do odločitve, ki sem jo sprejel. "Našo hišo" bomo spravili v red. To vem, da nam bo uspelo. Nič ni pretirano. Vpeljali bomo novo politiko obnašanja," je obljubil Goodell v svojem prvem javnem nastopu več kot teden dni po aferi.

Afer kar ne zmanjka
Število primerov družinskega nasilja v povezavi z igralci je medtem naraslo na pet. Med drugim sta pod drobnogledom tudi nekdanji MVP lige Adrian Peterson (z vejo naj bi premikastil štiriletnega sina) in član Caroline Greg Hardy. Mnogo ekip se je v tem času uklonilo pritisku javnosti, tudi kritik glavnih sponzorjev ne manjka.

V 30 dneh vsi na seminar
Goodell je napovedal ustanovitev posebnega "komiteja", poleg tega bodo spremenili pravila lige glede obnašanja, pri tem naj bi pomagali tudi zunanji strokovnjaki. Osebje, člane strokovnih štabov in igralce v ligi čaka v 30 dneh tudi poseben seminar glede preprečevanja nasilja v družini.

Bo Goodell končno "odrezal" kos pogače drugim?
Goodell glede vseh potez ni bil povsem natančen, jasno je le, da je pripravljen velik del svoje avtoritete v ligi, ki ga je povzdignila na mesto enega najvplivnejših in plačanih oseb v svetu športa, predati drugim. Do zdaj je bil pri disciplinskih postopkih tako pri kaznih kot pritožbah skorajda povsem samostojen, po novem pa bi se lahko od prihodnjih kontroverznih dogodkov oddaljil. Za začetek je Goodell še poostril kazni lige za družinsko nasilje.

Bruschi: Goodell mora oditi
Goodellov nastop je sprožil mešane odzive. "To je bil korak v pravo smer. Zagotovo je prevzel krivdo," je dejal legendarni trener Tony Dungy, nekdanji zvezdnik New Englanda Tedy Bruschi pa je bolj kritičen: "Stvari je treba na novo postaviti in začeti je treba z odhodom Rogerja Goodella."